Διαστάσεις

Διά στόματος Γιαννάκη Ομήρου: Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη!

Δημοσίευση: 05 Μαϊ 2014 2:54 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:21
Από τον Ντίνο Αυγουστή
Εάν δεν το άκουγα από το στόμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδεχομένως να είχα τις αμφιβολίες μου. Τους καταγόμενους Έλληνες από την Καρπασία το ψευδοκράτος τους χαρακτηρίζει ως «αλλοδαπούς», ενώ ο κ. Έρογλου δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι δεν πρόκειται να συζητήσει θέμα εποίκων στις διαπραγματεύσεις γιατί δήθεν είναι νόμιμοι πολίτες της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» (Τ.Δ.Β.Κ)! Και όταν τέτοιες σοβαρές καταγγελίες, γίνονται δημοσίως από τον δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξιωματούχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ασφαλέστατα δεν επιδέχονται ουδεμίας αμφισβήτησης.
Είπε, λοιπόν, μεταξύ των άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου στην εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας στην ομιλία του με θέμα: «Κύπρος 40 χρόνια τουρκικής κατοχής - το χρέος της ελευθερίας», στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας του Νομού Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 26 Απριλίου 2014: «... Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με βάση τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, η οποία περιέχει αμφισημίες και λεγόμενες εποικοδομητικές ασάφειες, είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί από την τουρκική πλευρά. Είναι ήδη φανερό ότι δεν εγκαταλείπονται οι πάγιες τουρκικές θέσεις. Στην πραγματικότητα η Τουρκία εξακολουθεί να προτείνει δύο λαούς, δύο κράτη, συνεταιρισμό, νομιμοποίηση του εποικισμού και της διαίρεσης, εγγυητικά δικαιώματα και ξένη στρατιωτική παρουσία. Αντί δε μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Τουρκία υποχρεώνει τους Έλληνες Κύπριους να υποβάλλουν αίτηση για βίζα αποδεχόμενοι ότι είναι πολίτες της «Διοίκησης της Νότιας Κύπρου», χαρακτηρίζει τους καταγόμενους από την Καρπασία ως «αλλοδαπούς», ενώ αυτή την εβδομάδα ο κ. Έρογλου δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι δεν πρόκειται να συζητήσει θέμα εποίκων στις διαπραγματεύσεις γιατί δήθεν είναι νόμιμοι πολίτες της «Τ.Δ.Β.Κ»...
Η στρατηγική μονομερών υποχωρήσεων με τον ευσεβοποθισμό ότι αυτό θα οδηγήσει σε λύση -όταν ο Νταβούτογλου με κυνισμό διακηρύττει ότι «κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος θα ’πρεπε να τον εφεύρουμε» και ότι «η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις κυπριακές εξελίξεις γιατί η Κύπρος είναι απαραίτητη στους σχεδιασμούς της να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη με παγκόσμια εμβέλεια»- αποτελεί κατά τον πλέον επιεική χαρακτηρισμό αθεράπευτη αφέλεια. Ταυτόχρονα η Τουρκία απαιτεί συγκυριαρχία στο Αιγαίο, κηδεμονία των μουσουλμανικών κοινοτήτων στον πρώην οθωμανικό χώρο. Δηλαδή διχοτόμηση του Αιγαίου, κυπροποίηση της Θράκης και αλεξανδροποίηση της Κύπρου μέσω του εποικισμού...».
Τα παραπάνω επαναλαμβάνω δεν ειπώθηκαν από κάποιο κινδυνολόγο εθνικιστή και ακραίο πολιτικάντη, αλλά από έναν άνθρωπο αποδεδειγμένο αγωνιστή της ελευθερίας και της Δημοκρατίας, τον δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια οφείλουμε έστω και τώρα να καταλάβουμε όλοι μας, πως η μάχη που δίνεται σήμερα δεν είναι μόνο μια μάχη για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά είναι ένας υπέρ πάντων αγώνας που αφορά σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι έχουν υποχρέωση να τη μετατρέψουν σ’ ένα Πανεθνικό Αγώνα υπεράσπισης της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου. Μόνο έτσι θα αποφύγουμε τον ακρωτηριασμό των εθνικών συνόρων μας, στο τόξο Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη.
Θέλουμε φιλία με όλους. Θέλουμε φιλία και με τους Τούρκους. Όχι, όμως, μονόπλευρη. Θέλουμε ειρήνη, βασισμένη στη δικαιοσύνη. Να προασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Το Κυπριακό επανέλαβε ο κ. Ομήρου -κάτι που δυστυχώς ξεχάσαμε- είναι θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, παραβίασης των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
Χρέος μας είναι: Να καταγγείλουμε την Τουρκία σε όλα τα διεθνή, περιφερειακά και εθνικά βήματα. Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας προϋποθέτει συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές αξίες και τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. «Να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας. Δεν θα ανεχθούμε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας a la carte. Δεν είμαστε αντίθετοι σε Διεθνή Διάσκεψη», δήλωσε ακόμα ο κ. Ομήρου. «Όμως, με μόνο θέμα τη διεθνή πτυχή (κατοχή, κατάργηση εγγυήσεων, εποικισμό) και με συμμετοχή μόνο κυβερνήσεων. Άλλωστε, μόνο με τον τερματισμό της κατοχής θα αποκτήσουν οι Τουρκοκύπριοι ανεξαρτησία φωνής. Οι κίνδυνοι είναι ορατοί... Καμιά διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού. Τόσο η προβολή αυτών των πτυχών όσο και η σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα για μια καινούργια εθνική στρατηγική με εγκατάλειψη των χρεωκοπημένων χειρισμών του παρελθόντος, συνιστούν προϋποθέσεις για να επανατροχιοδρομηθεί το Κυπριακό στην πραγματική αντικατοχική του βάση».
Τούτων δεδομένων δεν έχουμε το δικαίωμα κανενός είδους εφησυχασμού. Και ασφαλώς οι λύσεις δεν θα δοθούν με ανούσια πανηγύρια και εκδηλώσεις τύπου Αγίου Γεωργίου Εξωρινού, που το μόνο που κάνουν είναι να υπηρετούν την τουρκική προπαγάνδα και να παραπλανούν.
Ο δρ. Ντίνος Αυγουστή είναι εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισας από το Μονάγρι Λεμεσού
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass