Περιστύλιο

Αθέατες Όψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2014 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:20
* Από τον Γιώργο Μακρή
ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΣΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ (FACEBOOK – TWITTER)
Υπουργοί με... «Likes» και «followers»
 
 
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει τα περισσότερα «Likes» στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τους περισσότερους followers στο twitter συγκριτικά με το σύνολο των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μέτρηση της ιστοσελίδα reforme.gr, η οποία κατέγραψε τις επιδόσεις των υπουργών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).
* * *
Συγκεκριμένα, στο twitter (πίνακας 1) πρώτος στην κατάταξη είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος που διαθέτει έναν λογαριασμό με 32400 followers και στη δεύτερη θέση ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με 22100 followers. Στην τρίτη θέση της κατάταξης είναι ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 13900 followers και πολύ κοντά στην τέταρτη θέση ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος με 13700. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο κ. Νίκος Δένδιας με 11600 followers. Ακολουθούν στην έκτη θέση ο κ. Νότης Μηταράκης, στην έβδομη ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην όγδοη ο κ. Μάκης Βορίδης, στην ένατη ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας και στη δέκατη η κ. Φώφη Γεννηματά.
Στη μέτρηση δεν συγκαταλέγεται ο πρόεδρος της κυβέρνησης κ. Αντώνης Σαμαράς γιατί πλέον χρησιμοποιεί το account (λογαριασμό) @PrimeministerGR που είναι κοινό και το λειτουργεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός της χώρας.
* * *
Στο Facebook (πίνακας 2) ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 33.176 Likes στην προσωπική του σελίδα. Δημοφιλέστερη υπουργός αναδεικνύεται η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία συγκεντρώνει στη σελίδα της 27.800 Likes. Με μεγάλη διαφορά έρχεται στη δεύτερη θέση ο κ. Βασίλης Κικίλιας με 14.800 Likes και στην τρίτη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με 9.878. Τέταρτος δημοφιλέστερος υπουργός στο Facebook είναι ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 8.609 Likes και πέμπτος ο κ. Νίκος Δένδιας με 7.336. Στην έκτη θέση βρίσκεται ο κ. Νότης Μηταράκης, στην έβδομη η κ. Άντζελα Γκερέκου, στην όγδοη ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στην ένατη θέση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και στη δέκατη η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ακολουθούν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιάννης Βρούτσης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Μάκης Βορίδης και ο Γιώργος Ορφανός.
 
Εξαγγελίες για παροχές
και μειώσεις φόρων
μόνο μέχρι
να έλθει η τρόικα!
ΤΟ γνώριμο σκηνικό της παροχολογίας στήνεται για ακόμη μια φορά λίγο πριν την επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας. Στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων διαγκωνίζονται ποιος θα εξαγγείλει περισσότερα: μειώσεις φόρων, ελαφρύνσεις, αλλαγές σε μνημονιακές υποχρεώσεις.
Παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις συζητήσεις με τα στελέχη της τρόικας, επισημαίνουν όμως ότι το σκηνικό αυτό θα διαρκέσει για λίγες ημέρες ακόμη, μέχρις ότου να επισκεφθούν ξανά την Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας. Τότε, λένε, το σκηνικό αναμένεται να αλλάξει άρδην και οι παροχές θα δώσουν τη θέση τους στη συζήτηση για τα νέα, διαρθρωτικά κυρίως, μέτρα.
* * *
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται να προχωρήσουν - εντός του 2015 μάλλον - ελαφρύνσεις στους φόρους ή τις ασφαλιστικές εισφορές (μειώνονται ήδη 3,9% από 1ης Ιουλίου 2014), ωστόσο οι εταίροι δεν βλέπουν με καθόλου θετικό μάτι το κλίμα παροχολογίας και χαλάρωσης που δημιουργείται για ακόμη μια φορά.
Γι’ αυτό και η ώρα της... προσγείωσης στην πραγματικότητα δεν θα αργήσει.
 
Χριστούγεννα
η επόμενη δόση
των δανειστών;
ΠΡΟΣ συγχώνευση φαίνεται ότι οδηγούνται οι επόμενες δόσεις που έχει λαμβάνειν η χώρα από τους δανειστές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να εκταμιευθούν ένα δισ. τον Ιούνιο κι ένα δισ. τον Ιούλιο εφ’ όσον όμως πρώτα εκπληρωθούν έξι συν έξι προαπαιτούμενες δράσεις.
Λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει ήδη, οι δύο αυτές δόσεις είναι βέβαιο ότι θα συγχωνευθούν, δεν αποκλείεται, όμως, να συγχωνευθούν και με τις επόμενες δύο δόσεις 3,5 δισ. ευρώ (31 Αυγούστου 2014) και 3,5 δισ. ευρώ (30 Νοεμβρίου 2014). Πιθανόν, δηλαδή, να ξαναϋπάρξει μια καινούργια υπερ-δόση των 9 δισ. ευρώ, η οποία, αν υπολογισθεί πόσο καιρό διήρκεσαν οι συζητήσεις για τις προηγούμενες δόσεις, να εκταμιευθεί τα Χριστούγεννα 2014 ή το 2015...
 
Όσο αυξάνονται
οι ανεξάρτητοι βουλευτές,
τόσο πιθανότερη η εκλογή
Προέδρου Δημοκρατίας
ΣΤΟΝ αριθμό – ρεκόρ των 23 έφθασαν πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές στη Βουλή. Απ’ αυτούς 16 έχουν ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών κι άλλοι 7 παραμένουν ανεξάρτητοι-ανένταχτοι. Δεν αποκλείεται μάλιστα το επόμενο διάστημα να υπάρξουν και νέες ανεξαρτητοποιήσεις.
Χρειάζονται μόλις τέσσερις επιπλέον βουλευτές να το πράξουν ώστε οι ανεξάρτητοι να γίνουν τρίτο κόμμα στη Βουλή (27 έδρες έχει το τρίτο ΠΑΣΟΚ), γεγονός που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο – τουλάχιστον στη Μεταπολίτευση.
Στη Βουλή κυκλοφορεί μάλιστα η εκτίμηση πως όσο αυξάνονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
 
Από πότε γνώριζε
την υπουργοποίησή του
ο Γκίκας Χαρδούβελης;
ΠΟΛΛΑ σενάρια έχουν κυκλοφορήσει, γραφεί και ακουστεί σχετικά με το πότε πληροφορήθηκε την υπουργοποίησή του ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας κ. Γκίκας Χαρδούβελης.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι τον τελευταίο καιρό (τελευταίες εβδομάδες, όχι ημέρες), αρνούνταν συστηματικά να εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ γενικότερα απέφευγε τις δημόσιες ομιλίες. Δεχόταν μόνο να μιλήσει σε «κλειστές» συνεδριάσεις, χωρίς δηλαδή να δημοσιοποιηθεί η ομιλία του.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πιο πρόσφατη ομιλία που είναι ανηρτημένη στην προσωπική του ιστοσελίδα, χρονολογείται από τις 12 Δεκεμβρίου 2013.
 
Ο Ι. Στουρνάρας
έκανε και τον διερμηνέα
σε υπουργούς
που δεν μιλούν Αγγλικά!
Η άριστη γνώση της Αγγλικής γλώσσας είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για να τοποθετηθεί κάποιος στην κυβέρνηση. Αυτό πολύ περισσότερο ισχύει τα τελευταία χρόνια που αρκετοί υπουργοί των λεγόμενων «μνημονιακών» υπουργείων καλούνται να συζητούν σε τακτική βάση με τα στελέχη της τρόικας, ενώ ήταν βασικό κριτήριο επιλογής υπουργών στον ανασχηματισμό του 2013 ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο παρασκήνιο κυκλοφορούν ονόματα πολιτικών που «κόπηκαν» από υπουργοί επειδή ακριβώς δεν γνώριζαν άριστα τα Αγγλικά και ως εκ τούτου θα ήταν δύσκολο να προεδρεύσουν στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ).
* * *
Φυσικά, κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του. Σε νευραλγικό υπουργείο με πάμπολλες μνημονιακές υποχρεώσεις, ο υπουργός καταλαβαίνει Αγγλικά χωρίς να μπορεί τα μιλήσει, αντίθετα με τον υφυπουργό που δεν καταλαβαίνει καν τη γλώσσα (αμφότεροι παρέμειναν στις θέσεις τους στον πρόσφατο ανασχηματισμό).
Στις τελευταίες επισκέψεις των επικεφαλής της τρόικας, υπουργός και υφυπουργός εκλήθησαν κι έλαβαν μέρος σε αρκετές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Επειδή δεν μιλούσαν Αγγλικά, επιστρατεύτηκε ο ίδιος ο τότε υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο πρώην γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης να κάνουν τους διερμηνείς! Κατά τα λοιπά, υπουργός και υφυπουργός έβγαιναν στην τηλεόραση και έλεγαν πόσο σκληρά διαπραγματεύτηκαν με την τρόικα!
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass