Αφορμές

Τουρκική εισβολή και μεγάλες δυνάμεις

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2014 22:08 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:24

Από τον Ντίνο Αυγουστή

Παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον στο Ρ.Ι.Κ. δύο συνεντεύξεις του Μακάριου Δρουσιώτη με αφορμή το νέο του βιβλίο «Εισβολή και μεγάλες δυνάμεις». Ο Μακάριος Δρουσιώτης είναι ένας δημοσιογράφος και συγγραφέας με πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Δέχθηκε και δέχεται αυστηρή κριτική, άλλοτε ως επιβράβευση του συγγραφικού του έργου και πολλές φορές με πολλή δόση αμφισβήτησης από εκείνους που δεν θεωρούν αντικειμενική την κρίση και τη γραφίδα του. Προσωπικώς διαφωνώ μαζί του κυρίως σε ό,τι αφορά την προσέγγισή του σε δύο κεφαλαιώδη ζητήματα της πρόσφατης ιστορίας μας. Το ένα έχει να κάνει με τα πολλά αρνητικά που υπάρχουν στο βιβλίο του «Ε.Ο.Κ.Α. - Η σκοτεινή όψη» και το άλλο με την επιλογή του να υποστηρίξει με ιδιαίτερο ζήλο, σχεδόν φανατικά, το απαράδεκτο για τους Έλληνες Κυπρίους «Σχέδιο Ανάν». Ούτε και με την επιλογή του από τον Νίκο Αναστασιάδη και την ένταξή του στη συμβουλευτική του ομάδα συμφωνώ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα που αφορά τον ίδιο τον Κύπριο Πρόεδρο, επίσης φανατικό υποστηρικτή του «Σχεδίου Ανάν» (που στις τελευταίες εκλογές προεδρικές έλαβε σχεδόν 57%).

Δεν έχω διαβάσει το νέο βιβλίο του κ. Δρουσιώτη, αλλά αυτό είναι σίγουρα μέσα στις προθέσεις μου. Τα βιβλία πρέπει να διαβάζονται απ’ όλους μας, ακόμα κι όταν διαφωνούμε με τον τρόπο προσεγγίσεως των γεγονότων από τους συγγραφείς τους. Διότι η διαφορετική προσέγγιση, πολλές φορές μάλιστα ακόμα και η υπερβολή, βοηθούν στο να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα. Αρκεί να μπορούμε να δούμε μέσα και κάτω από τις γραμμές και να διακρίνουμε την αλήθεια και το ψέμα τους. Κακά τα ψέματα η αλήθεια δεν είναι δυστυχώς πάντα ίδια για όλους μας. Και η αλήθεια του καθενός, πολλές φορές διαφέρει πάρα πολύ από την πραγματικότητα! Μέχρι και πλαστά έγγραφα επικαλούνται κάποιοι προκειμένου να υποστηρίξουν την ψεύτικη αλήθεια τους! Καταλαβαίνεται!

Ποιο είναι λοιπόν αυτό το καινούργιο στοιχείο που προκύπτει κατά τον συγγραφέα μέσα από το νέο βιβλίο του; Όλα τα στοιχεία-έγγραφα υποστηρίζει ο Μακάριος Δρουσιώτης οδηγούν σ’ ένα και μόνο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα: Η τουρκική εισβολή βόλεψε τελικά απόλυτα τις μεγάλες δυνάμεις εκείνης της εποχής. Διότι η Τουρκία ήταν πάντα πιο σημαντική και για τη Σοβιετική Ένωση και για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής! Και ασφαλώς αυτή είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια που καθόλου δεν εκπλήσσει όσους μελέτησαν σε βάθος την πρόσφατη ιστορία μας. Και το συμπέρασμα αυτό δεν είναι κάτι που ακούγεται και γράφεται για πρώτη φορά. Έχει ειπωθεί και έχει καταγραφεί με σειρά αδιάσειστων στοιχείων πολλές φορές στο παρελθόν. Κάτι που δεν άρεσε σε όσους εξακολουθούν να παραμένουν κολλημένοι στη δική τους αλήθεια και στις ψεύτικες ιδεολογικές παραφυάδες της...

Χρόνια τώρα μας παραμυθιάζουν με τα πολλά ανεκτέλεστα έτσι κι αλλιώς ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνελεύσεως του Ο.Η.Ε. Κι όμως σε κανένα από αυτά δεν υπάρχει ρητή καταδίκη της τουρκικής εισβολής! Κι ούτε οι Σοβιετικοί, ούτε και οι Αμερικανοί καταδίκασαν ξεκάθαρα το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου. Μασημένα λόγια και επί της ουσίας τίποτε απολύτως. Για τον απλούστατο λόγο ότι η τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας εν πολλοίς τους βόλεψε. Τους μεν Σοβιετικούς γιατί η σύγκρουση στην Κύπρο δημιούργησε συνθήκες ανωμαλίας στους κόλπους του Ν.Α.Τ.Ο. (οι Σοβιετικοί δεν ευνοούσαν ποτέ Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα), τους δε Αμερικανούς, διότι πάντα θεωρούσαν την Τουρκία ως πιο σημαντικό σύμμαχό τους από την Ελλάδα. Και η Τουρκία ήξερε πάντα να παίζει πολύ καλά αυτό το διπλό παιχνίδι με τους κατά καιρούς ισχυρούς. Ούτε και στον Χίτλερ δεν είπε όχι η Άγκυρα!

Τα πάντα είναι θέμα δούναι και λαβείν λοιπόν. Τα πάντα είναι θέμα συμφερόντων! Γιατί το δίκαιο τελικά είναι μόνο για τους ονειροπόλους και όσους μπορούν μόνοι τους να το υπερασπίζονται. Αν μπορέσεις και ισορροπήσεις μέσα σε αυτόν το κυκεώνα συμφερόντων, αν μπορείς να δημιουργήσεις συμμαχίες και χωρίς ασφαλώς να παραδώσεις την ψυχή σου στον σατανά, να τιθασεύσεις το σύστημα, έχει καλώς. Αν όχι θα υποστείς τις συνέπειες.

Και αυτό είναι που πληρώνει η Κύπρος σήμερα. Όσο για το ποιοι ευθύνονται, ψάξτε νηφάλια, με προσοχή και χωρίς κομματικές παρωπίδες τα τελευταία 60 χρόνια της ιστορίας μας και θα διαπιστώσετε πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να καταλήξετε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Αρκεί να είστε διατιθέμενοι να δραπετεύσετε από το στεγανοποιημένο κομματικό μαντρί σας και να εισέλθετε στον κόσμο της πραγματικότητας... Αρκεί να είστε έτοιμοι να σταθείτε κριτικά απέναντι και σε κάποιους που κάναμε εικονίσματα! Σίγουρα φταίει η χούντα και η Αγγλία και η Αμερική και ο Ε. Αβέρωφ, και... αλλά δεν φταίνε μόνο αυτοί!

Υ.Γ.: Πρώτος που πρότεινε λύση για την εσωτερική διάρθρωση του Ανεξάρτητου Κυπριακού Κράτους την «ομοσπονδιακή μορφή», ήταν ο Σοβιετικός Υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Γκρομίκο, στις 22 Ιανουαρίου του 1965, σε συνέντευξή του στην «Ισβέστια»... Επ’ αυτού, όμως, θα επανέλθουμε...

Και σίγουρα η Αγγλία δεν ήταν η μόνη χώρα που όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας έκανε ό,τι μπορούσε για να σταματήσει «Εισβολή», αλλά ακριβώς το αντίθετο! Έκανε ό,τι μπορούσε για να πετύχει η εισβολή. Για τον απλούστατο λόγο ότι η διχοτόμηση ήταν και παραμένει ο βασικός στόχος της!!

Ο Δρ. Ντίνος Αυγουστή είναι εκπαιδευτικός στο ΤΕΙ Λάρισα

a.avgoustis@hotmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass