Ο Επιτάφιος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Δημοσίευση: 25 Απρ 2014 3:56 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:09
 Η ειρήνη έρχεται όταν δεν είσαι διατεθειμένος να παραδώσεις το δίκιο σου. Διαφορετικά θα υποστείς τον πόλεμο και θα τον χάσεις κιόλας!
Εκ μέρους της «τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου» σας παραδίνω το κλειδί της εκκλησίας... τούτα τα λόγια είπε ο τούρκος εκπρόσωπος του Eastern University, που βρίσκεται στα κατεχόμενα την ώρα που παρέδιδε το κλειδί του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου του Εξορινού, στον Μητροπολίτη Κωσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειο, σε απευθείας μετάδοση από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, υπό τα βλέμματα πολλών ξένων πρέσβεων, εκπροσώπων των κατοχικών αρχών και χιλιάδων δακρυσμένων από συγκίνηση Ελληνοκυπρίων, που κατέκλυσαν την εκκλησία στην εντός των τειχών κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου. Και μπορεί το δάκρυ τους από την συγκίνηση να ήταν αληθινό, όμως, εξίσου αληθινά ήταν και τα λόγια του τούρκου που παρέδωσε το κλειδί, ο οποίος αδιαμφισβήτητα έκανε πολύ καλά την βρομοδουλειά που του ανέθεσαν οι μέντορες του!
Τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής που είναι η πιο θλιβερή μέρα τού χρόνου, παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός (ήταν και τούρκος «δήμαρχος»!), ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου (λείπει ο Μάρτης από την σαρακοστή) και η Επίτροπος της Ε.Ε., σύζυγός του, Ανδρούλλα Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γ.Γ. του Α.Κ.Ε.Λ. Άντρος Κυπριανού, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Την λειτουργία παρακολούθησαν επίσης η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο Λίζα Μπαντενχάιμ, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. Τζον Κόνιγκ και άλλοι πρέσβεις. ΟΛΟΙ ΤΟΥΤΟΙ ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ.. ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ!
Και ιδού το μεγάλο ερώτημα: Είναι κακό που λειτουργήσαμε, μέρα Μεγάλης Παρασκευής, μια από τις 520 αλειτούργητες εκκλησίες μας στα κατεχόμενα, ύστερα από τόσα χρόνια στρατιωτικής κατοχής και δια πυρός και σιδήρου απαγόρευσης; Ασφαλέστατα όχι είναι η απάντηση! Ωστόσο, προς τί αλήθεια η τόση δημοσιότητα; Και γιατί πέρασαν τόσες δεκαετίες εκκωφαντικής σιωπής, με βουβά καμπαναριά, χωρίς την παραμικρή αναφορά από όλους τους πόντιους Πιλάτους που έτρεξαν την Μεγάλη Παρασκευή και έστησαν από νωρίς τις κάμερες τους για να αποθανατίσουν το γεγονός, εκτιμώντας το υπερβολικά έως μέγιστο, στέλνοντας εικόνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης! Μιλάμε για τα ίδια τηλεοπτικά δίκτυα που δεν αφιέρωσαν σχεδόν ποτέ τους τηλεοπτικό χρόνο για να δείξουν τις πρωτοφανείς λεηλασίες που υπέστησαν οι άλλες 520 αλειτούργητες εκκλησίες μας!
Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που παγκόσμιας εμβέλειας τηλεοπτικοί δίαυλοι έρχονται από παντού για να μεταδώσουν τέτοια στημένα πανηγύρια. Να θυμίσω ότι και στο παρελθόν έτρεξαν και πάλιν για να μεταδώσουν απευθείας την κατεδάφιση των ντουβαριών που χωρίζουν την Λευκωσία στα δύο, σ’ ένα σημείο πραγματικό σύμβολο του αγώνα μας, όπως ήταν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας... κι ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν πανηγύριζαν για την λύση που ερχότανε! Παρ΄ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι από τότε πέρασαν σχεδόν10 χρόνια, τίποτε απολύτως δεν άλλαξε...
Ωστόσο γιατί αλήθεια οι ίδιοι ξένοι τηλεοπτικοί δίαυλοι που μετέδωσαν απευθείας την Ακολουθία του Επιταφίου (μεταξύ τους και το CNN!) δεν έδειξαν έστω και μια εκκλησία μας που μετατράπηκε σε μάνδρα ή τζαμί κι όλες τις άλλες εκκλησίες που έμειναν και πάλιν αλειτούργητες, έτσι, για να γίνει και μια έστω στοιχειώδης σύγκριση! Να μάθει ολόκληρη η ανθρωπότητα την αλήθεια για την τουρκική βαρβαρότητα. 520 εκκλησίες και μοναστήρια, γραφικά εξωκκλήσια για 40 χρόνια αλειτούργητα. 20.000 εικόνες μας πουλήθηκαν σε αρχαιοκάπηλους! Ξήλωσαν ακόμα και το ψηφιδωτά από τους τοίχους τω εκκλησιών! Άνοιξαν και σύλησαν ακόμα και τους τάφους των προγόνων μας! Εκκλησίες μετατράπηκαν σε μουσουλμανικά τεμένη, σε κέντρα διασκεδάσεως, σε αποθήκες, σε μάντρες ακόμα και σε αποχωρητήρια...! Αλλοίωσαν τον Ελληνικό χαρακτήρα των κατεχομένων, άλλαξαν τα τοπωνύμια, γέμισαν την γη μας με τούρκικα αγάλματα, γκρέμισαν τον Πενταδάκτυλο, σύλησαν και δήωσαν όλους του αρχαιολογικούς χώρους μας, που σεβάστηκαν κατακτητές και κατακτητές, που σεβάστηκαν οι αιώνες!
Και εμείς τους προσκυνούμε γιατί νομίζουμε οι αφελείς ότι έρχεται έτσι θα φέρουμε την οικονομική μας ανάκαμψη. Μα πόσο φιλοχρήματοι γίναμε τελικά; Και από τον μακροχρόνιο του Μακαρίου φθάσαμε στο «να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε»! Αυτό είναι το νέο σύνθημα του αγώνα μας! Κύριε ελέησον!
Και ποια είναι η πρόταση όσων διαφωνούν με αυτές τις προσεγγίσεις και τακτικές ρωτούν οι γνωστικοί; Η απάντηση είναι πολύ απλή και απολύτως ξεκάθαρη: επιμονή στις Αρχές που διέπουν την λειτουργία της Ε.Ε., της οποίας είμαστε ισότιμο μέλος! Η ένταξη να γίνει ο καταλύτης μιας ευρωπαϊκής λύσης, άρα και δίκαιης λύσης: Αυτή δεν ήταν και η μόνιμη επωδός των πολιτικών μας, οι οποίοι εν πολλοίς κρατούν και σήμερα τις τύχες μας στα χέρια τους; Είναι δυνατόν σήμερα στην Ευρώπη να μιλάμε για λύσεις τύπου απαρτχάιντ;
Και πόσο καιρό ακόμα να περιμένουμε λένε ακόμα οι γνωστικοί; Ε, λοιπόν, όσο απαιτείται, προκειμένου μα επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό. Διότι οι πιέσεις που μας ασκούνται σήμερα δεν είναι μόνο για να αποδεχτούμε τα τετελεσμένα της εισβολής, αλλά για να δώσουμε μέρος της κυριαρχίας μας και στις Ελεύθερες περιοχές! Και έτσι να επιτευχθεί ο πρώτος και κύριος στόχος των αμερικάνων: να εκμεταλλευτούν δηλαδή τον φυσικό πλούτο μας, ώστε να αποκτήσουν ξανά ρόλο στην Μεσόγειο και να ικανοποιήσουν τις τεράστιες ανάγκες της πεινασμένης από ενέργεια Τουρκίας. Και επί πλέον για να περάσουν μέσω της Τουρκίας οι αγωγοί, ώστε να κλείνει όποτε γουστάρει τις στρόφιγγες η Άγκυρα!
 Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως την ώρα που εξελισσόταν η λειτουργία στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ο αμερικανός πρέσβης έδινε συνέντευξη σε μεγάλη εφημερίδα και αναφερόταν στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταφέρουμε στην Ευρώπη το φυσικό μας αέριο. ΟΧΙ ΣΤΑΘΜΟ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΕΩΣ είπε ο Τζον Κόλινς, άλλα μεταφορά με αγωγούς μέσω Τουρκίας! Αν δεν καταλάβατε και τώρα που το πάνε τούρκοι και αμερικανοί δεν θα καταλάβετε ποτέ σας και ετοιμαστείτε για τα όμορφα φέσια που ήδη κάποιοι άρχισαν να προβάρουνε! Και τότε καληνύχτα Κύπρος, καληνύχτα Ελλάδα, καληνύχτα Ευρώπη, καληνύχτα Αρχές, ιδανικά και Αξίες, μπορείτε να αναπνέετε φυσικό αέριο για να χορτάσατε. Μα πόσο φιλοχρήματοι γίναμε τελικά;
Διότι κάποιοι είναι έτοιμοι να δεχθούν την όποια λύση μας προταθεί (επιβληθεί καλύτερα) επειδή νομίζουν οι αφελείς πως έτσι θα λυθούν δια μαγείας όλα τα οικονομικά τους προβλήματα! Πρόκειται για την μεγαλύτερη ουτοπία ασφαλώς! Κι ούτε δέχομαι την παράλογη λογική, πως χάσαμε τον πόλεμο άρα πρέπει να κάτσουμε και να μας... Διότι περί αυτού πρόκειται. Όταν ο δασκαλεμένος τούρκος χαμογελώντας μιλά ενώπιον ξένων πρέσβεων εκ μέρους της «τουρκικής δημοκρατίας της βορείου Κύπρου» και εμείς όλοι βγάζουμε τον σκασμό, τότε τούτο το πράγμα τι άλλο από παράδοση λογίζεται;
Υ.Γ.: Μόνο όταν επιμένεις στο δίκαιο του αγώνα σου υπάρχει ελπίδα δικαίωσης. Με τις υποχωρήσεις και τις λυκοφιλίες απλώς δίνεις ακόμα ένα όπλο στον κατακτητή για να σε πολεμήσει πιο αποτελεσματικά.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΑΔΕΛΦΙΑ!!!
Δρ. Ντίνος Αυγουστή
εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας
a.avgoustis@hotmail.com
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass