Οι πιο σημαντικές ευρωεκλογές στην ιστορία

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2014 23:50 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:33

Του Γιώργου Δελαστίκ

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτές οι ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 20 χώρες - μέλη της Ε.Ε. από τις 22 έως τις 25 Μαΐου θα είναι οι σημαντικότερες που έχουν γίνει ποτέ στα 35 χρόνια ύπαρξης της Ευρωβουλής, από το 1979 που εξελέγησαν για πρώτη φορά με την ψήφο του λαού οι ευρωβουλευτές. Πρώτη φορά το πάντοτε αδιάφορο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα πυροδοτήσει αφενός πανευρωπαϊκές αντιγερμανικές εξελίξεις και αφετέρου εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Είναι πρωτοφανής η αντίθεση προς την Ε.Ε. σε όλα τα κράτη που τη συναπαρτίζουν. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο «Ανοιχτή Ευρώπη (Open Europe)» και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε η φιλο-ΕΕ βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», το 60% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την Ε.Ε., ποσοστό δηλαδή σχεδόν διπλάσιο από εκείνο όσων συνεχίζουν να την εμπιστεύονται.

Το 2007, σε ανάλογη δημοσκόπηση του ίδιου Ινστιτούτου, το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που δεν εμπιστεύονταν την ΕΕ ήταν μόλις 27%. Είναι προφανές ότι λόγω της κρίσης καλπάζει η αντι-ΕΕ δυσαρέσκεια.

«ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ»

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα έχουμε εκλογικά αποτελέσματα και μια νέα πολιτική κατάσταση στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη, εδραζόμενη στην ψήφο των λαών της.

Ανεξαρτήτως από τα ποσοστά που θα καταγραφούν, από τους πάντες θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η δυσαρέσκεια προς την ΕΕ θα αντανακλαστεί σίγουρα και στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όσο υψηλό ποσοστό αποχής και αν υπάρξει, καθώς αυτό αναμένεται να υπερβεί αισθητά το 50% σε όλη την Ευρώπη.

«Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για εισβολή ανταρτών» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος αφιερώματος της εφημερίδας «Γκάρντιαν». Δεν έχει άδικο. Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν.

Σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, από δημοσκοπική μέχρι στιγμής σκοπιά, οι αντι-ΕΕ δυνάμεις παίρνουν κεφάλι. Περιμένοντας την τελεσίδικη απόφαση της κάλπης σε δύο εβδομάδες, για την ώρα θα αρκεστούμε σε κάποιες επισημάνσεις που έχουν αξία.

Στη Γαλλία, τη χώρα-κλειδί των ευρωπαϊκών εξελίξεων μετά τη Γερμανία, γιατί χωρίς το Παρίσι δεν υπάρχει ούτε ευρώ, ούτε ΕΕ, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αναμένεται να υπερβεί το ποσοστό του 20%. Από τότε που η Λεπέν έκανε σημαία της το σύνθημα «Έξω η Γαλλία από το ευρώ» και υποσχέθηκε δημοψήφισμα με το θέμα αυτό, εκτινάχθηκε δημοσκοπικά στη δεύτερη και σε κάποιες σφυγμομετρήσεις ακόμη και στην πρώτη θέση. Την μεθεπόμενη Κυριακή θα δούμε αν αυτό θα επαληθευθεί και στις κάλπες, προκαλώντας πολιτικό σεισμό με πανευρωπαϊκές επιπτώσεις.

ΑΝΤΙ-ΕΥΡΩ ΤΟ 60% ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ!

«Πρέπει να επιβάλουμε στη Γερμανία να γίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κεντρική τράπεζα όλων (σ.σ. των χωρών της ΕΕ). Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να βγούμε από το ευρώ», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκαλώντας πανευρωπαϊκή αίσθηση.

«Τώρα είμαστε σαν την Αργεντινή!», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να πάμε μπροστά έτσι με το ευρώ που για μας είναι ένα ξένο νόμισμα!», υπογράμμισε.

Προκαλεί ομολογουμένως αίσθηση ένας συντηρητικός πολιτικός, αλλά και επιτυχημένος επιχειρηματίας του ιταλικού Βορρά, της καρδιάς δηλαδή της βιομηχανικής Ιταλίας, σαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να επιτίθεται τόσο έντονα εναντίον του ευρώ. Να λέει «τώρα είμαστε σαν την Αργεντινή». αναφερόμενος στην Ιταλία, να αποκαλεί το ευρώ «ξένο νόμισμα»...

«Η ΕΚΤ πρέπει να εγγυηθεί το δημόσιο χρέος όλων των χωρών (σ.σ. της Ε.Ε.), πρέπει να τυπώσει χρήμα και πρέπει να εκδίδει κρατικά ομόλογα - όλα αυτά δηλαδή που η Γερμανία δεν έχει θελήσει», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

«Πέντε κόμματα, τα οποία βάσει των δημοσκοπήσεων έχουν προοπτική να συγκεντρώσουν περίπου το 60% των ψήφων, επιδιώκουν τώρα με οξείς τόνους την έξοδο από το ευρώ...», γράφει σε κύριο άρθρο της η γερμανική συντηρητική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

«Μάλιστα ο ηγέτης του κόμματος της Λίγκας του Βορρά, λέει ότι το ευρώ είναι μέρος ενός εγκληματικού σχεδίου για τον πλουτισμό της Γερμανίας και την κυριαρχία της επί της Ιταλίας», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Αντίστοιχες είναι οι θέσεις και του Μπέπε Γκρίλο, το κόμμα του οποίου δημοσκοπικά φέρεται να συγκεντρώνει άνω του 20%. «Είτε η Ευρώπη θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε τους κανόνες, αρχής γενομένης από την αμοιβαιοποίηση του χρέους, είτε θα προκηρύξουμε ένα ωραίο δημοψήφισμα με ζητούμενο τη νομισματική μας ανεξαρτησία και οι Ιταλοί θα αποφασίσουν για την έξοδο από το ευρώ», τόνισε πρόσφατα.

ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΕ;

Την προπερασμένη Κυριακή, οι συντηρητικοί «Σάντεϊ Τάιμς» του Λονδίνου δημοσίευσαν δημοσκόπηση που έδειχνε το ασήμαντο στην εσωτερική βρετανική πολιτική σκηνή Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει σημαία του το σύνθημα «Έξω η Βρετανία από την ΕΕ», να έρχεται... πρώτο (!!!) στις προτιμήσεις των Βρετανών για τις ευρωεκλογές.

Το Κόμμα αυτό που έχει ηγέτη τον Νάιτζελ Φάρατζ δημοσκοπικά ξεπερνούσε πάνω από... δέκα (!) εκατοστιαίες μονάδες το κόμμα των Συντηρητικών, το οποίο κυβερνά τη χώρα. Φυσικά, άλλο οι δημοσκοπήσεις και άλλο οι κάλπες, αλλά θεωρείται βέβαιο πλέον ότι το ποσοστό του Κόμματος της Ανεξαρτησίας θα υπερβεί το 20% στις ευρωεκλογές, καθώς η τελευταία δημοσκόπηση για τους «Σάντεϊ Τάιμς» του έδωσε ποσοστό... 31%!

Το κόμμα της Ανεξαρτησίας ιδρύθηκε εξαρχής ως αντι-ΕΕ κόμμα, με στόχο την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ορμητική άνοδός του όμως εντείνει όλο και περισσότερο τα αντι-ΕΕ αισθήματα και μέσα στους κόλπους των μελών και στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του.

Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον των Συντηρητικών έχει υποσχεθεί ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα με θέμα την αποχώρηση ή όχι της Βρετανίας από την ΕΕ την άνοιξη του 2017, σε τρία χρόνια, η κατάσταση γίνεται πολύ σοβαρή. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αν πραγματικά γίνει το δημοψήφισμα (πράγμα για το οποίο έχουμε ισχυρότατες αμφιβολίες), είναι βέβαιο ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν να αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ.

«ΒΡΑΖΕΙ» ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ

Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία - οι τρεις μεγαλύτερες χώρες, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ μετά τη Γερμανία. Αν όμως και στις τρεις αυτές χώρες καλπάζουν τα συναισθήματα των πολιτών τους εναντίον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε βαθμό που αντι-ΕΕ πολιτικά κόμματα διεκδικούν με αξιώσεις την πρώτη ή τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, τι θα γίνει; Μέχρι πότε μπορεί να αντέξει η ΕΕ τις πιέσεις που ασκούνται πάνω της εξαιτίας της πολιτικής της Γερμανίας;

«Βράζουν» οι πληθυσμοί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη εναντίον της ΕΕ, στην οποία δικαίως ή αδίκως φορτώνουν όλα τα κακά που υφίστανται.

Η ακραιφνώς φιλο-ΕΕ γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», δεν έκρυβε πριν από μερικές ημέρες την οργή της για το γεγονός ότι ο σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, πριν καν καταθέσει στο γαλλικό Κοινοβούλιο το πρόγραμμα εξοικονόμησης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, το παρουσίασε πρώτα στον... Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

«Η διάβρωση των θεσμών από μια επιχειρηματική τάξη που αμείβεται υπερβολικά, αδιαφορεί για το κοινωνικό κόστος των δραστηριοτήτων της και εκτρέφει τις ανισότητες, έχει προχωρήσει πάρα πολύ» έγραφε και η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Στη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, κόμματα κατά της ΕΕ στον ένα ή τον άλλο βαθμό θα αναδειχθούν πρώτα ή δεύτερα στις ευρωεκλογές.

ΠΑΝΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Οι μεθοδικοί Γερμανοί, βλέποντας την αναμενόμενη διόγκωση των αντι-ΕΕ πολιτικών δυνάμεων, κατάλαβαν ότι πρέπει να πλασαριστούν και στο στρατόπεδο αυτό.

Έτσι, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, κατήργησε μόνο για τις ευρωεκλογές το φράγμα του 5% που πρέπει να πάρει ένα κόμμα στη Γερμανία για να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Μόνο για τις ευρωεκλογές, όχι για τις βουλευτικές!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τις 96 συνολικά έδρες που έχει η Γερμανία στο Ευρωκοινοβούλιο των 751 εδρών για τις 28 χώρες, θα κερδίσει πιθανότατα μερικές έδρες το νεοσύστατο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το οποίο τάσσεται αναφανδόν υπέρ της επιστροφής στο μάρκο.

Επικεφαλής του κόμματος αυτού στη μάχη των ευρωεκλογών κατεβαίνει ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς - Όλαφ Χένκελ, με στόχο να ηγηθεί των «αξιοπρεπών» αντι-ΕΕ δεξιών.

Σοβαρότατες πιθανότητες όμως να κερδίσουν έδρα ή έδρες έχουν και οι ανοιχτά ...νεοναζιστές της Γερμανίας, με στόχο να συνεργαστούν και αυτοί με τους ανά την Ευρώπη ακροδεξιούς ομοϊδεάτες τους.

Θα δουν πράγματα και θαύματα τα μάτια μας σε όλη την Ευρώπη στις 25 Μαΐου που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και στις 28 χώρες - μέλη της ΕΕ.

 

Λόγω των εκλογών τις επόμενες δύο Κυριακές, το επόμενο άρθρο μας στην «Ελευθερία» θα δημοσιευθεί την Κυριακή 1 Ιουνίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass