Ποιος δήμαρχος ή ποια Λάρισα;

Δημοσίευση: 22 Αυγ 2013 1:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:10
 
*Της Λίας Γκουντρουμπή – Θώμου
Δημ. Συμβούλου στην 4η Δημοτική Κοινότητα με την παράταξη «Λαρισαίων Πόλις», Μέλους Συντονιστικής Επιτροπής
 
 
(«Οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που τα ονόματά τους δεν μπαίνουν σε βιβλία ιστορίας είναι αυτοί που δημιουργούν ιστορία» Νόαμ Τσόμσκι)
Πολύς λόγος το τελευταίο διάστημα για τον Δήμο Λαρισαίων. Πολλοί μνηστήρες και υποψήφιοι. Συναντήσεις, συζητήσεις κρυφές και φανερές, διαφωνίες και συμφωνίες.
Ωστόσο σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι: Στον Δήμο Λαρισαίων έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και χρόνια ένα σύστημα εξουσίας του «ενός αντρός», πελατειακό και παλαιοκομματικό που στηρίζεται σε επικοινωνιακές τακτικές και πολιτικάντικα τερτίπια. Ένα σύστημα εξουσίας που φυσικά δεν παρατηρήθηκε μόνο στον Δήμο μας. Οι πρακτικές αυτές ήταν σύνηθες φαινόμενο στην πολιτική κατάσταση της χώρα μας τις προηγούμενες δεκαετίες και φέρουν βαθύτατη ευθύνη για την οικονομική κρίση της χώρας.
Η λογική του ώριμου φρούτου που είναι έτοιμο να πέσει και φράσεις του τύπου «η δημοτική αρχή έχει κουράσει», ή «άραγε τι δεν έχει ολοκληρώσει ένας δήμαρχος μέσα σε 16 χρόνια», δεν είναι μια λογική που θα οδηγήσει τον Δήμο μας, την πόλη μας να αλλάξει πραγματικά σελίδα. Στόχος δεν μπορεί να είναι το να εκφράσουμε κάτι το αντι-Τζανακουλικό. Η αλλαγή στον Δήμο μας δεν μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ανατροπή του σημερινού Δημάρχου - ο οποίος εν τέλει μπορεί και να μην είναι υποψήφιος – αλλά μέσα από μια πραγματικά διαφορετική και κυρίως δημοκρατική πρόταση.
Αυτή η πρόταση δεν μπορεί να στηρίζεται ούτε να εκφράζεται μέσα από ένα και μοναδικό πρόσωπο, αυτό του υποψηφίου Δημάρχου, όσο αγαπητό και να είναι στη πόλη, αλλά μέσα από μια ομάδα ανθρώπων, μέσα από τη συμμετοχή και ενεργοποίηση των πολιτών, μέσα από μια συλλογικότητα, μια κίνηση πολιτών. Αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν και κινούνται ανάμεσά μας και δεν χρειάζεται να βάλουν προσωπικές φιλοδοξίες στην άκρη για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τις έχουν! Τουλάχιστον όχι ως αυτοσκοπό. Ούτε να κάνουν συμβιβασμούς. Δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι είναι δημοκράτες γιατί λειτουργούν με βάση το εμείς και όχι το εγώ. Ήδη έχουν δώσει στην πόλη ένα πλαίσιο αρχών, έχουν απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους φορείς και συλλογικότητες της πόλης που ενστερνίζονται αυτές τις αρχές και τους καλούν με βάση αυτές να συνδιαμορφώσουν μέσα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν πράξη ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πρόγραμμα για την πόλη μέσα από μια πραγματικά πρωτόγνωρη διαδικασία.
Ας μιλήσουμε για την πόλη λοιπόν και όχι για τα πρόσωπα. Αναρωτιέμαι… συμπολίτες μου δεν βαρεθήκατε ακόμη τους πολιτικούς που αρκούνται μόνο στο να σπρώχνονται για φωτογραφίες κόβοντας κορδέλες; Σε χειραψίες, και σε στεγνές ανακοινώσεις στον τύπο; Το παν για τη δημοσιότητα και την «επικοινωνία» με τον πολίτη. Μόνο που στην πραγματικότητα εκείνος που επικοινωνεί με τον πολίτη δεν είναι αυτός που απασχολεί καθημερινά τον τοπικό τύπο αλλά εκείνος που όταν μιλάει, μιλάει γιατί έχει πραγματικά κάτι διαφορετικό να πει. Εκείνος που καλεί τον πολίτη όχι για να του κοινοποιήσει τις θέσεις του αλλά εκείνος που τον καλεί να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωσή τους. Άλλωστε μια ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη χωρίς χρίσματα και αγκυλώσεις κομματικών μηχανισμών εκείνο που πρέπει να προτάξει είναι οι συμμετοχικές διαδικασίες στις οποίες συμμετέχουν φορείς, συλλογικότητες και ενεργοί πολίτες.
Μια τέτοια παράταξη δεν θέλει να διεκδικήσει απλά την ψήφο των πολιτών, αλλά κυρίως την ενεργή συμμετοχή και την ενεργοποίησή τους. Δεν συγκροτείται γύρω από πρόσωπα αλλά γύρω από κοινές απόψεις, κοινές ιδέες και αντιλήψεις για την πόλη. Συγκροτείται με βάση αυτές και μέσα από μια κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας. Σε τέτοιες κινήσεις το πρόσωπο του επικεφαλή έρχεται ως φυσικό επακόλουθο και προκύπτει μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.
Σήμερα στην πόλη μας επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε να συναντηθούν οι σκέψεις ανθρώπων που, άσχετα από την ιδιαίτερη αφετηρία τους θα προτάξουν το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και της πόλης. Η πόλη μας διαθέτει τεράστιο αναξιοποίητο αποθεματικό, όσον αφορά τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της, όσο και τις υλικές της δυνατότητες αλλά ταυτόχρονα όμως χτίσαμε μια κοινωνία, στη λογική της έκπτωσης. Είναι επομένως απαραίτητο να ενεργοποιηθούν άμεσα οι υγιείς και δραστήριες δυνάμεις του Δήμου μας. Οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος τις άγονες αντιπαραθέσεις και να συμφωνήσουμε σ’ ένα σχέδιο για την περιοχή μας. Όλοι μας, οφείλουμε πλέον να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την πρόκληση και να βάλουμε τις βάσεις για μια Ανταγωνιστική και Ευημερούσα Τοπική Κοινωνία.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass