Παραλληλισμοί

Κου – Κλουξ – Κλαν / ναζισμός / Χρυσή Αυγή

Δημοσίευση: 31 Μαϊ 2014 22:36 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:06

Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη

Η διεξαχθείσα δικαστική έρευνα για τα πεπραγμένα της «Χρυσής Αυγής» (Χ.Α.) δεν έπεισαν τους πολίτες αυτής της χώρας πως πρόκειται περί μιας νεοναζιστικής οργάνωσης, η οποία εφαρμόζει πιστά όσα εφάρμοσαν οι «προπάτορές» της η «Κου – Κλουξ – Κλαν» (ΚΚΚ) στις ΗΠΑ, και οι «ναζί» στη Γερμανία του Μεσοπολέμου. Τρανή απόδειξη: τα αποτελέσματα των εκλογών.

Κατόπιν τούτου κρίνουμε σκόπιμο να περιγράψουμε τόσο τους «προπάτορες» της Χ.Α. όσο και τις ιστορικές καταβολές αυτής της ίδιας, προκειμένου ο αναγνώστης να έχει πλήρη εικόνα του νεοναζιστικού αυτού μορφώματος.

1. Η «Κου – Κλούξ – Κλαν» (ΚΚΚ), ιδρύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων του 1865 από λίγους γόνους καλών οικογενειών που ανήκαν στην επαρχιακή μεγαλοαστική τάξη του Νότου των Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στη μικρή πόλη Πουλάσκι, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Τέννεση και Αλαμπάμα. Η Κ.Κ.Κ., ξεκινώντας με έξι νέους που έκαναν «πλάκα» σε ένα ζευγάρι νέγρων, όλως παραδόξως, έγινε «μια από τις πιο ισχυρές και αιματοβαμμένες μυστικές οργανώσεις στην αμερικάνικη ιστορία».

Οι ιδρυτές της Κ.Κ.Κ. είχαν ως «πιστεύω» τους τη λύτρωση της λευκής φυλής «από την ταπεινωτική κατάσταση στην οποία βυθίστηκε από τη νέα δημοκρατία», είχαν δε ως βασικό στόχο τη «διατήρηση της υπεροχής της λευκής φυλής». Διατείνονταν, ότι ανήκουν «σε μια φυλή που η φύση την προίκισε με μια ολοφάνερη ανωτερότητα πάνω σε όλες τις άλλες φυλές...», ότι, οι νέγροι, ειδικά, ανήκουν σε κατώτερη φυλή, η κοινωνική ισότητα θα έπρεπε να εξοβελισθεί για πάντα και ότι η πολιτική ισότητα οδηγεί «προς τους μικτούς γάμους και την παραγωγή ενός υποείδους νόθων και εκφυλισμένων...»!

Η Κ.Κ.Κ. κατέβαλε προσπάθεια να διοχετεύσει και να εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια, τις ταπεινώσεις και τις προκαταλήψεις του μέσου Αμερικανού για τους νέγρους, τους εβραίους, τους ανατολίτες και γενικά τους μετανάστες, που εκείνα τα χρόνια, έφθαναν όλο και σε μεγαλύτερο αριθμό, από την Ευρώπη.

[Παρέκβαση: Η ονομασία της οργάνωσης προέρχεται από τη λέξη «Kukloi», δηλαδή την ελληνική λέξη «Κύκλος», που σημαίνει κλαμπ, λέσχη και προστέθηκε η λέξη «Clan» που σημαίνει φυλή, φατρία, σπείρα, συμμορία].

Η μύηση και η ορκωμοσία των νέων μελών γίνονταν με φορεσιά ενός λευκού χιτώνα με κουκούλα, όπως αυτή με την οποία εμφανίσθηκε πρόσφατα μέλος της Χ.Α. Τα μέλη της ΚΚΚ με την «ενδυμασία» αυτή προσέρχονταν ομαδικά σε εκκλησίες και άφηναν προσφορές για τους λευκούς φτωχούς, όπως έκανε και η Χ.Α. σε δημόσιους χώρους και τα σύμβολα της ήταν: η σημαία, ο σταυρός, το νερό της μύησης, η Βίβλος, το σπαθί και η κουκούλα.

2. Ο Ναζισμός. Η ήττα της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914 – 1918) και η Συνθήκη των Βερσαλλιών (28.6.1919) επέβαλε στη χώρα επαχθέστατους όρους, οι κυριότεροι των οποίων αφορούσαν την απώλεια εθνικών εδαφών και την καταβολή υπέρ των νικητών υπέρογκων πολεμικών αποζημιώσεων, τις οποίες αδυνατούσε να καταβάλει. Όλα αυτά τροφοδότησαν στο εσωτερικό της χώρας μια βίαιη εθνικιστική προπαγάνδα. Η εθνική ταπείνωση σε συνδυασμό με την ανεργία και τη φτώχεια που ενέσκηψαν δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο προκαλούσε συγκρούσεις, μεταξύ των δύο πολιτικών άκρων, της κομμουνιστικής αριστεράς με την οργάνωση που έφερε τον τίτλο «Σπάρτακος» και της ακροδεξιάς, που έφερε τον τίτλο «Κόμμα των Γερμανών Εργατών», με εθνικιστική ιδεολογία, στο οποίο αργότερα εντάχθηκε και ο Χίτλερ και το κόμμα μετονομάσθηκε σε «Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών» (ναζί).

Η νεότευκτη Δημοκρατία της Βαϊμάρης εξόντωσε την οργάνωση «Σπάρτακος», δεν κατόρθωσε όμως να ελέγξει τόσο τα οικονομικά όσο και τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας. Οι ναζί υπό την ηγεσία του Χίτλερ, προκάλεσαν το γνωστό Κίνημα της Μπυραρίας του Μονάχου (8-9 Νοεμβρίου 1923), όπου τα μέλη τους συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις φυλακές. Ο Χίτλερ σε λίγους μήνες αποφυλακίσθηκε και αμέσως επιδόθηκε στην οργάνωση των Εθνικοσοσιαλιστών με τα «Τάγματα Ασφαλείας», τα οποία λίγο αργότερα μετονομάσθηκαν σε «Τάγματα Εφόδου», με τη μορφή παραστρατιωτικής οργάνωσης. Οι ναζί, προκειμένου να στρατολογήσουν νέα μέλη στα «Τάγματα Εφόδου», υπόσχοταν στους ανέργους και τους λιμοκτονούντες «εργασία και ψωμί», αγαθά τα οποία, κατά την περίοδο εκείνη, ακούγονταν σωτήρια για τους εξαθλιωμένους Γερμανούς. Ακολούθησε το οικονομικό Κραχ του 1929 που επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση και έτσι οι Εθνικοσοσιαλιστές κατόρθωσαν υπό τον Χίτλερ στις εκλογές του 1932 να αναδειχθούν σε δεύτερο κόμμα της Γερμανίας και το επόμενο έτος να καταλάβουν την εξουσία. Τα υπόλοιπα όπως η καταδίωξη των έγχρωμων, των κομμουνιστών και των Εβραίων, στο πλαίσιο του δόγματος μύθου περί της «Αρείας Φυλής», είναι λίγο – πολύ γνωστά. Όπως πολύ γνωστά είναι και τα αποτελέσματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1939 – 1945) που προκάλεσε το Γ’ Ράιχ.

3. Η «Χρυσή Αυγή». Συχνά επαιρόμαστε, διατυμπανίζοντες ότι «στη χώρα μας γεννήθηκε η Δημοκρατία». Όμως, πολλές φορές αυτό το πολίτευμα το λιθοβολήσαμε. Στη χώρα μας ο φασισμός και ο νεοναζισμός δεν «φύτρωσαν από το πουθενά». Τις ρίζες τους τις βρίσκουμε στη βασιλομεταξική δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936. Η «Πέμπτη Φάλαγγα» που προϋπήρχε αναπτύχθηκε μέσα στο καθεστώς εκείνο, συνεχίσθηκε κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής της χώρας (Γερμανικής, Ιταλικής, Βουλγαρικής) κατά τα έτη 1941 – 1944 με τους Χίτες του Γ’ Γρίβα, τους Ταγματασφαλίτες των Ράλλη – Παπαδόγκονα και λοιπών δωσιλόγων, των ακροδεξιών οργανώσεων κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1946 – 1949), την παραστρατιωτική οργάνωση του «ΙΔΕΑ» και τη χούντα των συνταγματαρχών (21.4.1967 – 23.7.1974).

Τα υπολείμματα της χούντας κατά τη Μεταπολίτευση συγκρότησαν το κόμμα της ΕΠΕΝ με την «ευλογία» του έγκλειστου των φυλακών Γ. Παπαδόπουλου, το οποίο μετεξελίχθηκε το 1987 στη «Χρυσή Αυγή». Η Χ.Α. μέχρι το 2012 δεν έφτανε ούτε το 1% του εκλογικού σώματος και συνεπώς δεν ενέπνεε ανησυχία.

Όμως, κατά τις εθνικές εκλογές του 2012 η Χ.Α. βρήκε γόνιμο έδαφος, το οποίο είχε λιπάνει καταλλήλως το πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε καθ’ όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο και έπεισε, αφού εμφανίσθηκε ως ένα κόμμα αντι-συστημικό, έναν αριθμό 420.000 περίπου ψηφοφόρων, που προέρχονταν ακόμη και από περιοχές, που οι κάτοικοί τους υπέστησαν ολοκαύτωμα, να το στείλουν στο Κοινοβούλιο!

Με όσα έχουν προεκτεθεί προκύπτει ότι η Χ.Α. άντλησε πολλά στοιχεία από τους «προπάτορές» της, όπως ο τρόπος οργάνωσης, ο αντισημιτισμός, η ξενοφοβία και γενικά ο ρατσισμός, ο αντικομμουνισμός, η επιλεκτική άσκηση «κοινωνικής παρέμβασης» (διανομή τροφίμων, και αιμοδοσία μόνον υπέρ των Ελλήνων) και η χρήση βίας η οποία εξικνείται μέχρι και τις δολοφονίες προσώπων τα οποία θεωρεί «εχθρούς» της.

Βιβλιογραφία

* «Κου – Κλουξ – Κλάν», της σειράς «Τα φοβερά ντοκουμέντα», των εκδόσεων «ΦΥΤΡΑΚΗΣ – MONDADORI», μετ. Μαν. Φουρτούνης, Αθήνα 1973.

* «Ο Ναζισμός, Μυστική Εταιρεία», του Verner Gerson, των εκδόσεων Νέος Σταθμός, μετ. Τόνια Μαρκετάκη, Αθήνα 1979.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass