Περιστύλιο

Αθέατες απόψεις της Πολιτικής

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2013 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:18
Από τον Γιώργο Μακρή (makris@eleftheria.gr)
Ένας μισθός σε... φωτογραφία
Η – καλλιτεχνική ομολογουμένως – φωτογραφία είναι του Γιάννη Μπεχράκη και δημοσιεύθηκε προχθές στον ιστότοπο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Το πρακτορείο ζήτησε από τους φωτογράφους του σε 10 χώρες να απεικονίσουν σε κάποιες (4 δημοσιεύτηκαν) φωτογραφίες έκαστος έναν εργαζόμενο στη χώρα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό (ενν. της χώρας του).
***
Από την Ελλάδα επελέγη ο 24χρονος Δημήτρης Ζαρούλας, ο οποίος αν και σπούδασε δημοσιογραφία και δούλεψε για λίγο σε μια τοπική εφημερίδα της Αθήνας, τώρα εργάζεται σε ψαροταβέρνα. Φυσικά, μένει με τους γονείς του και μοιράζεται το δωμάτιό του με την 31χρονη αδελφή του.
Το ωρομίσθιό του στην ψαροταβέρνα: 4 ευρώ...
 
Ένα «μαξιλάρι» που
μπορεί να κάνει
τους καταθέτες
να χάσουν τον ύπνο τους!
ΜΗΛΟΝ της έριδος έχει γίνει το ποσό που έχει περισσέψει από τα 50 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πρόκειται για ένα «μαξιλάρι» 8-10 δισ. ευρώ, το οποίο επιθυμούν διακαώς:
-η κυβέρνηση (ένα μέρος του, όχι ολόκληρο) για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 4-4,5 δισ. ευρώ της διετίας 2013-4 προκειμένου να μην απαιτηθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα,
-αλλά και φυσικά οι τραπεζίτες καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες αφού λόγω της ύφεσης αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα (τα λεγόμενα «κόκκινα») δάνεια.
***
Φυσικά, την απόφαση για το πού θα διατεθούν αυτά τα χρήματα θα την λάβουν οι εταίροι, ωστόσο δεν είναι υπερβολή αν λεχθεί ότι από το «μαξιλάρι» αυτό εξαρτάται εν πολλοίς και ο... ύπνος των καταθετών.
Αν στα νέα «stress tests» στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες το προσεχές φθινόπωρο προκύψει ότι το «μαξιλάρι» είναι αρκετό για να καλύψει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, τότε απομακρύνεται ο κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων. Στην αντίθετη περίπτωση το ενδεχόμενο αυτό έρχεται πιο κοντά (ως γνωστόν με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι τράπεζες δεν θα σώζονται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τους μετόχους και καταθέτες τους – το λεγόμενο «bail in»).
***
Βεβαίως όσο η ύφεση συνεχίζεται και η ανεργία αυξάνεται, τόσα περισσότερα δάνεια θα «κοκκινίζουν» και τόσο θα αυξάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών τα επόμενα χρόνια.
Άλλωστε, ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τα «κόκκινα» δάνεια: υπάρχουν κι άλλα (κυρίως επιχειρηματικά) που ενώ τυπικά δεν θεωρούνται «κόκκινα», οι τράπεζες τα «έχουν κρύψει κάτω από το χαλί» προκειμένου να «μην βγάλουν από την πρίζα» μια σειρά επιχειρήσεων. Κι αυτά τα δάνεια όμως είναι πλέον θέμα χρόνου να... βγουν από το χαλί.
 
Πώς οι Γερμανοί
υπολογίζουν (;)
το νέο «πακέτο»
προς την Ελλάδα
ΣΤΗΝ Ελλάδα έρχονται καθημερινά διαφορετικές αν όχι αλληλοαναιρούμενες πληροφορίες από τη Γερμανία σχετικά με το ύψος του νέου «πακέτου» που θα χρειασθεί η χώρα.
Η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung κατέγραψε πώς προκύπτουν τα ποσά αυτά:
«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρχικά εξήγησε ότι κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα χρειάζεται η Αθήνα. Μετά θεώρησε ρεαλιστικό ένα ποσό 6,5 δισ. ευρώ κι αργότερα 11 δισ.. ευρώ.
Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ τον αντέκρουσε με 50 δισ.. ευρώ, για να ανεβάσει μετά το ποσό στα 77 δισ.. ευρώ.
***
Όλοι αυτοί οι αριθμοί – γράφει η εφημερίδα του Μονάχου - είναι καθαρή ανοησία. Ο Σόιμπλε υποβαθμίζει, επειδή κοιτά μόνο μέχρι το 2015 και αποσιωπά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια και αργότερα. Ο Σνάιντερ από την άλλη, διευρύνει τον χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020, ώστε να κατονομάσει έναν κατά το δυνατόν υψηλότερο αριθμό. Στη βάση αυτής της λογικής θα μπορούσε κανείς να φτάσει στα 300 δισ.. ή στα 6 τρισ. ευρώ, ανάλογα με το αν υπολογίζει μέχρι το 2020 ή το 5020 (!) Από μαθηματική σκοπιά μπορεί να είναι ενδιαφέρον. Τέτοιες μάχες αριθμών όμως, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους ψηφοφόρους».
 
ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
«Έφυγαν» από το Δημόσιο
2 στους 3 συμβασιούχους
ΟΙ συμβασιούχοι είναι αυτοί που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο στην επιχείρηση μείωσης του δημόσιου τομέα η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2009 και μετά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από τους 183.000 συμβασιούχους (μη τακτικό προσωπικό) που υπήρχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2009, σήμερα (Ιούλιος 2013) έχουν απομείνει οι 67.568. Με άλλα λόγια 2 στους 3 συμβασιούχους έχασαν τη δουλειά τους αν και βεβαίως στις 67.568 μπορεί να υπάρχουν και καινούργιοι συμβασιούχοι.
***
Όσον αφορά τους μονίμους υπαλλήλους (τακτικό προσωπικό), ο αριθμός τους ανερχόταν σε 692.907 άτομα στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και σήμερα (Ιούλιος 2013) ανέρχεται σε 612.414 (μείωση κατά 80.000 άτομα περίπου – ποσοστό 13%).
Συνολικά, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 196.000 άτομα περίπου ως τώρα κι αν συνυπολογιστούν και οι επικείμενες μέχρι το τέλος του 2013 συνταξιοδοτήσεις ο αριθμός αυτών που έφυγαν από το Δημόσιο θα υπερβεί τις 200.000.
 
 
Κρυφό «ατού»
για την κυβέρνηση
οι 6.000 απολύσεις
μέσω Δικαστηρίων
ΒΑΡΥΤΗΤΑ στις 6.000 υπαλλήλους που παραμένουν στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες όμως θα εκδικασθούν τελεσίδικα έως το τέλος του 2013, δίνουν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να αποφύγουν άλλες απολύσεις μέχρι τέλος του χρόνου.
Για τις 6.000 υπαλλήλους, η πλειονότητα των οποίων εργάζεται στην αυτοδιοίκηση, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα τεθούν εκτός Δημοσίου, συνεπώς μένει να αποσαφηνισθεί στις νέες συζητήσεις με την τρόικα αν οι απολύσεις αυτές θα συνυπολογιστούν στις 2.000 απολύσεις που υπολείπονται μέχρι τέλος του 2013.
Αν η τρόικα το δεχτεί, τότε η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει μια βαθιά ανάσα αφού για τους επόμενους μήνες και πιθανόν έως τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου δεν θα χρειασθούν άλλες απολύσεις.
Το θέμα είναι φυσικά τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η τρόικα δεν δεχτεί να τις υπολογίσει στο συνολικό αριθμό των απολύσεων με το επιχείρημα ότι οι υποθέσεις των εν λόγω υπαλλήλων έπρεπε να έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη εδώ και χρόνια (άλλωστε και οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό αριθμό απολύσεων στο Δημόσιο).
 
Έβγαινε έξω ο υπουργός
και παρ’ ολίγον
να σταματήσει η Βουλή!
ΠΑΡ’ ολίγον να διακοπεί η συνεδρίαση του Β’ θερινού τμήματος της Βουλής προχθές καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έβγαινε συχνά έξω από την αίθουσα.
Κι αν προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία προεδρεύων Γιώργος Καλατζής ήταν ελαστικός απέναντι στον υπουργό, ο Γιάννης Δριβελέγκας του ΠΑΣΟΚ έφθασε στο «παρά ένα» να διακόψει τη συνεδρίαση.
***
Την απουσία του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έβγαινε εκτός αίθουσας προφανώς για να μιλήσει στο κινητό του με άλλους υπουργούς αφού επέφερε αρκετές αλλαγές (της τελευταίας στιγμής) στο νομοσχέδιο για την πώληση των κρατικών λαχείων, εντόπισε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Νταβρής.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Γ. Νταβρής: «Η κυβέρνηση δεν εκπροσωπείται εδώ;»
Προεδρεύων: (Γεώργιος Καλαντζής - ΝΔ): «Εσείς πρέπει να καταλαβαίνετε. Ίσως υπήρξε κάποια ανάγκη. Ο υπουργός θα έρθει».
Γ. Νταβρής: «Κάνατε μια έκκληση να είμαστε κόσμιοι, νομίζω όμως ότι αυτό το πράγμα -δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαρείς χαρακτηρισμούς...»
Προεδρεύων (Γ. Καλαντζής): «Επειδή γνωριζόμαστε και επειδή σας ξέρω, ξέρετε ότι δεν έφυγε ο άνθρωπος. Μπορεί να έχει κάτι που...»
Ηλ. Παναγιώταρος: «Ανωτέρα βία!»
Γ. Νταβρής: «Μα, δεν πρέπει κάποιος να τον εκπροσωπεί; Η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκπροσωπείται σύμφωνα με τον Κανονισμό;»
Προεδρεύων (Γ. Καλαντζής): «Δεν θέλω να δικαιολογώ κανέναν. Ως φαρμακοποιός θέλετε να απαντήσω ή ως γιατρός;»
Γ. Νταβρής: «Ως Προεδρεύων».
Προεδρεύων (Γ. Καλαντζής): «Νομίζω ότι πολύ σύντομα ο υπουργός θα έχει επιστρέψει».
***
Οι απουσίες, όμως, του υπουργού συνεχίστηκαν οπότε ο επόμενος προεδρεύων Γιάννης Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ) διέκοψε τη βουλευτή που ήταν στο βήμα και είπε στην εμβρόντητη νομική σύμβουλο του κ. Στουρνάρα η οποία βρισκόταν στα υπουργικά έδρανα:
«Σας παρακαλώ πολύ να ειδοποιηθεί άμεσα ο υπουργός να είναι εδώ ή να είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Δόξα τω Θεώ, έχει και υφυπουργό και αναπληρωτή! Δεν μπορεί να λείπει και, μάλιστα, χωρίς την άδεια του προεδρείου. Άμεσα να ειδοποιηθεί να έρθει, αλλιώς θα διακόψω τη συνεδρίαση» (τελικά ο υπουργός εισήλθε στην αίθουσα και η συνεδρίαση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε χωρίς άλλα απρόοπτα).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass