«...λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής!»

Δημοσίευση: 18 Απρ 2014 2:51 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:01
 * Του Δημητρίου Νταφούλη, επίτιμου σχολικού συμβούλου και θεολόγου
 Όπως κάθε παιδί, για μια καρποφόρα αγωγή, χρειάζεται το δικό του «κλειδί» για να το πετύχεις, ο κάθε ασθενής την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να ανακτήσει την υγεία του, το χρηματοκιβώτιο τον δικό του κωδικό και η κάθε είσοδος το δικό της «κλειδί» για να ανοίξει, έτσι και κάθε πιστός Χριστιανός για να εισέλθει στον «Νυμφώνα» του Χριστού, την ουράνια βασιλεία Του, χρειάζεται να έχει το δικό του «κλειδί» για να ανοίξει την είσοδο!
Αυτό το «κλειδί» δεν είναι τα ωραία του ενδύματα και τα αστραφτερά στολίδια, ούτε η ωραία φυσική παρουσία. Σίγουρα δεν είναι ο πλούτος των αγαθών που έχει συλλέξει και δεν μπορεί να φέρει μαζί του, ούτε η σοφία του νου του και τα πτυχία του με τα οποία αποδεικνύει ότι κατέκτησε τη γνώση.
Δεν μπορεί να είναι το «μέσον», η γνωριμία ή το επίγειο υψηλό αξίωμά του, η επιστημοσύνη του και η αναγνωρισιμότητά του. Μόνο με αυτά τα «αγαθά», η πόρτα δεν ανοίγει!
Το «κλειδί» είναι η «στολή της ψυχής», όπως μας λέει η υμνογραφία της Μ. Εβδομάδας.
Γι’ αυτή τη στολή προσεύχεται, εύχεται και συμβουλεύει η εκκλησία μας και αυτή είναι στόχος μέσα στη χριστιανική ζωή, κάθε Χριστιανού και μπορεί να την έχει κάθε Χριστιανός.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της «στολής της ψυχής» είναι η τήρηση της εντολής του Κυρίου μας «αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου... και αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». Αυτή είναι η ουσία της διδασκαλίας του Χριστού, εκεί στηρίζεται το περιεχόμενο της Χριστιανοσύνης και αυτό είναι το λυτρωτικό και σωτήριο μήνυμα της Εκκλησίας μας προς όλο τον κόσμο. Είναι η «ταυτότητα» κάθε πιστού.
Η αγάπη αυτή, εκφράζεται με έναν ζεστό λόγο που λιώνει τους πάγους του μίσους, σαν το ζεστό νερό που καθαρίζει τα λίπη.
Αυτή φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, λύνει τις διαφορές με ειρηνικό τρόπο και όχι με πολέμους, βία, αίμα και πόνο. Αυτή η γνήσια και αληθινή αγάπη και όχι η υποκριτική, ιδιοτελής και κολακευτική, προσποιητή, φέρει την ειρήνη στην οικογένεια και την ψυχική μας υγεία στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Σε αυτήν στηρίζεται η αληθινή κοινωνία προσώπων. Γίνεται δίχτυ προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δύναμη ψυχής για την υπεράσπισή της.
Είναι παιδαγωγός για τους πολίτες και κανόνας διακυβέρνησης και διαχείρισης της εξουσίας με εντιμότητα, σεβασμό και δικαιοσύνη από τους άρχοντες και κυβερνήτες του κόσμου.
Σπάζει το «εγώ» και οπλίζει τον πιστό με πνεύμα σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αυτογνωσίας!
Μπορούμε να αποκτήσουμε αυτή τη «στολή της ψυχής», αν ακούσουμε τη συμβουλή της Εκκλησίας μας που λέει: «Ελάτε να καλλιεργήσουμε ό,τι πήραμε από τον Θεό ως δώρο και δάνειο. Να πολλαπλασιάσουμε ο καθένας το «τάλαντον» της Χάριτος. Ο ένας ας προσφέρει σοφία με τις ενάρετες πράξεις του. Ο άλλος ας προσφέρει υπηρεσίες λαμπρές για τους συνανθρώπους του. Αυτός που γνώρισε τις αλήθειες, ας τις κάνει γνωστές και ας τις κηρύξει σε όσους τις αγνοούν και άλλος ας σκορπίζει τα αγαθά του πλούτου του σε φτωχούς. Έτσι θα γίνουμε καλοί διαχειριστές των θείων χαρισμάτων για να κερδίσουμε τον στόχο».
Απόφαση χρειάζεται αληθινή. Όχι υποκριτική. Ας μην είμαστε εμείς οι αποδέκτες του «Ουαί υμίν...» του Κυρίου μας.
«Στολή της ψυχής» για να εισέλθουμε στη βασιλεία του Χριστού, είναι η εντολή της Αγάπης που ο ίδιος μας έδωσε. Με αυτήν, κερδίζεις τα πάντα και ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Ας κάνουμε την αρχή από τον εαυτό μας.
«Καλή Ανάσταση»!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass