Επιφυλλίδα

Η δολοφονία που αποκαλύπτει πρόσωπα και προσωπεία (β’)

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2013 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:46
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Την καλύτερη απάντηση στους κ. Λαζαρίδη, Βενιζέλο κ.λπ. έδωσε ο έμπειρος αναλυτής της «Καθημερινής» Κώστας Ιορδανίδης («δίχως την παραμικρά πολιτική συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως ο ίδιος διευκρίνισε) ο οποίος τόνισε: «Η ευφάνταστη έκφραση περί κομμάτων του «συνταγματικού τόξου» είναι εφεύρημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, όταν αγωνιωδώς, αλλά ματαίως προσπαθούσε να αναχαιτίσει τη διαρροή των παραδοσιακών ψηφοφόρων του προς το κόμμα του κ. Αλέξη Τσίπρα. Αλλά ο κ. Βενιζέλος λησμόνησε - ως φαίνεται - ότι το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία με τα συνθήματα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και απειλούσε με έξοδο της χώρας από σύστημα της Δύσεως, αμφισβητώντας ευθέως τις κρισιμότερες επιλογές της μεταπολιτεύσεως. Αλλά η τότε ηγεσία της ΝΔ επέκρινε με ιδιαίτερη αυστηρότητα τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ποτέ δεν υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ή ενεργούσε με τρόπο «αντισυνταγματικό». Η δύναμη των πολιτικών κομμάτων διαμορφώνεται από την κοινωνία και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από το ευρύτερο σύστημα. Ο τότε ηγέτης της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής συχνά επικρίθηκε από την παραδοσιακή Δεξιά διότι αναγνώρισε τη νέα πραγματικότητα της εποχής εκείνης και με τον τρόπο του προσπάθησε να αμβλύνει τις αιχμές ενός αναδυόμενου κόμματος, που διατηρούσε στοιχεία πολιτικού πρωτογονισμού. Αρκετά διήρκεσε η πολιτική μωρία σε αυτή τη χώρα».
 Πολλοί αναλυτές έθεταν το ερώτημα αν ο Χρ. Λαζαρίδης έχει αναλάβει να παίξει το βρόμικο παιχνίδι και να κάνει τον λαγό, κατά το κοινώς λεγόμενο, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται απόλυτα και αν με τον τρόπο του, βάζοντας, δηλαδή, λάδι στη φωτιά, τορπιλίζει εσκεμμένα κάθε προσπάθεια συνεννοήσεως των δυνάμεων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.
Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι (μέχρι την ώρα που εσύροντο αυτές οι γραμμές) ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέση επί των δηλώσεων Λαζαρίδη – Βορίδη, που σημαίνει ότι ουσιαστικά τις υιοθετεί και συνεπώς προκύπτει το πολιτικό συμπέρασμα ότι οι κυβερνητικές εκκλήσεις για απομόνωση της «Χρυσής Αυγής» στερούνται περιεχομένου.
Εξ άλλου, ο έτερος συνεργάτης του πρωθυπουργού (αλλά και του Χρ. Λαζαρίδη) Φαήλος Κρανιδιώτης ήταν εξίσου σαφής: «Κι όποιοι μιλούν για συμψηφισμούς είναι απλά ψεύτες κι υποκριτές. Θέλουν να στραβωθούμε, να μην βλέπουμε κατάματα την αλήθεια. «Δεν ήταν κατάλληλος ο χρόνος» γι’ αυτό που είπε ο Χρύσανθος; Σοβαρά; Για την αλήθεια όλοι οι χρόνοι είναι κατάλληλοι. Η αλήθεια είναι επιβεβλημένη στο διηνεκές. Όποιος καλλιεργεί τη βία κι όποιος την εφαρμόζει, είναι άκρο. Στ’ αλήθεια κι όχι «θεωρητικά». Και για τους μεν και για τους δε, ίδιος ο νόμος κι η φυλακή. Όποιος διαφωνεί με τον Χρύσανθο, κάτι ψευτοπροοδευτικά παρτάλια κυρίως, ενοχλούνται τα μάλα, γιατί τους βγάζει την κουκούλα. Πονάει η αλήθεια».
Ορισμένοι αναλυτές διερωτώνται ακόμη αν ο πρωθυπουργικός σύμβουλος σπρώχνει τα πράγματα στα άκρα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο Α. Σαμαράς να παίξει το δικό του παιχνίδι της εντάσεως και του κινδύνου αποσταθεροποιήσεως της χώρας, καθώς μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στο Newpost, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν δεύτερες σκέψεις για εκλογικό «αιφνιδιασμό».
Αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ: «... ήδη προβάλλεται το επιχείρημα - και δεν θα αργήσει να φανεί και δημόσια - ότι η ΝΔ μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη, τη δημόσια τάξη και την πολιτική σταθερότητα. Το σενάριο για εκλογές είναι πολύ ισχυρό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ συνδέεται και με τις εξελίξεις στην οικονομία. Η προ ημερών επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν ενδεικτική για το τι έρχεται για την ελληνική οικονομία. Οι τελικές αποφάσεις για το εάν θα προσφύγει ή όχι στις εκλογές θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Το πρόβλημα είναι ότι το πολιτικό σύστημα είναι κλονισμένο, αμφισβητούμενο, κατακερματισμένο. Ο κόσμος είναι οργισμένος και πολλές αντικοινοβουλευτικές ομάδες έτοιμες να προκαλέσουν τα δικά τους γεγονότα (...). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι ο διαχωρισμός μνημονιακών και αντιμνημονιακών καλά κρατεί. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ο κίνδυνος μιας εκλογικής σύγκρουσης μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων, η οποία είναι ικανή να σπείρει τη διχόνοια στη χώρα. Ανεξάρτητα από το εάν ο πρωθυπουργός θα πάρει την απόφαση να προσφύγει στις εκλογές, το σίγουρο είναι ότι η χώρα εισήλθε σε άτυπη προεκλογική περίοδο σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης».
Το κλίμα για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Ο βρετανικός «Guardian» έκανε λόγο για «ανησυχία για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου» στη χώρα, κάνοντας λόγο για «αυξανόμενη αυτοπεποίθηση» της «Χρυσής Αυγής» και για «δυνατότητά της να διευρύνει την επιρροή της», η δε γερμανική «Süddeutsche Zeitung» ανέφερε: «Οι Έλληνες νεοναζί συμπεριφέρονται ως παραστρατιωτικοί (...). Ένα μέρος των σωμάτων ασφαλείας αντιμετωπίζει με συμπάθεια τους μελανοχιτώνες. Μετά από 4 χρόνια δημοσιονομικής κρίσης, και οι αστυνομικοί είναι σε απόγνωση, καθώς δεν μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο την καθημερινή βία. Η ΝΔ ήλπιζε για καιρό ότι θα μπορούσε να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που στράφηκαν δεξιά, αν δεν αντιμετώπιζε με σκληρότητα τη νεοναζιστική «Χρυσή Αυγή». Μετά τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα ο Α. Σαμαράς και η κυβέρνησή του δεν μπορούν πια να χώσουν το κεφάλι τους στην άμμο».
Ο δε δημοσιογράφος του BBC Πωλ Μέησον έκανε μία ανάρτηση στο twitter, ρωτώντας: «Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξηγήσει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί αστυνομικοί και πολίτες που πετούν πέτρες φαίνεται να συνεργάζονται» (και ανάρτησε σχετικό video από το Κερατσίνι).
Μετά δε από όλα αυτά, την παραίτηση της Ελλάδος από την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την 1η Ιανουαρίου του 2014, ζήτησαν δύο Γερμανοί βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων, επικαλούμενοι το κόστος της διοργάνωσης.
Είχε προηγηθεί ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος τόνισε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν μπορέσουν να σταματήσουν τη γεμάτη μίσος συμπεριφορά της «Χρυσής Αυγής» και άλλων φασιστικών ομάδων, θα είναι μια απαράδεκτη προεδρία της ΕΕ και δεν θα φέρει καμία πρόοδο στην Ευρώπη ή την Ελλάδα».
Είναι περισσότερο από εμφανές ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει και να καταστεί ανεξέλεγκτη, οι δε πολίτες οι οποίοι ψήφισαν τη «Χρυσή Αυγή» και λένε, στις δημοσκοπήσεις, πως θα την ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές, δεν μπορούν να ισχυριστούν πλέον ότι δεν γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, ή ότι το έκαναν και θα το κάνουν για πλάκα, για να τιμωρήσουν το σύστημα. Οι δραματικές εξελίξεις έχουν πια αποκαλύψει πρόσωπα και έχουν ξεσκεπάσει προσωπεία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass