ΟΑΕΕ: Ρυθμίσεις για τους οφειλέτες

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2013 0:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:08
 *Θωμάς Ψύρρας, βουλευτής ΔΗΜΑΡ Λάρισας
Ο επαγγελματίας και ο μικρός επιχειρηματίας στην Ελλάδα της παρατεταμένης πλέον κρίσης όταν φτάσει στο «αμήν» κι αφού πάνω του έχουν πέσει χαράτσια, φόροι, απαιτήσεις τραπεζών, μείωση του τζίρου, φέσια λογής λογής από διάφορους, συν η αβεβαιότητα και η άρνηση της τράπεζας έστω και για μια μικρούλα διευκόλυνση (μια ανάσα βρε αδερφέ!) κι έχει πλέον γονατίσει, βρίσκεται μπροστά στο αμείλικτο ερώτημα: να «περικόψω», αλλά τι κι από πού;
Κι έτσι μπαίνει σε συλλογισμούς:
Να περικόψω τα λειτουργικά (να σβήσω και τη λάμπα στον διάδρομο για να μην μεγαλώνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ)
Να τρενάρω την πληρωμή των λογαριασμών (αλλά όλοι οι λογαριασμοί έχουν καταληκτική ημερομηνία...).
Να απολύσω την καθαρίστρια (ας σφουγγαρίζω εγώ ώσπου να στρώσουν τα πράματα).
Να απολύσω τον υπάλληλο (τι μου φταίει κι αυτός;... αλλά και τι να κάνω;...).
Και εν τω μεταξύ πελάτη δεν σταυρώνω, και από όσα με χρωστούν δεν μπορώ να μαζέψω μία.
Κι εκεί που είσαι στριμωγμένος έρχεται η εφορία ζητώντας τους φόρους και από πάνω έρχονται και οι απαιτήσεις για τις εισφορές από το ασφαλιστικό ταμείο.
Οπότε κάθεσαι και σκέφτεσαι: Αν δεν πληρώσω ΔΕΗ και τηλέφωνα δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά μου. Αυτά πρέπει να πληρωθούν πάση θυσία.
Αν δεν πληρώσω την εφορία δεν θα έχω ενημερότητα κι αλίμονό μου.
Ε, ας πάω λίγο παραπίσω την ασφάλιση!.. Και δεν πληρώνεις την επόμενη και την μεθεπόμενη εισφορά και τελικά μένεις χωρίς ασφάλιση και με το βιβλιάριο υγείας αθεώρητο και με τα παιδιά σου ανασφάλιστα... Και δεν έχεις να πληρώσεις.. Και δεν ελπίζεις ότι θα έχεις να πληρώσεις γιατί πλέον έχουν μαζευτεί πολλά.
Οπότε; Οπότε τι γίνεται;...
Βέβαια υπάρχει και ασφαλιστικό σου ταμείο που έχει το πρόβλημά σου -αλλά αλλιώς και με άλλο τρόπο. Εφόσον δεν πληρώνεις εσύ και οι σαν και σένα, βλέπει τα έσοδά του να μειώνονται και σε λίγο δεν θα έχει να πληρώνει. Οπότε τι γίνεται;
Το ταμείο πρέπει να βρει πόρους. Αλλά πώς γίνεται να λαμβάνει «εκ του μη έχοντος»;
Διότι ο «μη έχων» δεν έχει, κι όταν δεν έχει, δεν πληρώνει.
«Ο ΟΑΕΕ ασφαλίζει σήμερα 732.000 ενεργά ασφαλισμένους, όμως μόνο ο 1 στους 2 πληρώνει κανονικά τις εισφορές του καθώς το 49% των επαγγελματιών οφείλουν με τις προσαυξήσεις σχεδόν 6 δισ., ενώ περίπου 196.000 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους αφήνοντας ένα χρέος ύψους 1,45 δισ. ευρώ».
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;
Αν ο ΟΑΕΕ αγριέψει και σου βάλει πρόστιμο για την καθυστέρηση τι θα κερδίσει; Τίποτα.
Αν σε βάλει φυλακή για τα χρέη, τι θα κερδίσει; Επίσης τίποτα
Αν σε απειλήσει με διαγραφή, τι θα κερδίσει; Επίσης τίποτα.
Οπότε;
Οπότε χρειάζεται κοινός νους και διάθεση να μη χάσει κανένας. Γίνεται να είμαστε win-win που λένε; (κερδισμένοι και οι δυο, όσο γίνεται..)
Επειδή «η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών χρωστούν μικρά και μεσαία ποσά, καθώς το 80% εξ αυτών έχουν οφειλές έως 25.000 ευρώ ενώ οι 285.000 εξ αυτών χρωστούν κατά μέσο όρο 3.300 ευρώ», το ταμείο, αν σκέφτεται έξυπνα, πρέπει να θέλει να υπάρχουν εισροές στο σύστημα. Όταν βγάζει απέξω όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι σαν να πριονίζει τα πόδια του. Επομένως ενέργεια πρώτη: να ενεργοποιήσει όσους ασφαλισμένους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα δε χρωστούμενα να τα ρυθμίσει ώστε να εξυπηρετηθούν μακροχρόνια. Σε βάθος χρόνου και σε πολλές πάρα πολλές δόσεις.
Το ταμείο, αν σκέφτεται έξυπνα, πρέπει να διευρύνει τη βάση ασφάλισης και στις περιοχές που καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ (π.χ. στη Μύκονο!!!).
Κι επιπλέον να αποποινικοποιήσει τα χρέη, να σταματήσει τα μεγάλα πρόστιμα από τις ενδεχόμενες καθυστερήσεις, να αποσυνδέσει τη θεώρηση του οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας από τα χρέη, να ενεργοποιήσει του λογαριασμού ανεργίας πέραν του επιδόματος και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη, και η επανεξετάσει την καταβολή των τρεχουσών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης.
Θα αναρωτηθεί κάποιος: και τα συσσωρευμένα χρέη τι θα απογίνουν;
Απάντηση: Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000 ευρώ, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ετήσια ροή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ.
Με βάση τον κοινό νου λοιπόν η ΔΗΜΑΡ πρόκειται εντός των ημερών να καταθέσει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, ελπίζοντας ότι θα πρυτανεύσει το αυτονόητο.
Προσχέδιο του νόμου έχει ήδη αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΔΗΜΑΡ. Προτάσεις μπορείτε να στέλνετε στο economics@dimokratikiaristera.gr Οι έχοντες κοινό νου, κοπιάστε με τις ιδέες σας!
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass