Πρόταση

Ας φτιάξουμε τώρα στη Λάρισα πέντε ποδηλατικές διαδρομές

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2013 22:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:46
Από τον Γιώργο Σούλτη
  
Το ποδήλατο στις δεκαετίες 60 και 70 ήταν το μέσο μεταφοράς του φτωχού. Κάθε οικογένεια στη Λάρισα είχε το ποδήλατό της, όπως σήμερα έχει το αυτοκίνητο. Σήμερα το ποδήλατο επανήλθε τη Λάρισα, και όχι μόνο σαν χόμπι και εργαλείο σωματικής άσκησης, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και σαν μέσο μετακίνησης. Την τελευταία 5ετία η Λάρισα στη συνείδηση των πολιτών της ξαναγίνεται «ποδηλατούπολη» . Δυστυχώς όμως δεν είναι εύκολο να κινηθείς με το ποδήλατο στους δρόμους της πόλης, οι οποίοι κατά κανόνα βρίσκονται σε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αυτό είναι ένας λόγος αποθάρρυνσης όλων εκείνων που θέλουν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν ένα εύκολο και φθηνό τρόπο για να πάνε στη δουλειά τους. Καθημερινά τα ατυχήματα με ποδήλατα είναι πολλά.
Η λύση για το ποδήλατο στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, μια ιδέα που στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται συνείδηση μόλις στις αρχές τις δεκαετίας του 2000. Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων του κέντρου της Λάρισας είναι από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν σε ελληνικές πόλεις. Το έργο αυτό είναι η αρχή ενός μελετημένου δικτύου που προέβλεπε τη σύνδεση των παρυφών της πόλης με το κέντρο, ένα έργο όμως που ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Πέραν αυτού η δημοτική αρχή εκείνη την εποχή μάλλον σκέφτηκε ότι βρήκε έναν εύσχημο τρόπο να αναμορφώσει τα πεζοδρόμια του κέντρου χρηματοδοτώντας το έργο από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για δημιουργία ποδηλατοδρόμων, παρά να κατασκευάσει ένα πραγματικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Πέραν της μικρής του έκτασης, το συγκεκριμένο δίκτυο, καταλαμβάνεται συνήθως από πεζούς, οχήματα και άλλες χρήσεις και στην ουσία έχει χάσει τη βασική του χρήση.
Τι γίνεται λοιπόν σήμερα, στην εποχή της κρίσης, όπου δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για νέα έργα; Καταρχήν πιστεύουμε ότι οι ελάχιστοι έστω πόροι που διατίθενται για έργα, πρέπει να αξιολογούνται και να «πιάνουν τόπο». Θεωρούμε ότι το ποδήλατο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη Λάρισα και είμαστε σίγουροι ότι αν λειτουργούσε η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης (την οποία προβλέπει ο Καλλικράτης και η δημοτική αρχή ουδέποτε ενεργοποίησε) θα αξιολογούσε ότι το έργο «ποδηλατόδρομοι» είναι πρώτης προτεραιότητας. Άλλωστε αν υπήρχαν έτοιμες μελέτες, η Περιφέρεια θα μπορούσε να βρει κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Πιστεύουμε ότι ένα έργο διευκόλυνσης της κίνησης των ποδηλατών, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Για τον λόγο αυτό καταθέτουμε δημόσια μια πρόταση και καλούμε τη δημοτική αρχή να την αποδεχτεί και να την υλοποιήσει. Η πρότασή μας σε πρώτη φάση απαιτεί μηδενικούς πόρους! Η πρόταση έχει ως εξής
1. Να χαραχθούν ακτινωτά από την περιφέρεια της Λάρισας προς το κέντρο, 5 ποδηλατικές διαδρομές. Θα μπορούσε να είναι οι εξής: από Νεάπολη, από Νέα Σμύρνη, από ΤΕΙ, από Γιάννουλη, από διασταύρωση Νίκαιας (Βερόπουλο) προς το κέντρο.
2. Οι διαδρομές αυτές θα χαραχθούν μετά από μελέτη ώστε να διέρχονται μέσα από μικρούς παράδρομους των συνοικιών, οι οποίοι θα χαρακτηριστούν «ποδηλατο-πεζόδρομοι». Σε αυτούς θα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων, εκτός από τα οχήματα των κατοίκων. Τέτοιου είδους δρόμοι στη βιβλιογραφία ονομάζονται δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.
3. Η μελέτη αυτή θα εκπονηθεί από την υπηρεσία του δήμου, η οποία θα συνεπικουρείται από μέλη που θα ορίσουν οι ποδηλατικοί σύλλογοι της πόλης, η τροχαία Λάρισας, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η μελέτη θα εγκριθεί από την επιτροπή κυκλοφοριακού του δήμου η οποία είναι θεσμοθετημένη και στην οποία συμμετέχουν η αντιπολίτευση, η τροχαία, το ΤΕΕ κλπ και μπορεί να διευρυνθεί με εκπροσώπους των ποδηλατών.
4. Οι πόροι που απαιτούνται για αυτό το έργο είναι ελάχιστοι και αφορούν τη σήμανση και κάποιες μικροπαρεμβάσεις οι οποίες θα χρειαστούν να γίνουν στις διασταυρώσεις με τις μεγάλες οδικές αρτηρίες.
5. Οι διαδρομές αυτές μπορούν αργότερα να διαμορφωθούν σε πραγματικούς «δρόμους ήπιας κυκλοφορίας» με παρτέρια παγκάκια και δέντρα, κατά τα πρότυπα των δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που υπάρχουν στην Αθήνα και στην Ευρώπη. Η παράταξή μας στο προεκλογικό πρόγραμμα είχε ονομάσει τους δρόμους αυτούς «πράσινες διαδρομές».
Πιστεύουμε ότι είναι μια άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση. Αν η δημοτική αρχή την αποδεχτεί και την ενεργοποιήσει, μέσα σε δύο μήνες μπορεί οι ποδηλάτες να εγκαινιάσουν τις διαδρομές αυτές. Καλούμε τη δημοτική αρχή να δει σοβαρά το θέμα αυτό. Καλούμε τους ποδηλάτες, οι οποίοι γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει αντίστοιχες προτάσεις, και όλους τους Λαρισαίους να το ζητήσουν από τη δημοτική αρχή με επιμονή. Είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε για περαιτέρω συζήτηση και συνεργασία.
 
* Ο Γιώργος Σούλτης είναι επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις»
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass