ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2014 2:31 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:29
Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
Δεν ήρθαν οι βροχές που περίμεναν οι αγρότες τούτες τις μέρες και άρχισαν να ανησυχούν σχετικά με τα ποτίσματα. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τις σπορές και αρκετοί προβλέπουν οψίµηση αν και ο χαµένος χρόνος µπορεί να καλυφθεί εφόσον γίνουν ευνοϊκές οι συνθήκες και οι παραγωγοί ασχοληθούν επισταμένως με τα χωράφια τους.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (Kairos-alex.gr) ο καιρός σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας, οπότε πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11έως 23 βαθμούς Κελσίου. Την Κυριακή 11 Μαΐου και την Δευτέρα στη Θεσσαλία ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία σε άνοδο (23-25 βαθμούς Κελσίου).
ΕΛΓΑ
«Δεν υπάρχουν επιλεκτικές πληρωμές. Εφαρμόζουμε αυστηρά την νομοθεσία. Προφανώς οι διαμαρτυρόμενοι προδόθηκαν από τις φορολογικές τους δηλώσεις και τον διαχωρισμό των ελιών σε βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες». Αυτά δήλωσε στη στήλη ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος, κληθείς να σχολιάσει παράπονα αγρότισσας από την Σωτηρίτσα Αγιάς και την απόρριψη της ένστασής της, κάτι που δεν έγινε για άλλους παραγωγούς. Με την ευκαιρία ο κ. Έξαρχος στέλνει μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους του Οργανισμού να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να μην κάνουν διακρίσεις, διότι κάποιοι συνάδελφοι τους, γεωτεχνικοί γι΄αυτόν τον λόγο τέθηκαν σε αργία, προς γνώση και συμμόρφωση!
Στο μεταξύ η διοίκηση του ΕΛΓΑ, με αφορμή δημοσιεύματα περί αυξημένης ασφαλιστικής εισφοράς που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι αγρότες για ορισμένα προϊόντα και για τη σωστή και πλήρη ενημέρωση των ασφαλισμένων διευκρινίζει ότι σύμφωνα με το Ν. 3877/2010 η κατ’ έτος και κατά προϊόν ειδική ασφαλιστική εισφορά ανέρχεται σε 4% επί της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής. Η ασφαλιζόμενη αξία ανά προϊόν και ανά στρέμμα για κάθε Νομό υπολογίζεται με βάση τη μέση παραγωγή ανά Νομό (κιλά/στρέμμα) και τη μέση τιμή (ευρώ/κιλό) την πενταετία αναφοράς. Ο υπολογισμός της ασφαλιστικής εισφοράς του 2014 γίνεται με βάση τη μέση τιμή της πενταετίας 2008-2012 και του 2013 με βάση τη μέση τιμή της πενταετίας 2007-2011. Με δεδομένο τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς είναι λογικό κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές να εξαρτώνται από την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων την πενταετία αναφοράς, αλλά και την πιθανή διαφοροποίηση της μέσης παραγωγής (αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα της «Ε»).
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Τα προβλήματα που παρατηρούνται στις πληρωμές των κτηνοτρόφων, όπως το άρθρο 68 και η εξισωτική θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής γενικής συνέλευσης, που συγκαλεί στις 11 π.μ στο γραφείο της Ομοσπονδίας (κτήριο ΕΛΓΟ Δήμητρα- 3ο χιλ. Π.Ε.Ο Λάρισας - Θεσσαλονίκης), η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Όπως όλα δείχνουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας 12 με 16 Μαΐου αναμένεται να πληρωθεί τελικά η ειδική στήριξη του άρθρου 68 για τον τομέα αιγοπρόβειου κρέατος (η πληρωμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. Ευρώ). Σχετικά με την εξισωτική, που αφορά αποκλειστικά τους ορεινούς κτηνοτρόφους, αυτή φέτος θα είναι αισθητά μειωμένη και υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ (πέρυσι και με παρέμβαση Μάξιμου ήταν στα 130 εκατ ευρώ). Στα μείον της φετινής χρονιάς θα πρέπει να αναφερθεί και η κατάργηση της ενίσχυσης από το πρόγραμμα de minimis, το οποίο οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να ξεχάσουν.
Όσον αφορά στην πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου, θέμα που απασχολεί λίγους κτηνοτρόφους αυτή θα πραγματοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα επιβεβαίωσε και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε αντιπροσωπεία αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι ζήτησαν «η εξισωτική αποζημίωση και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου να μη μειωθούν και να παραμείνουν στο ύψος των δύο τελευταίων χρόνων της υπουργίας του Μάξιμου».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ
Από την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να τρέξει το σύστημα για την ενεργοποίηση των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ και ας απομένουν τυπικά λίγες μόνο μέρες για την λήξη της προθεσμίας. Φέτος το παιχνίδι έχει ανοίξει και από τον ανταγωνισμό μεταξύ των συνεταιρισμών και εταιριών που έχουν πρόσβαση στο σύστημα, οι παραγωγοί θα κερδίσουν σε χρήμα και εξυπηρέτηση. Ήδη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λαρισαίων Αγροτών δημοσιοποίησε τον τιμοκατάλογο και τα συνεργαζόμενα γραφεία των συνεταιρισμών που θα «τρέξουν» την φετινή παραλαβή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ ενημερωτικές εκδηλώσεις για συνεργάτες και παραγωγούς πραγματοποίησαν ήδη η Gaia Επιχειρείν και η ΠεριβάλλονAgro.
ΕΚΛΟΓΕΣ
Για αύριο Σάββατο 10 Μαίου στις 12:45 μ. προγραμματίστηκε η εκδήλωση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος με θέμα «Θεσσαλία πρωτογενής τομέας - ώρα δράσης για ανάπτυξη» και με ομιλητές τους επικεφαλής των συνδυασμών που διεκδικούν την εκλογή για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αρχικά η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της περασμένης Τρίτης και λόγω υποχρεώσεων των υποψηφίων μεταφέρθηκε για αύριο Σάββατο.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Περιθώριο μέχρι τις 15 Μαΐου, έχουν οι ιδιοκτήτες και χρήστες σημείων υδροληψίας, που δεν έχουν άδεια χρήσης νερού ή δεν έχουν κάνει σχετική αίτηση για άδεια ή ανανέωση, να υποβάλουν την αίτησή τους για την εγγραφή τους στο εθνικό μητρώο σημείων υδροληψίας (ΕΜΣΥ), μέσω του δήμου τους. Επίσης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν την αίτηση για τη χορήγηση της σχετικής άδειας χρήσης νερού. Βέβαια δεν λείπουν οι φωνές πολλών παραγωγών και εκπροσώπων του ΤΟΕΒ Πηνειού που ζητούν παράταση της προθεσμίας.
--Σε ολιγοήμερη παράταση στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών (η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 16 Μαΐου) προσανατολίζεται – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – το ΥπΑΑΤ. Ο λόγος που μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράτασης ενός μήνα και άνω (την οποία ζητούν αρκετοί φορείς) δεν είναι άλλος από τις κανονιστικές υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας, απέναντι στη Κομισιόν σε σχέση με την υλοποίηση των προγραμμάτων. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη αφού σε περιπτώσεις παρατάσεων τέτοιου είδους οι ανακοινώσεις πραγματοποιούνται συνήθως τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα επίσης με πηγές από το ΥπΑΑΤ, ακόμα και σε περίπτωση παράτασης οι υποψήφιοι που θα υποβάλουν νωρίτερα τις αιτήσεις τους θα προηγηθούν, στην οριστικοποίηση του ΟΣΔΕ, των υπολοίπων.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass