Μ. ΠΕΜΠΤΗ

Πριν από τον Μυστικό Δείπνο

Δημοσίευση: 17 Απρ 2014 1:06 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:00
 * Από τον Αχιλλέα Πιτσίλκα, διδάκτορα Θεολογίας
 Τη Μ. Πέμπτη «οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι Πατέρες» καθόρισαν τη μνήμη του ιερού νιπτήρα, της παράδοσης του μυστικού δείπνου, της προσευχής του Κυρίου στη Γεθσημανή και της προδοσίας του Ιούδα. Για τα όσα δε αναφέρονται ιδιαίτερα στον ιερό νιπτήρα, που απαθανατίστηκε πρεπόντως και από τους αγιογράφους της Εκκλησίας, θα γίνει λόγος στο εξής πιο κάτω.
Το βραδάκι της παραμονής της 14ης του μηνός Νισάν κατά το οποίο οι δύο μαθητές, Πέτρος και Ιωάννης, είχαν ετοιμάσει στα Ιεροσόλυμα από πιο νωρίς το πασχαλινό τραπέζι, έφθασε κάποια στιγμή και ο ίδιος ο Κύριος με τους λοιπούς μαθητές, για να γιορτάσουν το Πάσχα, καταλύοντας στην οικία του Ευαγγελιστού Μάρκου. Πριν από το δείπνο εκείνο όμως έλαβαν, κατά τη διήγηση των ιερών ευαγγελιστών, χώρα τα εξής:
α) Το πλύσιμο των ποδιών των ένδεκα μαθητών
Μόλις ο Κύριος ξεκουράστηκε λίγο από την οδοιπορία, σηκώθηκε κάποια στιγμή πάνω και βγάζοντας το εξωτερικό ένδυμά του, δηλαδή το ιμάτιο, ζώσθηκε μία ποδιά στη μέση του, προκαλώντας την έκπληξη όλων των μαθητών. «Εγείρεται εκ του δείπνου, λέγει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, και τίθησι τα ιμάτια και λαβών λέντιον διέζωσε εαυτόν» (Ιω. 13,4) Στη συνέχεια δε έβαλε νερό σε μία λεκάνη και γονατίζοντας άρχισε να πλένει τα πόδια των μαθητών, όπως συνήθιζαν να κάνουν σε τέτοιες περιστάσεις οι οικοδεσπότες, και να τα σπογγίζει έπειτα με την ποδιά, με την οποία ήταν ζωσμένος.
β) Η αντίδραση του Πέτρου
Όταν όμως ήρθε η σειρά του Πέτρου, ο αυθόρμητος εκείνος Μαθητής δεν θέλησε να πειθαρχήσει παρευθύς στην παράκληση του Κυρίου, αλλά έφερνε ζωηρές αντιρρήσεις, εξωτερικεύοντας αυτά που αισθανόταν μέσα του και λέγοντας: Κύριε, δεν είναι σωστό να νίπτεις Εσύ τα πόδια τα δικά μου. Με τα λόγια δε αυτά ήθελε να δείξει ότι αναγνώριζε τη μεσσιανικότητα του Κυρίου από την μια πλευρά και την αναξιότητα του εαυτού του από την άλλη.
Για το πότε ακριβώς θα καταλάβαινε ο Πέτρος τη σημασία της πράξης εκείνης, δεν γίνεται λόγος εδώ. Αναφέρονται όμως στον χρόνο αυτό από τον ιερό Χρυσόστομο τα εξής: «Όταν το εμώ ονόματι (δηλ. του Κυρίου) δαιμόνια εκβάλης, όταν ιδής εις τους ουρανούς αναλαμβανόμενον, όταν παρά τοις Πνεύματοις μάθης ότι εκ δεξιών κάθημαι, τότε είση το νύν γενόμενον» (Π. Τρ. οπ.π 482)
γ) Μια αυστηρή προειδοποίηση του Κυρίου
Με την πιο πάνω διαβεβαίωσή του δεν καταλάβαινε ο Πέτρος ότι απέρριπτε, χωρίς να το καταλαβαίνει, το πνεύμα που ήθελε να τους εμφυσήσει ο Κύριος με το παράδειγμά Του. Για τον λόγο αυτό ο Κύριος του μίλησε στη συνέχεια με κάποια αυστηρότητα, εξηγώντας προς αυτόν τα αποτελέσματα της απειθαρχίας του και λέγοντας: Εάν δεν σου νίψω τα πόδια εγώ, δε μπορείς να έχεις καμιά θέση στη Βασιλεία μου. Με τα λόγια δε αυτά ο Κύριος φανέρωσε όχι μονάχα στον Πέτρο, αλλά και σε όλους τους χριστιανούς την αναγκαιότητα της κάθαρσης για τη σωτηρία.
Για τον λόγο αυτό, από το ένα άκρο της άρνησης έπεσε παρευθύς στο άλλο, ζητώντας από τον Κύριο να του πλύνει όχι μονάχα τα πόδια του, αλλά και τα χέρια του και την κεφαλή. Ο Κύριος όμως έφερε για μια ακόμα φορά τον ενθουσιώδη εκείνο μαθητή στο σωστό μέτρο συμπεριφοράς, λέγοντας ότι όποιος δηλαδή είναι ήδη λουσμένος, δεν έχει ανάγκη παρά μονάχα από το πλύσιμο της σκόνης, που επικάθεται στα πόδια του.
δ) Το καθήκον όλων των μαθητών
Ύστερα από το πλύσιμο των ποδών όλων των Μαθητών, ο Κύριος ξαναφόρεσε το ιμάτιόν του και κάθησε κοντά τους λέγοντας: «Καταλάβατε δηλαδή τι θέλω να σας διδάξω με αυτό που έκανα σε εσάς; Εάν δηλαδή εγώ, που είμαι ο Κύριος και Διδάσκαλος, ένιψα τα πόδια τα δικά σας, το ίδιο οφείλετε πολύ περισσότερο να κάνετε και εσείς, που είστε άνθρωποι θνητοί».
Το «καθώς εγώ... ούτω και υμείς», κατά τον ιερό Χρυσόστομο σημαίνει την υπηρεσία των αδελφών «μετά της αυτής σπουδής», με την οποία και ο ίδιος ο Κύριος υπηρετούσε τους ανθρώπους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass