Περιστύλιο

Αθέατες απόψεις της Πολιτικής

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2013 3:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:59
* Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)
«Μαζί επιτυχημένοι», το προεκλογικό σύνθημα της Α. Μέρκελ
Η Άνγκελα Μέρκελ, η πρωταγωνίστρια της πολιτικής σκηνής στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι, όπως είναι λογικό, η πολιτικός που θα πρωταγωνιστήσει και στη διαφημιστική εκστρατεία ενόψει των εκλογών της 22ης Σεπτεμβρίου.
Και μάλιστα θα απεικονίζεται στις αφίσες τόσο του δικού της Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) όσο και του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), το οποίο με το πρόσωπο της Α. Μέρκελ αναδεικνύει τις αδυναμίες της απερχόμενης κυβέρνησης.
* * *
Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία ξεκινά μετά τα μέσα Αυγούστου αλλά ήδη τα κόμματα έδωσαν μέσω του Τύπου μια πρόγευση του προεκλογικού υλικού που έχουν ετοιμάσει.
Στα φυλλάδια (θα) εμφανίζεται η φωτογραφία «μιας χαμογελαστής και προσιτής αλλά όχι λιγότερο «ηγετικής» Α. Μέρκελ» σχολιάζει η DW στην ιστοσελίδα της, ενώ κεντρικό σύνθημα των Χριστιανοδημοκρατών είναι: «Μαζί επιτυχημένοι».
Άλλα συνθήματα που θα εμφανιστούν στα φυλλάδια του CDU είναι: «Ισχυρή οικονομία». «Ασφαλής εργασία», «Περισσότερα για την οικογένεια». «Σταθερά δημοσιονομικά». «Ελευθερία και ασφάλεια πάνε για μένα μαζί». «Η καγκελάριος για τη Γερμανία». «Καλή εργασία για νέες ιδέες, έτσι παραμένει η Γερμανία ισχυρή».
 
ΘΑ ΑΞΙΩΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ
Ανυποχώρητη
η τρόικα
για τις απολύσεις
στο Δημόσιο
ΤΟ Δημόσιο θα είναι, σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις, ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο. Εκπρόσωποι των εταίρων έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν το κλίμα στην ελληνική κοινωνία για γενικευμένη ή και καθολική κινητικότητα στον δημόσιο τομέα και φυσικά μαζικές απολύσεις – πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Ούτως ή άλλως, όπως ομολογούν παράγοντες που έχουν γνώση των συζητήσεων των δύο πλευρών, οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα είναι από πολύ δύσκολο έως και απίθανο να ληφθούν τόσο για λόγους πολιτικούς (θα αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση) όσο και οικονομικούς (λόγω της φορο-κόπωσης μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, νέα μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν τα αναμενόμενα).
Συνεπώς, η παρέμβαση στον δημόσιο τομέα καθίσταται μονόδρομος και για να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του προγράμματος.
 
«Τρομάζουν»
όσοι μαθαίνουν
τις νέες μειώσεις
στις συντάξεις
ΠΑΡΑ τις συνεχείς διαψεύσεις του υπουργού Εργασίας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, όχι μόνο προγραμματίζεται να γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις αλλά έχει ξεκινήσει η σχετική προεργασία.
Το θέμα απαιτεί, βεβαίως, λεπτούς χειρισμούς σε πολιτικό επίπεδο καθώς οι συνταξιούχοι, πέραν των άλλων, αποτελούν νευραλγικής σημασίας τμήμα του εκλογικού σώματος και, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί, είναι αυτοί (οι άνω των 50-55 ετών γενικότερα) που έδωσαν τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία στις διπλές εκλογές του 2012.
* * *
Τα στοιχεία πάντως που προκύπτουν από τις αναλογιστικές μελέτες και τη γενικότερη ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των ταμείων δείχνουν ότι επίκεινται δραστικές μειώσεις στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια.
«Όποιος μελετά τα στοιχεία, δεν μπορεί να πιστέψει τι πρόκειται να συμβεί. Κυριολεκτικά, τρομάζει όποιος διαπιστώνει πού θα φθάσουν οι συντάξεις», επισημαίνει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στέλεχος που έχει σε βάθος γνώση του θέματος. «Πραγματικά, αδυνατώ να αντιληφθώ πώς θα διαχειριστεί αυτό το ζήτημα η ελληνική κοινωνία. Δεν το χωρά ο νους μου», αναφέρει για να δείξει το μέγεθος των επερχόμενων περικοπών.
 
Απολύσεις
και στη Βουλή;
ΤΟ προσωπικό της Βουλής είναι γνωστό ότι έχει την εξής ιδιαιτερότητα: οι περισσότεροι έχουν διοριστεί απ’ ευθείας από τα πολιτικά κόμματα, χωρίς όχι μόνο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ αλλά ούτε καν προκήρυξη. Υπάρχουν φυσικά και αρκετοί που κατά καιρούς έχουν μεταταχθεί στη Βουλή από άλλες δημόσιες υπηρεσίες λόγω των μισθολογικών, ασφαλιστικών και άλλων προνομίων που υπήρχαν μέχρι πρότινος.
Αν και όλοι αυτοί αποτελούν την «αφρόκρεμα» των εκλεκτών των κομμάτων, υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα αργήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας ώστε κάποιοι να δουν την πόρτα της εξόδου. Η τρόικα λέγεται ότι το επιθυμεί σφόδρα λόγω του υψηλού συμβολισμού που έχει για το πολιτικό σύστημα, ενώ εκτιμάται ότι μια τέτοια παρέμβαση θα «περάσει» θετικά στην κοινωνία.
* * *
Φυσικά, μόνο εύκολο δεν είναι λόγω της ισχυρής αντίστασης που προβάλλεται, ωστόσο σε περίπτωση, που, όπως φαίνεται, η κινητικότητα και οι συνεπαγόμενες απολύσεις στο Δημόσιο γενικευθούν, είναι προφανές ότι η Βουλή δύσκολα θα μπορέσει να μείνει εκτός.
Λέγεται μάλιστα ότι η κινητικότητα στη Βουλή μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό επικοινωνιακό «χαρτί» όταν θα ανακοινωθούν οι επόμενες φάσεις των παρεμβάσεων για τη μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα.
 
ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Μια... κάμερα,
το «ρουσφέτι»
που ζητούν
οι υπουργοί
Η φράση «πάρτε στην ΕΡΤ να στείλουν μια κάμερα», ήταν μία από τις πλέον συνήθεις στα υπουργικά γραφεία όσο ήταν σε λειτουργία η δημόσια τηλεόραση.
Η ΕΡΤ, εκτός από την κάλυψη των σημαντικών πολιτικών γεγονότων και της καθημερινής δραστηριότητας των κομμάτων, είχε στις «αρμοδιότητές» της και την κάλυψη της καθημερινής δραστηριότητας των υπουργών. Για όλα αυτά έδινε δωρεάν τα τηλεοπτικά πλάνα στα υπόλοιπα κανάλια.
Οι υπουργοί ήταν, συνεπώς, σίγουροι: όταν έδιναν συνέντευξη Τύπου ή για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους ήθελαν να καλυφθεί, η ΕΡΤ θα ήταν παρούσα κι έτσι θα διανεμόταν πλάνα και στα υπόλοιπα κανάλια, τα οποία πιθανότατα δεν θα είχαν διαθέσιμο συνεργείο.
* * *
Όσον αφορά στην ΕΡΤ, ίσχυε το ότι «ακόμη κι αν δεν υπήρχε διαθέσιμη κάμερα, αυτή θα έπρεπε να... εξευρεθεί» - ακόμη κι αν χρειαζόταν ένα... τηλεφώνημα από το υπουργείο στη διοίκηση της τηλεόρασης. Πολλές φορές, αυτό το τηλεφώνημα και η συνεπαγόμενη κινητοποίηση του τηλεοπτικού συνεργείου γινόταν ακόμη και μια απλή δήλωση του υπουργού...
* * *
Μετά τις 11 του περασμένου Ιουνίου που έκλεισε η ΕΡΤ, αυτή η κατάσταση, όπως είναι προφανές, άλλαξε. Για την κάλυψη των βασικών πολιτικών γεγονότων και της καθημερινής δραστηριότητας των κομμάτων δόθηκε λύση: είτε ενοικιάζονται από το υπουργείο Οικονομικών ιδιωτικά συνεργεία είτε κάποιο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι καλύπτει ένα γεγονός και δίνει αυτό - δωρεάν - τα τηλεοπτικά πλάνα στα υπόλοιπα.
Για τους υπουργούς, όμως, δεν ήταν δυνατόν να δοθεί η ίδια λύση, πολύ περισσότερο που οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κάνει αθρόες απολύσεις τον τελευταίο καιρό κι έχουν απομείνει με λίγους τεχνικούς (υπάρχει μάλιστα σταθμός που διαθέτει καθημερινά μόλις μία ή δύο κάμερες για - όλα - τα εξωτερικά ρεπορτάζ...).
* * *
Ως εκ τούτου το να εξασφαλίσει κάποιος υπουργός τηλεοπτική κάλυψη της δραστηριότητάς του δεν είναι πια απλή κι εύκολη υπόθεση - εξαιρούνται φυσικά σημαντικά υπουργεία όπως το Οικονομικών ή το Διοικητικής Μεταρρύθμισης των οποίων οι δραστηριότητες καλύπτονται ανελλιπώς λόγω της μεγάλης σημασίας των θεμάτων που χειρίζονται αλλά και οι υπουργοί που έχουν τις σχετικές «άκρες».
Από τα υπόλοιπα υπουργεία, συνεργάτες αλλά ακόμη και διευθυντές γραφείου υπουργού αναγκάζονται να κάνουν τηλεφωνική «γύρα» στα τηλεοπτικά κανάλια υποβάλλοντας παράκληση για μια... κάμερα, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που συνέντευξη τύπου έχει προγραμματιστεί όχι με βάση το πρόγραμμα του υπουργού αλλά την ώρα που θα έχει βρεθεί η κάμερα!
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass