ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 23 Μαϊ 2014 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:52
Από τον Γιώργο Ρούστα
roustas@eleftheria.gr
 
ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ
Καλός καιρός αναμένεται γενικά τις επόμενες μέρες, με λίγα φαινόμενα, κυρίως στο μέσο της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη «η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στους 30-32 βαθμούς την Κυριακή, με μια μικρή πτώση από Δευτέρα».
 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΦΑΚΗ-ΣΙΤΗΡΑ
Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση δύο δύσκολων ασθενειών σε σιτηρά και φακή δίνει στους παραγωγούς η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λάρισας. Στη σημερινή «Ελευθερία» θα διαβάσετε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να κάνει ο παραγωγός για να προλάβει το κακό, ενώ στους επιτόπιους ελέγχους σε χωράφια που προσβλήθηκαν από οροβάγχη και σεπτορίωση εκτός από την διεύθυνση της υπηρεσίας παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης Έξαρχος. Αν και αποζημιώσεις παραγωγών για καταστροφή της καλλιέργειας της φακής πριν τη σποροποίηση της οροβάγχης ή απαγόρευση της καλλιέργειας σε περιοχές πιθανώς μολυσμένες ή μη μολυσμένες από οροβάγχη δεν μπορούν να ληφθούν, -όπως εξηγεί η υπηρεσία- διότι αυτό δεν είναι φυτό καραντίνας και, επιπροσθέτως, αντιμετωπίζεται ή αποφεύγεται (αυτό ήδη έγινε σε μεγάλο βαθμό) με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.
Όσον αφορά στην εξέλιξη της προσβολής από σεπτορίωση σε σημαντικό αριθμό εκτάσεων καλλιέργειας σκληρού σίτου σε όλη την Π.Ε. Λάρισας, στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνονται και από τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, στην σχετική ανακοίνωση προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της σεπτορίωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνισή της σε επιδημική μορφή και τη νέα καλλιεργητική περίοδο».
 
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛΓΑ
Αποζημιώσεις συνολικού ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2013 και 2014 σε τραπεζικούς λογαριασμούς 5.482 δικαιούχων παραγωγών κατέβαλε χθες Πέμπτη ο ΕΛΓΑ. Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή και κυρίως σε ροδάκινα, πατάτες, πορτοκάλια και ελιές και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια. Στο νομό Λάρισας μοιράστηκαν 228.769 ευρώ.
Εν τω μεταξύ την παράταση του χρόνου της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του 2013 από τους αγρότες για δύο επιπλέον μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2014. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έλαβε την παραπάνω απόφαση εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία ορισμένων παραγωγών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που έληγε στις 30 Απριλίου. Με δεδομένο ότι μετά τις 30 Ιουνίου 2014 δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές το 2013 θα πρέπει εντός της παραπάνω προθεσμίας να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2013, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα λάβουν τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν.
 
ΙΠΠΟΦΑΕΣ
Ολοκληρώθηκε η ένταξη της καλλιέργειας του ιπποφαούς στις επιδοτούμενες καλλιέργειας για το πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες», οπότε με τη φύτευση μόλις 5 - 7 στρεμμάτων ιπποφαούς ο νέος καλλιεργητής επιδοτείται πλήρως.
Για την καλλιέργεια του ιπποφαούς χωρίς αγκάθια στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και επιτυχία καθώς έχουν φυτευτεί ήδη 600 στρέμματα από 55 καλλιεργητές της ομάδας διοργανώθηκε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα ημερίδα από την Ένωση Νέων Αγροτών Ν. Λάρισας, στην οποία τονίστηκαν τα εξής: «Το Ιπποφαές Θεσσαλίας ανέπτυξε τον τρόπο υποστήριξης που παρέχει ο οποίος συνίσταται στα: Προμήθεια πιστοποιημένων ρώσικων ποικιλιών ιπποφαούς χωρίς αγκάθια (εύκολες στη συλλογή) από το MA Lisavenko institute of Siberia. Βήμα προς βήμα υποστήριξη στην καλλιέργεια από τους εξειδικευμένους γεωπόνους και σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συμβόλαιο για την απορρόφηση της παραγωγής το οποίο υπόσχεται κερδοφορία κοντά στις 2.000 ευρώ το στρέμμα».
Κατανομή Δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου από το Εθνικό Αποθεματικό περιόδου 2013-2014»
 
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΜΠΕΛΟΥ
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους του προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό – κατανομή δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου περιόδου 2013-2014» ότι έχει αναρτηθεί προς δημοσιοποίηση και ενημέρωση η κατάσταση επιλεξιμότητας δικαιούχων (σύμφωνα με την 1627/45643/4-4-2014 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων « Κατανομή Δικαιωμάτων Φύτευσης από το Εθνικό Αποθεματικό έτους 2014» (ΦΕΚ Β’ 1023/23-4-2014). Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους Τμήματα και Γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π. Ε. Λάρισας. Οι διαφωνούντες με τα στοιχεία της κατάστασης, δύναται να υποβάλουν αίτηση-ένσταση για διόρθωση των στοιχείων αυτής, το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη δημοσιοποίηση προσκομίζοντας οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο κρίνουν απαραίτητο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2413 511170 (Λάρισα), 24910 22294 (Φάρσαλα), 24920- 22251 (Τύρναβος), 24930 29710 (Ελασσόνα), 24950 -41204 (Πυργετός), 24950 -51484 (Συκούριο).
 
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 «ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ»
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει και προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους νέους γεωργούς, νέους κτηνοτρόφους και νέους μελισσοκόμους να συμμετάσχουν στο Μέτρο 112 (Νέων Γεωργών) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013. Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης – φακέλων υποψηφιότητας παρατείνεται ως τις 6 Ιουνίου 2014. Στόχος του μέτρου είναι η αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων μέσω της παροχής οικονομικών και άλλων κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεών τους με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου. Επίσης για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2413 511 134.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Επειδή τα φρούτα κρατάνε υγρασία πριν τα βάλετε στο συρτάρι του ψυγείου σας βάλτε από κάτω ένα καθαρό- στεγνό σφουγγάρι και θα δείτε ότι όλη η υγρασία θα καταλήγει εκεί, και να μην έχεις μούχλα.
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Αντί των 1.200 ελαιοτριβείων, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα (500 τόνους το καθένα ετησίως), προτείνει η μελέτη της McKinsey, να δημιουργηθούν μόνο ΔΥΟ mega-ελαιοτριβεία δυναμικότητος 100-150.000 τόνων το καθένα που θα απορροφούν όλη την παραγωγή ελαιολάδου, στην Κρήτη και Πελοπόννησο, για να επιτύχουμε “οικονομίες κλίμακος” και να ανταγωνιστούμε με χαμηλές-ισοπεδωτικές τιμές την Ισπανία. Και την πρόταση αυτή υιοθέτησε η Κυβέρνηση και την υπέβαλε στην ΕΕ για την 10ετή συνέχιση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος. Για τα φρούτα-λαχανικά (πατάτες, ντομάτες, μήλα & ροδάκινα) προτείνει να γίνουν 2-3 μεγάλες μονάδες συσκευασίας σε Κεντρική- Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο. Να ιδρυθεί μία εταιρεία διακίνησης όλων των αγροτικών προϊόντων με όνομα Greek Foods Company (ίσως και ιδιωτική ή σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτών) με σκοπό την καλύτερη προώθηση στις ξένες αγορές.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass