ΕΡΓΑΣΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Ούτε στην... Ουγκάντα!

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2014 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:47
 Του Χρήστου Τσαντήλα
ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ότι τρεις μόνο χώρες στον κόσμο ολόκληρο, έχουν καταργήσει τις συμβάσεις εργασίας; Η Ουγκάντα, η Νιγηρία και η... Ελλάδα (!) έχουν αυτό το θλιβερό εργοδοτικό προνόμιο! Ούτε και γω το γνώριζα. Ένας στο δρόμο μου το είπε. «Αν θέλετε ψάξτε το», φώναξε γελώντας...
ΑΛΛΑ, πώς είναι δυνατόν να είναι και διαφορετικά; Και μόνο τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας, που συνεχώς διογκώνεται στη χώρα μας, με ένα ποσοστό να πλησιάζει το 30%, οδηγούν σε ασφαλή εκτίμηση ότι, από πλευράς εργασιακών, όντως βρισκόμαστε ανάμεσα σε... Ουγκάντα και Νιγηρία! Όπερ σημαίνει ότι, με τέτοια ανεργία, είναι αδύνατον να γεμίζουν και τα ταμεία. Τα οποία ταμεία θα χρειαστούν λέει, 900 εκ. ευρώ το 2016. Πού θα βρεθούν τώρα αυτά τα χρήματα, όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι από τους οποίους θα προέλθουν και οι κρατήσεις; Η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, έφτασε στα 11,5 δισ. κατά την τριετία 2010-2013 και είναι λογικό αυτό, αφού το ύψος των εισφορών μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, της ανασφάλιστης εργασίας και της αδυναμίας των ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλουν ασφάλιστρα...
ΚΑΙ επειδή τέτοια στατιστικά στοιχεία δεν γνωρίζουμε ούτε για την Ουγκάντα, ούτε για τη Νιγηρία, καλό θα είναι να... μαζευόμαστε λίγο στα δικά μας, επειδή μπορεί και να τις αδικούμε αυτές τις χώρες... Μπορούμε λοιπόν να αξιολογήσουμε κάποια στοιχεία που προέκυψαν από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα των δικών μας εργασιακών. Οι άνεργοι στο τέλος του Μαρτίου του 2012, (όταν ανέλαβε υπουργός ο Γιάννης Στουρνάρας), ήταν 1.119.000. Όταν έφυγε από το υπουργείο, οι άνεργοι έφτασαν τους 1.342.300. Οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί δηλαδή που συμπλήρωσαν 12 μήνες χωρίς δουλειά) από 610.000 έγιναν μέσα στο ίδιο διάστημα 958.000. Το 71% των ανέργων δηλαδή, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, χαρακτηρίζεται μακροχρόνια άνεργοι.
ΟΜΩΣ δεν υποφέρει μόνο από ανεργία ο κόσμος. Τα κόκκινα δάνεια, πολλαπλασιάστηκαν κατά 35%. Επίσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 20 δισ. Οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θα ξεχάσουν ούτε τις καίριες αποφάσεις της κυβέρνησης που χάραξαν την ζωή τους. Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο τον περασμένο χειμώνα όχι μόνο δεν έφερε έσοδα στα δημόσια ταμεία, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να... ξεπαγιάσει ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς η κατανάλωση μειώθηκε στο 70% τα τελευταία δυο χρόνια. Εκτός αυτού η υπόθεση του πετρελαίου έφερε και την περιβαλλοντική επιβάρυνση από το κάψιμο διαφόρων ακατάλληλων υλικών.
ΤΟ μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας όμως έχει να κάνει με την ανυπαρξία «εθνικής γραμμής». Δεν βρίσκουν οι πολιτικοί την κοινή συνιστώσα που θα τους οδηγήσει όλους μαζί σε ένα τραπέζι, από το οποίο θα σηκωθούν όταν βρουν λύσεις για τα καυτά προβλήματα που καταστρέφουν την ελληνική κοινωνία. Την υγεία, την εργασία και την παιδεία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass