ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο Ι.Ν. ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Εορτάζεται ο Άγιος Ταξιάρχης

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2013 2:37 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:25
Αύριο Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στην Κρανιά Ολύμπου σε ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του αρχαγγέλου Μιχαήλ πανηγυρίζει ο μεγαλοπρεπής ναός του αγίου Ταξιάρχη. Ανήμερα της εορτής με την παρουσία του μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου θα ψαλεί πανηγυρική θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει αρτοκλασία στο προαύλιο του ναού. Την παραμονή, στις 6 μ.μ., θα ψαλεί μέγας εσπερινός και εν συνεχεία με τη συνοδεία της μουσικής του δήμου Τεμπών θα γίνει περιφορά στο χωριό της εικόνας του αρχαγγέλου.
Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή ο περικαλλής ναός του αγίου Ταξιάρχη άρχισε να κτίζεται στις 15 Οκτωβρίου του 1887 «ΦΙΛΟΚΑΛΩ ΣΠΟΥΔΗ ΚΑΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΩ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΟΜΗΤΩΝ. ΕΣΟΝΤΑΙ ΔΕ ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΜΙΧΑΗΛ». Ο ναός σύμφωνα με χειρόγραφη ενθύμηση σε Μηνιαίο της εποχής ολοκληρώθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα το 1891 και εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουλίου ημέρα Κυριακή από τον επίσκοπο Πλαταμώνα (αργότερα Λαρίσης) Αμβρόσιο Κασσάρα.
Ο νέος ναός κτίστηκε επάνω στα ερείπια παλαιότερου και είναι φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από πελεκητή πέτρα. Οι πλέον αξιόλογοι τεχνίτες εκείνης της εποχής δημιούργησαν το σημερινό αξιοθαύμαστο οικοδόμημα. Η βαριά, πέτρινη επίσης οροφή, στηρίζεται σε 12 λεπτοκαμωμένες κολόνες και στους χωρίς αντιστήριξη πλευρικούς τοίχους. Οι κολόνες είναι διατεταγμένες σε δύο παράλληλες σειρές και στην απόληξή των στηρίζουν από το εξωτερικό μέρος τους 7 λιθόκτιστους θόλους των πλευρικών κλιτών και τους συνδέουν εσωτερικά με τις 7 τοξωτές καμάρες που σκεπάζουν το μεσαίο κλίτος και ολοκληρώνουν με αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο την πλήρη στήριξη της οροφής. Τη μεγαλοπρέπεια του ναού συμπληρώνει εξωτερικά το μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς και τέλειων αναλογιών ύψους-πλάτους τριώροφο εξάπλευρο καμπαναριό στηριζόμενο σε τετράπλευρη βάση και κτισμένο ολόκληρο εξωτερικά και εσωτερικά από πελεκητή πέτρα. Το έτος 2008 ο ναός χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Νεότερο Μνημείο. Ένα αυτοφυές πεύκο ριζωμένο ανάμεσα στο δυτικό τοίχο και στο καμπαναριό ζει για πάνω από 70 χρόνια χωρίς νερό και δικαιολογημένα προκαλεί τον θαυμασμό κάθε παρατηρητή. Οι τοπικές αρχές της Κρανιάς, με την ευκαιρία της γιορτής, προσκαλούν στο χωριό τους κατοίκους της γύρω περιοχής να τιμήσουν με την παρουσία τους τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και την πανήγυρη.
 (Αθαν. Ι. Μπασλής)
 Τηλ. 6976781909
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass