Έθνος φιλοξενούμενον!

Δημοσίευση: 30 Απρ 2014 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:16
Από τη Μαρίνα Αποστολοπούλου
 
...Και πού είναι δηλαδή το πρόβλημα;
Αν είναι για κάτι παγκοσμίως γνωστή τούτη η χώρα είναι ο ήλιος, η θάλασσα και η πατροπαράδοτη ελληνική φιλοξενία. Μην ξεχνάμε και τον «ξένιο Δία».
«Εξαγώγιμο τουριστικό προϊόν» την έχουμε κάνει, προκειμένου να έλθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα και εκτός από «μούσακα», «σούβλακος» και «χωριάτικη» να γευτούν και την έμφυτη φιλόξενη τάση που έχουμε ως λαός.
Δηλαδή όταν φιλοξενούμε τους άλλους είναι καλά; Συναμετάξυ μας δεν μπορούμε να φιλοξενηθούμε; Δεν μπορούμε να γευτούμε τους καρπούς του δικού μας «προϊόντος» και αμέσως βρίσκονται διάφοροι κακοπροαίρετοι και αρχίζουν να αμφισβητούν τις καλές μας προθέσεις; Λυπηρόν! Πραγματικά, λυπηρόν!
Στο κάτω-κάτω και αλλιώς να το δούμε πρόκειται για μέρος των ηθών και των εθίμων μας. Και γιατί ζούμε σε τούτον τον ντουνιά; Για ένα κούτελο. Και για να λέμε ότι τηρούμε και... μεταλαμπαδεύουμε την λαογραφία και την παράδοση στον κόσμο γενικώς και τις νεώτερες γενιές ελλήνων, ειδικώς.
 
Είμαστε λέει, «έθνος φιλοξενούμενο»!
Αυτό... ανακάλυψαν οι αρμόδιοι «φωστήρες» οι οποίοι έκαναν σχετικούς ελέγχους με αφορμή αυτό το περίφημο κοινωνικό μέρισμα.
Από την επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων λέει, που έκανε το υπουργείο Οικονομικών, προέκυψε ως συμπέρασμα ακριβώς αυτό: ότι εκτός από «έθνος ανάδελφον» που είχε πει και κείνος ο αμίμητος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σαρτζετάκης, είμαστε επίσης και «έθνος φιλοξενούμενον»! Αφού, σε σύνολο 5,5 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν το 2013, περίπου 1,85 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν ότι δεν νοικιάζουν αλλά φιλοξενούνται στα σπίτια που διαμένουν! Η ελληνική φιλοξενία, σε όλο της το μεγαλείο! Οπότε, τα «τσακάλια» του Υπουργείου, τα οποία έχουν «μύτη» αμέσως μυρίστηκαν ότι υπάρχει πιθανότητα κάτι να μην πηγαίνει καλά με τόση... φιλοξενία και θα αρχίσουν να το ψάχνουν, διότι η υπόθεση βρωμάει φοροδιαφυγή. Είναι δυνατόν! Εδώ μας κυνηγάνε με το δίκαννο, μέχρι τελευταίας φορολογητέας δεκάρας-μόνον τον αέρα που αναπνέουμε δεν έχουν φορολογήσει ακόμη αλλά όπου να ’ναι θα το κάνουν και αυτό και ας είναι και μολυσμένος-και θα αφήσουν έτσι «απείραχτους» τους «φιλοξενούμενους»;
 
Τώρα βέβαια, τέτοιας έκτασης «φιλοξενία» μία «λαμογιά» την... αποπνέει.
...Έτσι για να λέμε και του στραβού το δίκιο. Από την άλλη, αν αναλογιστούμε πόσοι νέοι κυρίως που έμεναν μόνοι τους, μάζεψαν τα μπογαλάκια τους και γύρισαν στο παιδικό δωμάτιο στο πατρικό τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα με τα χρήματα που παίρνουν (δεν λέμε γι’ αυτούς που δεν παίρνουν καθόλου γιατί δε γεννάται θέμα), σίγουρα ο αριθμός των «φιλοξενουμένων» από τα γονικά έχει αυξηθεί σημαντικά. Αλλά και ολόκληρες οικογένειες έχουν στριμωχτεί με τον παππού και την γιαγιά που σε άλλες εποχές θέλανε να βλέπουνε Χριστούγεννα και Πάσχα και... αν, διότι απλά δεν βγαίνουν. Οπότε μπορεί να φαίνεται ο παππούς ιδιοκτήτης και οι υπόλοιποι «φιλοξενούμενοι». Αλλά...
 
...Αλλά «φιλοξενία» από «φιλοξενία» έχει διαφορά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, δύο φυσικά πρόσωπα ελληνικής καταγωγής που εμφανίζονται να φιλοξενούν από... 60 άτομα ο καθένας ή ο αλλοδαπός στο ακίνητο του οποίου διαμένουν 50 άτομα! Ενώ 55 φορολογούμενοι –όλοι φυσικά πρόσωπα- εμφανίζονται να φιλοξενούν από 10 άτομα ο καθένας. Μα είμαστε καλοί άνθρωποι, τι να λέμε τώρα;!
 
Άλλωστε, όπως λέγαμε και στην αρχή, γιατί ζούμε;
Δια να σεβόμαστε και να τηρούμε τα ήθη και τις παραδόσεις. Και αντί να πούμε και ένα «ευχαριστώ» στο κράτος που με τόση... στοργή φροντίζει να ενισχύει το θεσμό της ελληνικής οικογένειας, να συσφίγγει τις σχέσεις μεταξύ των μελών και να αναδεικνύει την σημασία του πρωτογενούς κυττάρου της κοινωνίας εις το έπακρο, τι κάνουμε; Γκρινιάζουμε, παραπονιόμαστε και αδυνατούμε να κατανοήσουμε το βαθύτερο ιδεώδες μίας καλά δομημένης κοινωνικής πολιτικής, με πυρήνα τον άνθρωπο και τις ανθρώπινες σχέσεις, την ίδια ώρα που άλλες δυτικές κοινωνίες μαστίζονται από τον απομονωτισμό και την αποξένωση. Αλλά πούουου; Πού να τα καταλάβουμε εμείς αυτά τα ψιλά γράμματα;
 
Επίσης εκεί στο υπουργείο Οικονομικών η καχυποψία δεν έχει όρια.
Υποψιάζονται λέει επίσης, ότι εκτός από φοροδιαφυγή αυτή η «επιδημία φιλοξενίας» μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι κάποιοι δηλώσαν ψευδώς ότι «φιλοξενούνται» προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα.
Αν είναι δυνατόν! Είμαστε εμείς τέτοιοι άνθρωποι;! Μπα για όνομα! Σε μία χώρα όπου η αναξιοκρατία είναι «σημαία» και το «λάδωμα»... εθνικό σπορ και μάλιστα με επιδόσεις πρωταθλητισμού για την Ευρώπη, είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματα; Επειδή δηλαδή βρέθηκαν εκεί πέρα μερικοί «αχόρταγοι» με σπίτια, εισοδήματα, κότερα και λοιπά είδη... προικός και έκαναν αίτηση να πάρουν και το κοινωνικό μέρισμα, πάει να πει ότι είμαστε τέτοιοι άνθρωποι; Ότι δεν καταλαβαίνουμε ούτε κρίση, ούτε τον πραγματικό πόνο του διπλανού που δεν έχει «πού την κεφαλή κλείναι» και το μόνο που μας νοιάζει είναι πώς θα απλώσουμε την χερούκλα μας όπου μπορούμε για να φάμε όσα περισσότερα μπορούμε; Αστεία πράγματα. Δεν τα κάνουμε εμείς αυτά. Οι... «άλλοι» πάντα. Μόνον οι «άλλοι» τα κάνουν, μόνον οι «άλλοι» φταίνε, μόνον οι «άλλοι» πρέπει να την πληρώσουν. «Εμείς;», όχι ποτέ! Δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι εμείς. Τι να λέμε τώρα; Εμείς περαστικοί είμαστε και μπήκαμε να... φιλοξενηθούμε!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass