Προβλήματα στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2014 3:22 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:44
 * Του γεωπόνου Δημήτρη Κουλουκτσή
 
Αν και τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετές προσπάθειες για την απλοποίηση και διευκόλυνση της όλης διαδικασίας των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, υπάρχουν περιπτώσεις που προκαλούν ακόμα προβλήματα και δυσκολίες που πρέπει και μπορεί να ξεπεραστούν. Προβλήματα και δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αναφέρονται:
α. Οι Διαφοροποιήσεις στο χαρακτηρισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ως «πρόχειρα καταλύματα ζώων». Οι διαφοροποιήσεις αυτές παρατηρούνται όχι μόνο μεταξύ των επιτροπών σταυλισμού των περιφερειακών Ενοτήτων ή μεταξύ μελετητών ή κτηνοτρόφων και επιτροπών σταβλισμού, αλλά και μεταξύ των μελών των ίδιων επιτροπών. Υπηρεσίες Δόμησης διάφορων περιοχών χαρακτηρίζουν τα πρόχειρα καταλύματα ζώων αυθαίρετες εγκαταστάσεις ,ακόμη και όταν έχει εκδοθεί έγκριση εγκατάστασης και διατάζουν την κατεδάφισή τους. Χρειάζεται παραπέρα αποσαφήνιση του όρου, συντονισμός και συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών και όχι υπερβάλλων ζήλος ή ευθυνοφοβία κάποιων υπαλλήλων. Υπήρξε σχετική ανακοίνωση αρμόδιου Κυβερνητικού παράγοντα για έκδοση σχετικής εγκυκλίου από το ΥΠΕΚΑ που ακόμα δεν εκδόθηκε. Μία πρόταση είναι να αντικατασταθεί ο όρος «πρόχειρα καταλύματα» με τον όρο «απλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις» και να οριστούν σαν τέτοιες οι κατασκευές, οι οποίες δεν έχουν φέροντα δομικό σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα ή δομικό χάλυβα , χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό.
β. Οι δυσχέρειες στην ηλεκτροδότηση των πρόχειρων καταλυμάτων και των εξαιρούμενων από κατεδάφιση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Για την ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων η ΔΕΗ προβλέπει ως δικαιολογητικό θεωρημένο ηλεκτρολογικό σχέδιο από την αρμόδια ΔΟΥ, η οποία για τη θεώρησή του απαιτεί από τον ενδιαφερόμενο προσκόμιση τιμολογίων μέχρι το 10% της αντικειμενικής αξίας των εγκαταστάσεων. Σε προϋπάρχουσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τις οποίες εκδίδεται άδεια εγκατάστασης πρόχειρου καταλύματος ζώων ή με απόφαση εξαίρεσης από κατεδάφιση ή με υπαγωγή στο ν.4178/13 είναι προφανές πως είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη η ύπαρξη τιμολογίων .Μπορεί να εκδοθεί σχετική ΚΥΑ ή εγκύκλιος που να δίνει λύση στο πρόβλημα.
γ. Είναι χρονοβόρα και δαπανηρή η πράξη χαρακτηρισμού της έκτασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από τις δασικές υπηρεσίες και πολύ περισσότερο η τελεσιδικία της. Χρειάζεται επίσπευση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών. Μέχρι τότε θα αρκούσε μία απλή γνωμάτευση του τοπικού δασαρχείου ,τουλάχιστον για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται σε αγροτεμάχια με τίτλους ιδιοκτησίας και να μην απαιτείται όταν αυτά προέρχονται από αναδασμούς.
δ. Είναι υψηλό το τίμημα για τις δασικές εκτάσεις που παραχωρούνται για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
ε. Προβλήματα δημιουργούνται τελευταία με τις δεσμεύσεις του χωρικού σχεδιασμού.
Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΑΠ) περιορίζουν τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε απομακρυσμένες και δύσβατες ή απρόσιτες περιοχές . Δημιουργούν προβλήματα στη νομιμοποίηση και αδειοδότηση των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Λύση στο πρόβλημα θα δώσει η σύντομη αναθεώρησή τους ,στην οποία να ληφτούν υπόψη οι διατάξεις του ν.4056/12(αποστάσεις κλπ) και να υπάρξει συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες. Για το θέμα αυτό θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι να ζητήσουν τη δέσμευση των υποψήφιων Δημάρχων και Δημοτικών συμβούλων που αυτές τις μέρες τους ζητούν την ψήφο.
ε. Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία παραχώρησης δημόσιων εκτάσεων.
Το πρόβλημα θα ελαχιστοποιηθεί με τον περιορισμό των δημοπρασιών και τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό. Δυστυχώς συμβαίνει και σήμερα να συνεχίζεται η απαξίωση και η αποστελέχωση των υπηρεσιών, τόσο της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ,όσο και των υπηρεσιών των Περιφερειών και των Δήμων. Πώς είναι δυνατόν οι πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα και υπεύθυνα από υπηρεσίες που το προσωπικό τους τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κάτω από το μισό ,ενώ τα αντικείμενα που εξυπηρετούν σε κάποιες συμβαίνει να αυξήθηκαν;
Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν μόνο την ανάγκη της εξυπηρέτησης σε διοικητικές τους υποθέσεις, όπως είναι η έκδοση των διάφορων αδειών, έχουν και την ανάγκη της σωστής και υπεύθυνης ενημέρωσης πάνω στα ισχύοντα κάθε φορά αναπτυξιακά προγράμματα και αυτά που έχουν σχέση με τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων , και περισσότερο χρειάζονται υπεύθυνη ενημέρωση και τεχνική στήριξη για την οργάνωση και διαχείριση των εκμεταλλεύσεών τους. Ευθύνη για τα παραπάνω με σωστή στελέχωση και οργάνωση των υπηρεσιών δεν έχει μόνο η Κυβέρνηση αλλά και οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι.
Είναι ευκαιρία να τους τα απαιτήσουν τώρα που τους έχουν την ανάγκη.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass