Κρίση (ι)-μα

Ο μάγος του Οζ

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2014 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:33
Από την Μαρίνα Αποστολοπούλου
Το ερώτημα είναι: Τελικά βρέθηκε;
Είχαμε επισημάνει, όταν ψάχνανε από τις αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού τον νέο υπουργό Οικονομικών που θα αντικαθιστούσε τον Στουρνάρα ενόψει ανασχηματισμού, ότι δεν έψαχνε ο Σαμαράς έναν υπουργό απλώς, έψαχνε τον Χουντίνι, άντε «τον μάγο του Οζ»!
Διότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα είχε διττό έργο. Θα έπρεπε να συγκεράσει δυο αντίθετες κατευθύνσεις, με κάποιο... μαγικό τρόπο. Από τη μία θα έπρεπε να ανταποκριθεί στις τελεσμένες μνημονιακές υποχρεώσεις και από την άλλη θα έπρεπε να προχωρήσει στη λήψη και εφαρμογή κάποιων «φιλολαϊκών» μέτρων, προκειμένου να εκφραστεί έτσι και η φιλολαϊκή στροφή της Κυβέρνησης, σε μία φάση που έχει αρχίσει να καλλιεργείται ένα κλίμα «ευφορίας»-επίπλαστο ή όχι-ότι επιτέλους βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ. Για να μην μιλήσουμε για την «ανάπτυξη» που... έρχεται! Απλώς κάνει πολλές στάσεις για να ξεκουραστεί και αργεί κομματάκι. Και επίσης, σε μία φάση που ναι μεν προς το παρόν το θέμα των πρόωρων εθνικών εκλογών έχει απομακρυνθεί-καθότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν είχαν τον «ανατρεπτικό» και «επαναστατικό» χαρακτήρα που ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξακολουθεί η προοπτική να παραμένει προ των πυλών.
Είτε λόγω του 8μηνου ορίζοντα των προεδρικών εκλογών, είτε του οργίου των φημών που συνεχίζουν να εκτρέφονται σκοπίμως ή και ασκόπως, τοποθετώντας πιθανώς τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Δεν σημαίνει ότι θα γίνουν κιόλας, αλλά είπαμε: μας αρέσει να τρέφουμε τις φήμες και να τρεφόμαστε από αυτές.
Όπως και να ‘χει όμως και ό,τι και να λένε οι της Κυβέρνησης στο πίσω μέρος του μυαλού τους, έχουν πάντα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών λόγω... ατυχήματος, οπότε για να πάνε σε εκλογές θα πρέπει να έχει «γλυκαθεί» το εκλογικό σώμα.
...Ποιος θα είναι ο... ζαχαροπλάστης;
...Εκτός από «μάγος». Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών από το υπουργείο του οποίου περνάνε όλα. Ακόμη και για να φταρνιστεί κανείς πρέπει να πάρει την άδειά του.
Βρέθηκε λοιπόν ο αντικαταστάτης Στουρνάρα, στο πρόσωπο του Γκίκα Χαρδούβελη. Αυτός είναι ο «Χουντίνι-ζαχαροπλάστης».
Ο οποίος στην πρώτη-πρώτη δήλωση που έκανε με το που ανακοινώθηκε η τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών κινήθηκε ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. Ότι δηλαδή θα τηρηθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά θα πρέπει να υπάρξει και μέριμνα για την ανακούφιση των κοινωνικά αδυνάτων.
Ποια ήταν η αντίδραση των δανειστών όχι στη συγκεκριμένη δήλωση αλλά στη συγκεκριμένη πρόθεση της Κυβέρνησης την οποία εξέφρασε ο Σόιμπλε, με το που τελείωσαν οι Ευρωεκλογές; Ότι αν δεν είμαστε καλά παιδιά και παρεκκλίνουμε και νέο «πακετάκι» θα θέλουμε και μέχρι που μπορεί να βρεθούμε εκτός ευρώ.
Προχθές πάλι μεταξύ τυρού και αχλαδιού Σόιμπλε και Σαμαράς τα είπανε τετ-α-τετ.
Βασικό «μενού», η επικείμενη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, που υπολογιζόταν ότι θα ξεκινήσει εκεί κατά τον Σεπτέμβριο, τώρα λένε για Νοέμβριο και πάει λέγοντας και φυσικά, η γενικότερη πορεία των οικονομικών της Ελλάδας. Μάλιστα, όπως διέρρευσε από «κυβερνητικές πηγές» η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυχτικές πιέσεις και εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεών της για τη δημοσιονομική πολιτική, θα έχει το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης των κοινωνικών αδικιών. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: ο Σαμαράς παρακαλούσε τον Σόιμπλε να τον αφήσει να κάνει καμία κοινωνική παροχή και τελικά τον έπεισε! (ή έτσι νομίζει).
Στο μεταξύ όμως ήρθε η ώρα να πάρουμε τη δόση μας.
Έχουμε αρχίσει και παρουσιάζουμε έντονα στερητικά συμπτώματα. Αλλά... αλλά υπάρχει πρόβλημα. Και όχι ένα, αλλά έξι. Και εδώ καλείται ο Χαρδούβελης-μάγος να κάνει επίδειξη των ικανοτήτων που λέγαμε παραπάνω. Να επιτύχει το ακατόρθωτο! Μέχρι τις 8 Ιουλίου, που θα περάσει η χώρα από εξετάσεις λόγω τακτικής αξιολόγησης της τρόικας, θα πρέπει να... ικανοποιηθούν! Διότι αλλιώς πώς θα πάρουμε τη μία από τις δυο δόσεις;
Μην φανταστείτε και τίποτα... Για ψιλοπράγματα πρόκειται!
Ποια είναι αυτά τα έξι προβλήματα που πρέπει να λυθούν σε χρόνο ντε-τε;
- Η απελευθέρωση του συστήματος βάσει του οποίου λειτουργούν σήμερα οι λαϊκές αγορές.
- Η μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών.
- Η σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας της κυβέρνησης κατά των φαρμακοποιών.
- Η αλλαγή του τρόπου αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
-Η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και
-Η είσπραξη των φόρων κοινωνικής ασφάλισης από τις εφορίες.
Αυτά τα... απλά. Και ο ίδιος ο νέος υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι θα είναι έτοιμα, παρότι οι πληροφορίες λένε ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος για τις Ευρωεκλογές και τις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαν ως αποτέλεσμα να "παγώσουν" όλες οι διαδικασίες.
Αν πράγματι τα καταφέρει, τότε τι να πούμε;
Όντως δεν βρήκαμε υπουργό Οικονομικών, βρήκαμε τον Χουντίνι!
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass