Η δολοφονία που αποκαλύπτει πρόσωπα και προσωπεία (α’)

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2013 22:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:46
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
  
Έπρεπε να φτάσουμε σ’ ένα φονικό, αυτό του 34χρονου Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της «Χρυσής Αυγής» στο Κερατσίνι, ένα φονικό το οποίο, επί της ουσίας του, ήταν η «φυσιολογική» κατάληξη της ανεξέλεγκτης (και ενίοτε υποθαλπόμενης) δράσεως του ναζιστικού μορφώματος το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα (άρα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο) για να καταλάβουν (ή μάλλον για να πουν ότι το καταλαβαίνουν) οι πολιτικοί μας ταγοί και πρωτίστως οι κυβερνώντες ότι κάτι πρέπει να κάνουν, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει επικίνδυνα και ουδείς μπορεί να προδιαγράψει την κατάληξή της.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην οποία πολλοί είδαν ομοιότητες (τηρουμένων φυσικά των αναλογιών και των εποχών) με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος της Δεξιάς το 1963, καταγγέλθηκε από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, έκανε το γύρο του κόσμου και απέδειξε πως «τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες» μετά τα μαχαιρώματα στους μετανάστες, έβαλαν ανοικτά στο στόχαστρό τους την ίδια τη δημοκρατία, την, ήδη, απαξιωμένη από το ίδιο το απαξιωμένο και καταρρέον πολιτικό μας σύστημα, τη δημοκρατία.
Η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο ακόμη και για προσπάθεια να στηθεί σκηνικό εμφυλίου πολέμου, η δε κυβέρνηση (τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας) έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι το ζήτημα της έχει ξεφύγει (και προς τούτο προωθεί σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και δικαστικές πρωτοβουλίες, που αποδεικνύουν, εξ αντιδιαστολής, ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κάλυπτε ή ανεχόταν την έκνομη δράση των νεοναζί) αλλά αρνείται επιμόνως να παραδεχθεί πως είναι η ίδια και η πολιτική της – και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ – υπεύθυνοι για τα διαδραματιζόμενα.
Προσώρας, δε στην προσπάθειά της να βρει «πού πατά και πού βρίσκεται» εμφανίζεται αμήχανη, αλλά κυρίως διχασμένη, αφού ο μεν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει αποφύγει να κάνει αναφορά στην επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», ο δε ο εκ απορρήτων του Χρύσανθος Λαζαρίδης βάζει λάδι στη φωτιά, επιχειρώντας να ταυτίσει τους χρυσαυγίτες και το ναζιστικό μόρφωμα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως (το οποίο μάλιστα έθεσε και εκτός του συνταγματικού τόξου) ενώ έπεσαν από την ΕΕ και οι πρώτες (;) προειδοποιητικές βολές ότι αν συνεχισθεί αυτή η αποσταθεροποιητική κατάσταση και η ακροδεξιά βία, τότε η ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως θα είναι μια «αποτυχημένη Προεδρία».
 ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ
Η κυβέρνηση, λοιπόν, αρνείται και είναι η μόνη που το πράττει ότι φέρει ευθύνη για τα διαδραματιζόμενα στη χώρα, λέγοντας ουσιαστικά ότι «για όλα φταίει ο... ΣΥΡΙΖΑ», ή η παράνομη μετανάστευση, ενώ είναι κοινή η παραδοχή ότι φέρει το κύριο μερίδιο της ευθύνης (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι πλήρως αθώες του αίματος) καθώς είναι αυτή που, με τις μνημονιακές πολιτικές, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία και έχει καταστρέψει τη μεσαία τάξη.
Κι είναι αυτή η κυβέρνηση που έχει φτάσει τη χώρα στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσεως, είναι αυτή που έφτασε την ανεργία σε δυσθεώρητα, για μια δημοκρατία, ύψη, είναι αυτή που κατάστρεψε το όποιο κοινωνικό κράτος, είναι αυτή που, επί της ουσίας, έσπρωξε ένα τμήμα των πολιτών στο ναζιστικό μόρφωμα, είναι αυτή που μέχρι σήμερα έχει ανεχθεί και έχει συγκαλύψει (ή και με την ψήφο δικών της βουλευτών έχει αθωώσει χρυσαυγίτες βουλευτές που κατηγορούνταν για έκνομες δράσεις) τη δράση των «ταγμάτων εφόδου» του Νίκου Μιχαλολιάκου, είναι αυτή που με την αξιοποίηση της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων προσπάθησε να πείσει πως η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με τους χρυσαυγίτες.
Ο δε ισχυρισμός περί συγκαλύψεως προκύπτει από το γεγονός ότι επί τόσους μήνες είχαν «βγάλει αράχνες» οι 32 φάκελοι με τις έκνομες δραστηριότητες των νεοναζί, δεν είχε εφαρμοστεί ο νόμος και δεν είχε ασκηθεί καμμιά δίωξη, μετά δε το φονικό, ο Νίκος Δένδιας έστειλε τους φακέλους αυτούς στη δικαιοσύνη.
 Αλήθεια, δεν είχαν διδαχθεί οι κυβερνώντες τίποτα από την Ιστορία και δεν αντιλαμβάνονταν πως κάποια στιγμή θα φτάναμε στο αίμα, όταν με την τακτική της «γάτας που κρύβει τις ακαθαρσίες της», ανέχονταν τα πογκρόμ εναντίον μεταναστών από τα χρυσαυγίτικα τάγματα, όταν έκαναν κρατική πολιτική τη ναζιστική μεταναστευτική ατζέντα, όταν διαπίστωναν πως στο χώρο της ΕΛΑΣ η «Χρυσή Αυγή» έπαιρνε υψηλά εκλογικά ποσοστά, όταν ο, κατά τα λοιπά λαλίστατος, κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι λοιποί κυβερνητικοί προπαγανδιστές δεν έβρισκαν ούτε μια λέξη για να καταδικάσουν τους τραμπουκισμούς και τις έκνομες δράσεις των «λεβεντόπαιδων με τις μαύρες μπλούζες» και όταν φαντάζονταν (και φοβούμαι ότι κάποιοι εξ αυτών το φαντάζονται ακόμη) πως μπορούν να αξιοποιήσουν τους νεοναζί, είτε ως μελλοντικούς τους κυβερνητικούς συμμάχους, είτε ως το μακρύ χέρι του συστήματος που «θα σπάσει το τσαμπουκά» στην εξεγειρόμενη κοινωνία και φυσικά στην Αριστερά.
Κι, όμως, το κακό φαινόταν πως είχε κάνει μεγάλες δρασκελιές (το επισημαίναμε συνεχώς τον τελευταίο χρόνο από τις στήλες της «Ε») γαλάζια δε στελέχη ή λαλίστατα μνημονιακά δημοσιογραφικά «παπαγαλάκια» δεν απέκλειαν (ή και υπεδείκνυαν) κυβερνητική συνεργασία της ΝΔ με τους νεοναζί (την οποία συνεργασία οι ίδιοι οι δήθεν αντισυστημικοί χρυσαυγίτες, αλλά, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, επιχορηγούμενοι από το ίδιο το σύστημα και συγκεκριμένα από τμήμα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, απορρίπτουν) και έτσι φτάσαμε στο φονικό στο Κερατσίνι, ενώ είχαν προηγηθεί ο ξυλοδαρμός κομμουνιστών κοντά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, αλλά και οι ασχήμιες βουλευτών της «Χρυσής Αυγής» σε εκδήλωση στο Μελιγαλά.
Αυτές ακριβώς οι ασχήμιες σε βάρος της Δεξιάς στον Μελιγαλά, ίσως να ήταν ένα καμπανάκι για τους κυβερνώντες, αλλά κι εκεί φάνηκαν ανίκανοι, καθώς οι αρχές ασφαλείας του Νίκου Δένδια ουδέν έπραξαν για να τις αποτρέψουν, φυσικά δε ήταν θεατές στον ξυλοδαρμό των κομμουνιστών στο Πέραμα, όπως, άλλωστε, ήταν οι ίδιες αρχές ασφαλείας που είχαν επιλέξει (ή τους το είχαν υποδείξει) να μένουν απαθείς σε παρόμοιες ασχήμιες ή σε πογκρόμ κατά μεταναστών.
ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ
«Πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης και αποπροσανατολισμού, ενορχηστρωμένο από ακροδεξιά κέντρα και τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής», δήλωσε την επαύριον του φονικού στο Κερατσίνι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσπαθώντας να προσεγγίσει πολιτικά το ζήτημα, πρόσθεσε δε ότι:
«Ελπίζω να συνειδητοποιεί και ο πρωθυπουργός τη μεγάλη ευθύνη που έχει, όταν για λόγους μικροκομματικών συμφερόντων κατασκευάζει, εδώ και μήνες, αυτήν την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα και αντικειμενικά νομιμοποιώντας, αν όχι αθωώνοντας, συμπεριφορές που ξεπερνάνε τα όρια και βρίσκονται στο πλαίσιο της συμμορίας και των δολοφονικών ενεργειών».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αντώνης την ημέρα της κηδείας του Παύλου Φύσσα εμφανίσθηκε ενωτικός και καθόλου διχαστικός, τη δε προηγουμένη ο Νίκος Δένδιας (όπως και ο υπουργός της Δικαιοσύνης) ζήτησε συνεργασία για την πάταξη του ναζιστικού φαινομένου (σ.σ. πάντως, ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως όταν καταδίκασε το φονικό στο Κερατσίνι, λησμόνησε τον ξυλοδαρμό των κομμουνιστών στο Πέραμα, αλλά θυμήθηκε τις ασχήμιες στο Μελιγαλά, αφού αυτές ήταν εναντίον δεξιών) πλην, όμως, από την πρώτη στιγμή ο πάλαι ποτέ ανήκων στην Αριστερά και νυν πρωθυπουργικός σύμβουλος Χρύσανθος Λαζαρίδης, έβαζε λάδι στη φωτιά, με το γαϊτανάκι για τα «δύο άκρα».
«Το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή είναι αυτό που είναι και ευτελίζει το Κοινοβούλιο, δεν σημαίνει ότι είναι οι μόνοι που έχουν ευθύνες. Ζήσαμε έναν ευτελισμό από την πλευρά της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταδίκασαν όλα τα κόμματα», είπε σε τηλεοπτικό δίκτυο, την ώρα που άπαντες καταδίκαζαν το φονικό από τα τάγματα εφόδου των χρυσαυγιτών.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για προσπάθεια στοχοποιήσεώς της και πρόσθεσε πως για ό,τι της συμβεί από δω και πέρα υπεύθυνος θα είναι ο υπουργός και οι συνεργάτες του.
ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟ
Ωστόσο, κι ενώ ήδη στη ΝΔ και σε φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ άρχισαν να ακούγονται επικριτικές φωνές κατά του Χρύσανθου Λαζαρίδη, ο πρωθυπουργικός σύμβουλος συνέχισε να βάζει λάδι στη φωτιά, όταν τόνιζε:
 «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μην καταδικάζει γεγονότα κατάλυσης της νομιμότητας και του Συντάγματος, όπως π.χ. στις Σκουριές, παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου. Τη στρατηγική της έντασης τροφοδοτούν οι φράσεις για «ραντεβού στα γουναράδικα» και οι δηλώσεις για δημόσια λιντσαρίσματα».
«Όταν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επιλέγει να τοποθετηθεί λέγοντας ότι το κόμμα, που στις προηγούμενες εκλογές έχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται δήθεν εκτός συνταγματικού τόξου, αντιλαμβάνεστε ότι τα ζητήματα δεν είναι ούτε ιδιωτικής διαχείρισης, ούτε προσωπικής διάθεσης και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δημοκρατία. Δημιουργεί μείζονα ανησυχία η επιμονή του κ. Λαζαρίδη να μιλάει για νεκρούς που θα έρθουν και για τους οποίους προειδοποιεί προσφέροντας όπως είπε υπηρεσίες», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή.
Και πρόσθεσε:
«Υπάρχει μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό και, βεβαίως, κανείς δεν δικαιούται να προσποιείται ότι αγνοεί τα σχέδια αποσταθεροποίησης που υπάρχουν σε βάρος της χώρας και κανείς δεν μπορεί να προσποιείται ότι αγνοεί τι σημαίνει προβοκάτσια. Για τον λόγο αυτό και για το γεγονός ότι η επιλογή του κ. Λαζαρίδη ήταν να συμψηφίζει εγκληματικές πράξεις με δημοκρατικούς αγώνες, να συμψηφίζει εγκληματικές εκδηλώσεις με κοινοβουλευτική παρουσία, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της».
ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ;
Ωστόσο, αυτή η εμμονή του Χρ. Λαζαρίδη, προκάλεσε σοβαρές τριβές μέσα στην κυβέρνηση, με πρώτον τον Νικήτα Κακλαμάνη να σημειώνει ότι «ο κ. Λαζαρίδης είπε μια προσωπική του άποψη. Δεν εκπροσωπεί ούτε την παράταξη, ούτε το κόμμα και έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Αντώνη Σαμαρά. Διαφωνώ με αυτό που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου».
Και πρόσθεσε:
«Έχει κάνει λάθη ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν με οδηγούν στη διαπίστωση ότι είναι εκτός δημοκρατικού τόξου».
Ο δε Ευ. Αντώναρος, στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, αντέδρασε επίσης εντόνως - και αυτό εκτιμάται ότι συνιστά έμμεση, αλλά σαφή προειδοποίηση στον πρωθυπουργό «να μαζέψει» τον σύμβουλό του.
«Όποιος ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό κόμμα είναι επικίνδυνα ανιστόρητος και πολιτικά ανόητος», τόνισε στο διαδίκτυο ο Ευ. Αντώναρος.
Κι αργότερα πρόσθεσε: «Ενημερωτικά επειδή με ρωτούν: Δεν απαντώ ποτέ σε όσους, επειδή έχουν περάσει από τόσους πολιτικούς χώρους, έχουν ιδεολογική σύγχυση».
Μετά τον Χρύσανθο Λαζαρίδη (αν και είχε προηγηθεί ο Θόδωρος Πάγκαλος που είχε χαρακτηρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ τρομοκρατική οργάνωση!) «χτύπησε» και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «μέσα στο αμάλγαμα του λεγόμενου αντιμνημονιακού μετώπου, συνυπάρχουν δυνάμεις οι οποίες είναι ακροδεξιές, ναζιστικές, παραδοσιακά κομμουνιστικές και βεβαίως νεοριζοσπαστικές δήθεν, οι οποίες στην πραγματικότητα εκφράζουν ένα κόμμα του δημοσίου, του δημόσιου τομέα, της ακινησίας και των συντεχνιακών συμφερόντων».
«Πάρτε τις ομιλίες του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και θα δείτε με τις εκφράσεις του την καλλιέργεια αυτού του κοινωνικού και πολιτικού μίσους κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε, αλλά την ίδια στιγμή ζήτησε «να συνεργαστούν οι δυνάμεις του λεγόμενου συνταγματικού τόξου για να απομονώσουν τη Χρυσή Αυγή και να αναδείξουν τον παραβατικό, τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής».
Κι ενώ ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του ανέφερε ότι «όποιες πολιτικές διαφωνίες λύνονται με διάλογο δημοκρατικό, όχι με διαφωνίες εμπρηστικές, ούτε με τη βία, απ’ όπου και αν προέρχεται», κι ενώ ο Χρ. Λαζαρίδης συνέχιζε το δικό του ντελίριο, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα «Newpost», κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας (που δεν κατονομάσθηκε επισήμως) εξηγούσε πως ότι ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ βρίσκεται σε «πλήρη σύμπλευση» με το Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο ίδιος παράγων έλεγε ότι «ο κ. Λαζαρίδης κατέβασε σήμερα ταχύτητα και από 5η έβαλε 4η, όχι γιατί υπήρξε δυσαρέσκεια από τον πρωθυπουργό, αλλά γιατί πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πέσουν οι τόνοι» και πρόσθετε ότι «εμείς λέμε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή είναι το ίδιο πράγμα».
Την έντονη αντίδρασή τους στις κατά ΣΥΡΙΖΑ δηλώσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη εξέφρασαν φιλελεύθερες δυνάμεις της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ευρ. Στυλιανίδης κ.α. αλλά «στο καπάκι» ήλθε να σιγοντάρει τον πρωθυπουργικό σύμβουλο, ο με ακροδεξιά αναφορά Μάκης Βορίδης:
«Δεν υιοθετώ τη θεωρία του συνταγματικού τόξου», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας το ερώτημα εάν και κόμματα, όπως το ΚΚΕ, ανήκουν τελικώς σ' αυτό, για δε τη «Χρυσή Αυγή» εκτίμησε ότι τα περισσότερα αδικήματα που της αποδίδονται είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
 
(Το δεύτερο μέρος του άρθρου στην επιφυλλίδα της Δευτέρας 23.09.2013)
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass