Κρίση (ι) -μα

Γαργάλατα τα γάλατα

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2014 1:34 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 14:30

Από τη Μαρίνα Αποστολοπούλου

... «Κι ήταν άσπρα σαν γάλατα και μου έλεγες γαργάλατα»

... .Που απήγγειλε... προφητικά και ο πολιτικός, λογοτέχνης και νομικός Γεώργιος Αθανασιάδης- Νόβας, στον οποίο αποδίδεται το σχετικό πόνημα.

Πού να φανταστεί τότε που έγραφε το σχετικό τετράστιχο, ότι θα... γαργαλιόμασταν εθνικώς και επί μέρες για το θέμα του γάλακτος,

με κίνδυνο να τιναχτεί η συμφωνία με την τρόικα στον αέρα, μετά από 8 μήνες ατέλειωτης διαπραγμάτευσης με αφορμή το γάλα.

Είναι σαν αυτό που λέμε, ότι εκεί που πάει να κλείσει κανείς ένα θέμα, δίνει μια και «χύνει την καρδάρα με το γάλα» και άντε φτου και από την αρχή.

 

Κι έτσι οι συγκυβερνώντες, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο «πώς» θα «μαντρώσουν» τους βουλευτές.

Ψηφοφορία έρχεται, σήμερα κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, και όλο και πληθαίνουν αυτοί που διαφωνούν με το συνολικό χειρισμό περί γάλακτος, πρωτοστατούντος του Λαρισαίου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, που από την αρχή εξέφρασε τη διαφωνία του και εξακολουθεί να την εκφράζει. Ως εκ τούτου, αναζητούνται διάφορες «φόρμουλες» της τελευταίας στιγμής προκειμένου να βρεθούν συμβιβαστικές λύσεις που θα επιτρέψουν να μην έρθει και πάρει μεγάλη θερμοκρασία βρασμού το γάλα και φουσκώσει και χυθεί, γιατί έχει και ένα Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη. Και, όπως προειδοποιούν οι δανειστές σε όλους τους τόνους δεν πρόκειται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 10 δισ., εάν δεν έχει ψηφιστεί όλο το πακέτο της συμφωνίας.

Οπότε, μέσα σε τέτοιο σκηνικό εξωτερικής πίεσης, το «Μαξίμου» έχει αρχίσει το κομματικό μασάζ όχι μόνον με τον Μάξιμο αλλά και με τους λοιπούς διαφωνούντες βουλευτές με επίκεντρο κυρίως τα γάλα, διότι όπως είπε και ο Βενιζέλος σε ανύποπτο χρόνο, δεν μπορεί να τιναχθεί η συμφωνία με την τρόικα στον αέρα, λόγω γάλακτος. Το οποίο λογικό ακούγεται μεν δεν πείθει δε, κυρίως τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Τώρα γιατί οι Ευρωπαίοι τα έχουν βάλει με το γάλα;

Ε, προφανώς διότι υπάρχουν ευρύτερα συμφέροντα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «ειδικός» για να καταλάβει ότι όλα αυτά τα περί γάλακτος, εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ευρωπαϊκής διακίνησης, διαχείρισης, εμπορίας και διάθεσης του γάλακτος και κατά την αντίληψή τους η Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει «προνομιακή» μεταχείριση.

Και καλά όλα τα υπόλοιπα, σχετικά με το «πόσες» μέρες ένα «γάλα» μπορεί να χαρακτηρίζεται «φρέσκο» ή όχι. Ας πούμε ότι όλοι βάζουν νερό στο γάλα τους, όπως επιχειρείται να γίνει διά διαφόρων προτάσεων προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση.

Εκείνο, που είναι να απορεί κανείς, πέραν της «φρεσκάδας», που όπως όλοι έχουμε καταλάβει είναι μία πολύ σχετική υπόθεση εν τέλει, είναι «γιατί» δεν μπορεί να αναγράφεται η προέλευση. Δηλαδή ότι το γάλα είναι ελληνικό, ιταλικό, ισπανικό, γαλλικό ή ό,τι άλλο τέλος πάντων.«Ευρωπαϊκό» εντάξει δεν λέμε. Ενιαία αγορά, ΟΚ, το κατανοούμε, αλλά... Αλλά, άλλες αγελάδες έχει η Ελλάδα, άλλες η Γαλλία, άλλες η Ισπανία, σε διαφορετικές συνθήκες βόσκουν και τρέφονται και πάει λέγοντας. Τι δηλαδή; «Ισοπεδώσαμε» και τα ζωντανά και τα κάναμε όλα ίσα και όμοια;! Επιεικώς απαράδεκτον! Αν είχαν μιλιά (εκτός από μούγκρισμα) θα το έλεγαν και οι ίδιες.

Και το κάτω-κάτω της γραφής, πέραν της πλάκας, ας βλέπει ο καταναλωτής ανά την Ευρώπη τη χώρα προέλευσης και ας αποφασίζει ο ίδιος ποιο γάλα προτιμάει να αγοράσει. Δημοκρατικά πράγματα.

«Αν» πάντως, λέμε «αν», λόγω γάλακτος χαλάσει η συμφωνία με την τρόικα που «μαγειρευόταν» για κοντά 8 μήνες...

... «Αν» συμβεί κάτι τέτοιο και η επισφαλής κυβερνητική πλειοψηφία δεν καταφέρει να «μαντρώσει» τους βουλευτές της κατά την ψηφοφορία, ούτε να «τσιμπήσει» τίποτε ψήφους αναπλήρωσης από την ομάδα των «ανεξαρτήτων» της Βουλής που όσο πάνε και πληθαίνουν τότε...

... Τόσες και τόσες φουρτούνες περάσαμε στην καρδάρα με το γάλα θα ναυαγήσουμε!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass