Έλλειμμα 12,7%, δημόσιο χρέος 175,1% του ΑΕΠ!

Δημοσίευση: 26 Απρ 2014 23:06 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:11
 
Του Γιώργου Δελαστίκ
Κόλαφο για το διαβόητο success story της κυβερνητικής προπαγάνδας αποτέλεσε η δημοσίευση των στοιχείων για την Ελλάδα της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, της Γιούροστατ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας ανήλθε στο ύψος του 12,7% και αποτελεί το δεύτερο χειρότερο όχι απλά στην Ευρωζώνη, αλλά σε ολόκληρη την Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών, μετά από εκείνο της Σλοβενίας, της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας που έχει μόλις δύο εκατομμύρια κατοίκους και της οποίας το έλλειμμα εκτοξεύθηκε το 2013 στο 14,7% του ΑΕΠ της.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Ανήλθε στο πρωτοφανές για την Ευρώπη, κυριολεκτικά εξωφρενικό ποσοστό του 175,1% του ΑΕΠ μας! Αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εμφανίσει ποτέ άλλη χώρα της Ε.Ε. και η Ελλάδα μπορεί να αναμετρηθεί μόνο με τον... εαυτό της, καθώς και το 2011 είχε εμφανίσει δημόσιο χρέος ύψους 170,3% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, αρχικά η Γιούροστατ είχε τότε συγκαλύψει το πραγματικό ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους εν μέρει, καθώς στην έκθεση του 2012 το είχε εμφανίσει ως... 165,3% (!), διορθώνοντάς το την επόμενη χρονιά που είχε γίνει και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις από τις επιπτώσεις του Μνημονίου που είχαν επιβάλει στην Ελλάδα η Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Το νέο αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας γίνεται καλύτερα αντιληπτό ως προς τις καταστροφικές διαστάσεις του, αν επισημάνουμε ότι το δεύτερο χειρότερο ποσοστό στην Ε.Ε. ως προς το δημόσιο χρέος είναι εκείνο της Ιταλίας, το οποίο είναι πάνω από... σαράντα (!) εκατοστιαίες μονάδες μικρότερο, αφού βρίσκεται στο 132,6% του ΑΕΠ της.
Η πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι εξαιρετικά αρνητική, από τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου μας «έσωσε» το 2010 υπάγοντας τη χώρα μας στο επονείδιστο καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας.
Το 2009, όταν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή παρέδωσε στις 4 Οκτωβρίου την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, υποτίθεται ότι το δημόσιο χρέος ανερχόταν γύρω στο 120% του ΑΕΠ. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου που μεσολάβησε μέχρι να τελειώσει το 2009, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πλέον σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της Γιούροστατ έκανε διάφορες λαθροχειρίες, όπως έχουν καταγγείλει επωνύμως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος υπαγωγής της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Έτσι αύξησαν τελικά το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 129,7% του ΑΕΠ, το οποίο και κατακυρώθηκε από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
Και είπαν λοιπόν ότι με δημόσιο χρέος ανερχόμενο στο 130% του ΑΕΠ έχουμε χρεοκοπήσει ως χώρα και πρέπει να μας βάλουν σε καθεστώς Μνημονίου για να μας σώσουν.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
Ας υποθέσουμε ότι είχαν δίκιο. Με χρέος 130% του ΑΕΠ ήμασταν χρεοκοπημένοι, είπαν. Μάλιστα. Πώς ακριβώς όμως ήμασταν «σωσμένοι», όταν το 2010 το καθεστώς του Μνημονίου οδήγησε το ελληνικό δημόσιο χρέος στο... 148,3%; Και πώς ακριβώς συνεχίσαμε να είμαστε «σωσμένοι» το 2011, όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας απογειώθηκε στο... 170,3% του ΑΕΠ;
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και η Ε.Ε. θεωρούν όλους τους Έλληνες απολύτως ηλίθιους και μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα!
«Χρεοκοπημένοι» με 130% του ΑΕΠ και «σωσμένοι» με δημόσιο χρέος 170% του ΑΕΠ! Μας δουλεύουν «ψιλό γαζί»!
Το 2012 μας είπαν ότι «κούρεψαν» το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 53%. Όλοι οι Έλληνες, λοιπόν, μόλις το άκουσαν αυτό, περίμεναν το δημόσιο χρέος της χώρας μας να πέσει στο μισό. Από 170% του ΑΕΠ να γίνει δηλαδή 85%, άντε 90% του ΑΕΠ.
Αμ δε! Το 2012 το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν - πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ - στο ύψος του... 157,2%! Ποιο σατανικό μυαλό κατόρθωσε να αποδείξει στην πράξη ότι για την Ελλάδα και μόνο γι’ αυτήν το μισό του 170 είναι... 157; Νόμπελ Μαθηματικών δεν υπάρχει, όπως ξέρουμε, αλλά αυτοί που οργάνωσαν την εξαπάτηση του ελληνικού λαού σίγουρα προσέφεραν κολοσσιαίες υπηρεσίες στην «επιστήμη» της απάτης εις βάρος των Ευρωπαίων πολιτών.
ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»
Τι είχαν κάνει οι Ευρωπαίοι απατεώνες της Ε.Ε. και οι Έλληνες συνένοχοί τους; Ξεφόρτωσαν όλα σχεδόν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.), η οποία απαιτεί να πληρώνεται το 100% της αξίας τους όταν αυτά λήγουν. Πώς πληρώνει η Ελλάδα; Μα, με τα δάνεια που μας δίνουν! Όλα τα λεφτά που μας δανείζουν, όλα αυτοί τα παίρνουν με το κόλπο αυτό, αλλά όμως τα χρεώνεται ο ελληνικός λαός, αφού τα χρωστάει το ελληνικό κράτος!
Όταν «κουρεύτηκαν» λοιπόν κατά 53% τα ελληνικά ομόλογα, οι ξένοι έχασαν ελάχιστα γιατί είχαν ξεφορτωθεί τα ελληνικά ομόλογα! Γι’ αυτό έκαναν το «κούρεμα». Δύο χρόνια αργότερα, το 2012, και όχι αμέσως το 2010, μόλις ο Γ. Παπανδρέου μας έβαλε σε καθεστώς Μνημονίου.
Αν «κούρευαν» τα ελληνικά ομόλογα το 2010, οι ξένοι δανειστές θα έχαναν 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ! Το 2010 δεν έχασαν ούτε 10! Αντιθέτως κατέστρεψαν με το «κούρεμα» ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και όλα τα δημόσια ιδρύματα που από το νόμο ήταν υποχρεωμένα να έχουν τα αποθεματικά τους σε κρατικά ομόλογα! Μέχρι και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέστρεψαν, αλλά φυσικά βρήκαν τρόπο το 2013 να χρεώσουν και πάλι τον ελληνικό λαό ακόμη 20 δισεκατομμύρια ευρώ και να τα δώσουν δανεικά στους τραπεζίτες!
Χρεώνοντας όμως την Ελλάδα με 20 δισεκατομμύρια που τα πήραν οι τραπεζίτες, εκτινάχθηκε και πάλι το δημόσιο χρέος κατά σχεδόν είκοσι εκατοστιαίες μονάδες, από το 157,2% του ΑΕΠ το 2012 στο 175,1% του ΑΕΠ το 2013! Νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ ύψους του δημοσίου χρέους της Ελλάδας για χάρη των τραπεζιτών που το 2012 λήστεψε η κυβέρνηση! Εις υγείαν των αιώνιων κορόιδων που πληρώνουν όλα αυτά...
ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟ... ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Με την ατελείωτη συζήτηση γύρω από το «πρωτογενές πλεόνασμα», σχεδόν όλοι οι Έλληνες είχαν σχηματίσει την εντελώς εσφαλμένη και απολύτως αβάσιμη εντύπωση ότι δήθεν η Γιούροστατ θα ανακοίνωνε την Τετάρτη πως η Ελλάδα έχει... πλεόνασμα!
Έτσι, ο λαός μας αισθάνθηκε ότι έφαγε σβουρηχτή πολιτική καρπαζιά μόλις η Γιούροστατ ανακοίνωσε πως η χώρα μας παρουσίασε το 2013... έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ της! Το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε., όπως προαναφέραμε.
Το έλλειμμα δηλαδή του 2013, χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μας έχει ζαλίσει με το πρωτογενές πλεόνασμά της, είναι πολύ χειρότερο από το έλλειμμα του 2012, το οποίο ήταν 8,9% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα του 12,7% του ΑΕΠ κατά το 2013 είναι χειρότερο και από το έλλειμμα του 2011 (9,5%) και του 2010 (10,9%).
Για την ακρίβεια το 12,7% του 2013 είναι το δεύτερο χειρότερο της Ελλάδας εδώ και... 20 (!) χρόνια, με εξαίρεση το έλλειμμα του 2009, όπου είχαν γίνει και στον τομέα του ελλείμματος μεγάλες λαθροχειρίες ανάλογες με εκείνες του δημόσιου χρέους, όπως γράψαμε παραπάνω, με τον στόχο να δικαιολογήσουν την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς Μνημονίου.
Αν μάλιστα εξαιρέσουμε την πενταετία 1989-1993, κατά την οποία ένα χρόνο κυβέρνησαν ο Τζαννετάκης και ο Ζολώτας και τριάμισι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε εκτοξεύσει στο... διάστημα τα ελλείμματα παρόλο που αυτοπροβαλλόταν ως «νοικοκύρης», το έλλειμμα του 12,7% του 2013 είναι το δεύτερο χειρότερο εδώ και... μισόν αιώνα, από τη δεκαετία του 1960!
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
«Μα τότε, γιατί πανηγυρίζει ο πρωθυπουργός για το πρωτογενές πλεόνασμα;», αναρωτιέται με το δίκιο του ο καθένας. Για προπαγανδιστικούς λόγους εξαιτίας των ευρωεκλογών, είναι η απάντηση. Ελπίζει μήπως με τον τρόπο αυτόν δώσει ελπίδα σε κάποιο κόσμο, μήπως και σώσει την κυβέρνησή του, η οποία απειλείται με άμεση κατάρρευση, αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι τόσο κακό για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο αναμένεται.
Επιχειρεί να οικοδομήσει μια φανταστική «πραγματικότητα» ανάκαμψης και ανάπτυξης, μήπως η ήττα του δεν προσλάβει συντριπτικές διαστάσεις. Τι θα καταφέρει, θα το δούμε σε λιγότερο από έναν μήνα έτσι κι αλλιώς.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι καθώς η κατάσταση όλο και επιδεινώνεται, οι ψηφοφόροι νιώθουν στο πετσί τους ότι τα πράγματα χειροτερεύουν, οπότε όσα παραμύθια και αν σερβίρουν στον κόσμο, ιδίως τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, δύσκολα θα κατορθώσουν να πείσουν τον κόσμο ότι περνάει... καλά και ότι ευημερεί!
Τις επιπτώσεις, βέβαια, αυτής της ζοφερής πραγματικότητας στις κάλπες θα τις δούμε στις 25 Μαΐου και θα βγάλουμε συμπέρασμα αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass