Η Τράπεζα χρόνου και ο θεσμός της προσωπικής εργασίας

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2013 2:08 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:03
 
Του Κώστα Γιαννούλα
 
Το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας και άλλων αρνητικών συνεπειών της κρίσης και των μνημονίων, που τη συνοδεύουν, προωθείται μεταξύ των άλλων κοινωνικών δράσεων και η λειτουργία της τράπεζας χρόνου.
Συγκεκριμένα, όποιος επαγγελματίας έχει διαθέσιμο χρόνο και δεν ξέρει, πώς να τον αξιοποιήσει παραγωγικά, πολύ περισσότερο δε, όταν αυτός είναι άνεργος και αδυνατεί να προσπορίσει τα απαραίτητα προς το ζειν, προσεγγίζει τους υπεύθυνους λειτουργίας της τράπεζας, δηλώνει τα στοιχεία του και τον τομέα εξειδίκευσής του προσδοκώντας να προσφέρει σε κάποιον εργασία και να εισπράξει ανταποδοτικά απ’ αυτόν όχι χρήματα αλλά εκτέλεση ισάξιων εργασιών, που ο ίδιος δεν είναι σε θέση να κάνει.
Στα χρόνια, λοιπόν, της ανεργίας και ανέχειας το μέτρο αυτό, αν και δεν μπορεί να δώσει αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο αποτελεί κάποια λύση και μάλιστα αξιοπρεπή.
Και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά, που η πατρίδα μας περνά κρίση και τα έσοδα πολλών ή ήταν ανύπαρκτα ή δεν επαρκούσαν, για να καλύψουν τις ανελαστικές τους δαπάνες, κάτι ανάλογο, απ’ ό,τι θυμάμαι, είχε εφαρμοστεί και στη δεκαετία του ‘50 και λίγο αργότερα σε κοινότητες της υπαίθρου με το θεσμό της προσωπικής εργασίας.
Συγκεκριμένα: Όταν ορισμένοι δημότες δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τα ανταποδοτικά τέλη για την κατασκευή π.χ. ενός αγωγού μεταφοράς νερού ή κάποιου άλλου κοινωφελούς έργου, είχαν τη δυνατότητα αντί χρημάτων να προσφέρουν στην κοινότητα προσωπική εργασία ισάξια είτε εξειδικευμένη σε κάποιο αντικείμενο είτε, συνήθως, απλού εργάτη.
Προς το σκοπό αυτό οι αρμόδιοι της κοινότητας αποτιμούσαν προκαταβολικά σε πόσα μεροκάματα αντιστοιχούσαν τα ανταποδοτικά στον κάθε δημότη και προαιρετικά, όποιος είχε χρήματα, πλήρωνε, ενώ όποιος δεν ήταν σε θέση να πληρώσει, προσέφερε προσωπική εργασία. Έτσι, και πραγματοποιούνταν κάποια έργα και συμμετείχαν οι πάντες, ο καθένας όπως μπορούσε, για την ολοκλήρωση έργων, μια που και τότε οι επιχορηγήσεις στους Δήμους και στις κοινότητες δίδονταν με το σταγονόμετρο.
Μήπως, τελικά, την ιδέα αυτή θα πρέπει να την επανεξετάσουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου και τοπικής αυτοδιοίκησης και να τη θέσουν σε εφαρμογή, όπου αυτή είναι δυνατή, μια που δεν είναι λίγοι πλέον οι δημότες, που είναι άνεργοι και αδυνατούν να πληρώσουν εκτός των άλλων και ανταποδοτικά τέλη;
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass