Οι αντιδράσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2013 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:32
Του Φίλιππου Ζάχαρη
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ξαναλειτουργήσει με άλλο τρόπο τη Δημόσια τηλεόραση και να εκπέμψει με πρόγραμμα από ιδιωτικές εγκαταστάσεις, την ίδια στιγμή που καμία συμφωνία με τους πρώην εργαζομένους και νυν απολυμένους της ΕΡΤ δεν έγινε και κανένα σχέδιο απεμπλοκής της κρίσης δεν υφίσταται. Μια καρτέλα με τίτλο «Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση» έδωσε απλά το στίγμα, την εικόνα της νέας εποχής, πληροφορώντας κατάλληλα και για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η εκάστοτε πολιτική.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα. Την εκπομπή του νέου σήματος καταδίκασαν συλλήβδην τα κόμματα πλην των δύο κυβερνητικών εταίρων. Η ΔΗΜΑΡ, για παράδειγμα, που μέχρι πρότινος συμμετείχε στο κυβερνητικό σχήμα, σε επίσημη ανακοίνωσή της στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ετοιμάζεται να εκπέμψει σήμα από τις δημόσιες συχνότητες της ΕΡΤ, από ιδιωτικά στούντιο, χωρίς να έχει ανακοινώσει - ως οφείλει από την κείμενη νομοθεσία - ούτε τη συμφωνία με το ιδιωτικό στούντιο, ούτε τους συντελεστές αυτού του «προγράμματος».
Ο υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης, Παντελής Καψής, από την άλλη, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Alpha ότι «όλα αυτά είναι υπόθεση των συνδικαλιστών και των πολιτικών σκοπιμοτήτων που υπάρχουν από πίσω». «Εμποδίστηκε», είπε, «η πλειοψηφία των εργαζομένων που θέλει να πάρει μέρος σε αυτή την προσπάθεια και δυστυχώς καταφύγαμε σε μία λύση ανάγκης, γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ».
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πάντως, από τη μεριά τους, έδωσαν προχθές συνέντευξη Τύπου, στην προσπάθειά τους να ενημερώσουν για το τι θα γίνει στη συνέχεια αλλά και για να εκθέσουν τις απόψεις τους για τα τεκταινόμενα και ιδιαίτερα για την «αντιθεσμική και παράνομη», όπως τόνισαν «εκπομπή της ΕΔΤ». Η δημοσιογράφος Αναστασία Ζήγου, ανέφερε ότι με την συνέντευξη Τύπου δίνεται μια αναλυτική απάντηση «στην προκλητική και πραξικοπηματική πράξη της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εκπομπή του μορφώματος της ΕΔΤ από το ιδιωτικό στούντιο της TVΕ, κύριοι μέτοχοι της οποίας είναι η «Πήγασος Εκδοτική», ο ΔΟΛ, οι Χρήστος, Νίνος και Γρηγόριος Ελμετζιόγλου και η Γεθσημανή Παπαδάκη. Επισήμανε ότι η συγκεκριμένη εταιρία είχε αναλάβει τη μικτή παραγωγή των εκπομπών της ΕΡΤ «136» και «ΕΠΤΑ», τις συμβάσεις των οποίων εξετάζει εισαγγελέας». Προσέθεσε επίσης ότι το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ κάλεσε σε απολογία την Παρασκευή 12/7/13 τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, επικαλούμενος και τις σχετικές απόψεις συνταγματολόγων, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στην απόφαση του ΣτΕ, εφόσον η εκπομπή της ΕΔΤ δεν αποβλέπει στην άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των ραδιοφώνων, των ιστοσελίδων και όλων των λοιπών λειτουργιών του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία.
«Για εμφανείς παραβάσεις της νομοθεσίας στη μετάδοση του σήματος της ΕΔΤ» μίλησε ο πρώην γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης, ο οποίος επισήμανε ότι στο εν λόγω μόρφωμα, πέραν της ιδιωτικής εταιρείας έχουν ανάμειξη η DIGEA που προσφέρει την πολυπλεξία και ο ΟΤΕ που δίνει σήμα στους ψηφιακούς πομπούς, όσους δεν έχουν ακόμα πέσει – όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε – μετά την παρέμβαση της αστυνομίας και ιδιωτών τεχνικών.
Ο νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ, τέλος, Βασίλης Κωστόπουλος, επισήμανε ότι η υπογραφή δίμηνων συμβάσεων στον μεταβατικό φορέα από τους εργαζομένους της ΕΡΤ, σημαίνει την απεμπόληση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Απαντώντας σε ερωτήσεις των παριστάμενων δημοσιογράφων, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ τόνισαν ότι η ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσαν στον αρμόδιο υφυπουργό για συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ στην περίπτωση που εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση προκύπτει μόνο για τις αποζημιώσεις κόστος 120 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται σημαντικά με την καταβολή αποζημιώσεων για ρήτρες και διακοπές συμβάσεων.
Να σημειώσουμε εδώ ότι σε υπόμνημα τη προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο η ΠΟΣΠΕΡΤ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η ΝΕΡΙΤ σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε «όχι μόνο δεν ξεκόβει τον ομφάλιο λώρο κυβέρνησης και Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης αλλά τον τυλίγει σαν θηλιά στο λαιμό της, εξασφαλίζοντας τον βέβαιο πνιγμό της, αφού χωρίς την εμπειρία των ανθρώπων της ΕΡΤ και την πλήρη αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων της και του συνόλου της περιουσίας που ο ελληνικός λαός την προίκισε επί δεκαετίες μέσω του ανταποδοτικού τέλους δεν μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη ανταγωνιστική, ποιοτική, πλουραλιστική και επιμορφωτική Δημόσια Τηλεόραση».
Αυτά περίπου λένε οι εργαζόμενοι στην πρώην ΕΡΤ. Η κυβέρνηση πάντως δείχνει αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, έχοντας απέναντί της όλες τις δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές ενώσεις. Συμφωνία δεν αναμένεται. Και αν κρίνει κανείς και από τα τεκταινόμενα στους Δήμους, την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας κ.λπ., το μόνο που καταλαβαίνει είναι πως η κατάσταση με τις απολύσεις θα συνεχιστεί και αλλού πλην της ΕΡΤ. Κοινώς, οι πολιτικές έχουν αποφασιστεί και φόρμουλες αποδεκτές από όλα τα μέρη δεν υπάρχουν. Η συνέχεια θα δείξει αν αυτή η κυβέρνηση θα έχει χρονικό ορίζοντα ή αν οι πολιτικές της θα βρουν πρόσφορο έδαφος.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass