Περιστύλιο

Αθέατες απόψεις της Πολιτικής

Δημοσίευση: 27 Σεπ 2013 2:18 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:52
Τα «μυστικά» γκάλοπ μετρούν έξι «δελφίνους» στη ΝΔ
 
Του Γιώργου Μακρή (mak@eleftheria.gr)
ΦΥΣΙΚΑ και δεν τίθεται στην παρούσα φάση ζήτημα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο παρασκήνιο δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις, οι επαφές, οι «ζυμώσεις», οι σχεδιασμοί για την «επόμενη ημέρα». Άλλωστε, ο πολιτικός χρόνος είναι πλέον τόσο πυκνός...
* * *
Τα τελευταία 24ωρα λοιπόν «τρέχει» γκάλοπ που διερευνά τις απόψεις της κοινής γνώμης σε μια σειρά ζητημάτων. Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά είναι και η «επόμενη ημέρα» στη Νέα Δημοκρατία με τους πολίτες να καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους για έξι νυν και πρώην υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι προφανώς θεωρούνται οι επικρατέστεροι σήμερα να διαδεχθούν τον κ. Αντ. Σαμαρά όταν έλθει η ώρα:
-Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο,
-Τον πρώην υπουργό κ. Μάκη Βορίδη,
-Τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο Δένδια,
-Τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,
-Τον πρώην υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη
-Και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.
 
ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΝΟ
ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ... ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ
Παροχές 280-350 εκατ. ευρώ
μπορεί να δώσει
φέτος η κυβέρνηση
«ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ» θα πρέπει να θεωρείται πλέον το πλεόνασμα στο φετινό προϋπολογισμό το οποίο θα κυμαίνεται γύρω στα 400-500 εκατ. ευρώ.
Επισήμως, η κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει «ταμείο» στο τέλος του χρόνου αναμένοντας να δει και πόσα από τα υπολογισθέντα έσοδα θα εισπραχθούν τελικά. Ανεπισήμως αλλά επί της ουσίας, το πλεόνασμα έχει συμφωνηθεί ήδη με την τρόικα στο προαναφερθέν ποσό.
Συνεπώς, με βάση τη δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ότι το 70% του πλεονάσματος μπορεί να διατεθεί για την αποκατάσταση αδικιών, το ποσό που θα μπει στον «κουμπαρά» για να μοιραστεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, ένστολους ή σε όποιες άλλες κατηγορίες αποφασίσει η κυβέρνηση, ανέρχεται σε 280-350 εκατ. ευρώ.
* * *
Με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, η κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει για κοινωνική πολιτική ή παροχές το 70% από το πλεόνασμα του πλεονάσματος...
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Το 2013 έχει συμφωνηθεί ότι ο προϋπολογισμός θα είναι απόλυτα ισοσκελισμένος, άρα τα έσοδα θα είναι ίσα με τα έξοδα αφαιρουμένων των δαπανών για τόκους.
Η κυβέρνηση, όμως, έθεσε στόχο και πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, συνεπώς το αποτέλεσμα είναι καλύτερο απ’ ό,τι είχε συμφωνηθεί. Ως εκ τούτου από το πλεόνασμα αυτό μπορεί να διαθέσει το 70%, δηλαδή τα 280-350 εκατ. από τα 400-500 εκατ. ευρώ.
* * *
Από το 2014 και τα επόμενα χρόνια έχει συμφωνηθεί, όμως, συγκεκριμένο ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος κατ’ έτος. Το 2016 για παράδειγμα έχει οριστεί στο 4,5% του ΑΕΠ (γύρω στα 8 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει, εφ’ όσον δεν αλλάξει η ισχύουσα συμφωνία, ότι για να μπορεί η τότε κυβέρνηση να ασκήσει κοινωνική πολιτική, θα πρέπει να επιτύχει επιπλέον πλεόνασμα (περισσότερο από το 4,5% του ΑΕΠ) κι αυτό το επιπλέον, δηλαδή το πλεόνασμα του πλεονάσματος, θα μπορεί να αξιοποιήσει. Με άλλα λόγια δεν θα έχει στη διάθεσή της το 70% των 8 δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την πληρωμή τόκων, αλλά το 70% του επιπλέον ποσού που θα εξοικονομηθεί.
 
Οριζόντιο «κούρεμα»
1,5 δισ. στον προϋπολογισμό
«κλείδωσε»
το πλεόνασμα
ΓΙΑΤΙ είναι εξασφαλισμένο από τώρα το πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό; Επειδή η κυβέρνηση περιέκοψε περισσότερες δημόσιες δαπάνες υπερκαλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την «τρύπα» στα έσοδα.
Από τα μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, προκύπτει ότι το υπουργείο Οικονομικών κρατούσε κάθε μήνα ένα «μαξιλάρι» ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τις δαπάνες ώστε να καλύπτει την «τρύπα» ύψους 1 δισ. ευρώ στα έσοδα.
Τελικά, με απόφαση που υπέγραψε στις 13 Σεπτεμβρίου η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου κι είδε πριν δύο-τρεις ημέρες το φως της δημοσιότητας, «κουρεύτηκαν» - οριζόντια - οι προϋπολογισμοί των υπουργείων, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των περιφερειακών υπηρεσιών κατά 10%.
Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε ποσό 1,5 δισ. ευρώ περίπου, με το οποίο αφ’ ενός «κλείνει» την «τρύπα» του 1 δισ. στα έσοδα και αφ’ ετέρου της δίνει τη δυνατότητα να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Το 3ο Μνημόνιο
«δείχνει»
νέα κυβέρνηση
Η σύναψη ή μη νέου, 3ου κατά σειρά, Μνημονίου άρχισε να συζητείται ήδη και από τον Οκτώβριο και μετά αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα στην επικαιρότητα και φυσικά να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.
Η ιστορία των δύο πρώτων Μνημονίων δείχνει πάντως ότι κάθε κυβέρνηση συνδέεται μ’ ένα μόνο Μνημόνιο. Το πρώτο το συμφώνησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και το δεύτερο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά.
* * *
Στο ενδιάμεσο έγιναν αρκετές επικαιροποιήσεις των Μνημονίων που συνοδεύτηκαν από νέα μέτρα, ενώ καταρτίστηκαν και Μεσοπρόθεσμα προγράμματα τα οποία θα καταρτίζονταν και θα εφαρμόζονταν ούτως ή άλλως λόγω του ότι η Ελλάδα υπερβαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της ΟΝΕ για έλλειμμα έως 3% στον προϋπολογισμό και δημόσιο χρέος κάτω του 60%.
Ως εκ τούτου, στην κοινή γνώμη μπορεί να επικρατεί η άποψη ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει και υλοποιήσει πολλά Μνημόνια, η αλήθεια είναι όμως ότι αυτά είναι μόνο δύο και αφορούν στην παροχή δανείων με την πρόβλεψη για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.
* * *
Άρα, αν κριθεί αναγκαίο να χορηγηθεί νέα, πρόσθετη, χρηματοδότηση στην Ελλάδα είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα πρέπει να υπογραφεί νέο Μνημόνιο το οποίο θα περιλαμβάνει και νέα μέτρα. Ηλίου φαεινότερο είναι επίσης ότι με τα σημερινά δεδομένα, είναι από ιδιαίτερα δύσκολο έως απίθανο να συμφωνήσει νέο Μνημόνιο μια διακομματική κυβέρνηση που ήδη έχει επωμιστεί βαρύ πολιτικό κόστος από το δεύτερο Μνημόνιο.
 
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Μοντέλο
πανεπιστημίων
και στους δήμους
ΤΟ μοντέλο που ακολουθήθηκε στα πανεπιστήμια για την ένταξη υπαλλήλων τους στην κινητικότητα φαίνεται ότι τελικά θα εφαρμοστεί και στους δήμους κατά την επόμενη φάση του προγράμματος.
Παρά το ότι κυβέρνηση και αιρετοί ορκίζονται στο όνομα της αξιολόγησης ώστε να μην γίνουν νέες οριζόντιες εντάξεις δημοτικών υπαλλήλων στην κινητικότητα, στην πράξη η αξιολόγηση δεν προχωρά.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι ΟΤΑ δεν έχουν κάνει αξιολόγηση και μάλιστα το επιχείρημα που κυκλοφορεί τα τελευταία 24ωρα είναι πως το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει στείλει καν στους δήμους εγκύκλιο που να αναφέρει ρητά ότι καλούνται να αξιολογήσουν τους υπαλλήλους τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να του γνωστοποιήσουν το αποτέλεσμα.
* * *
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο έχει απορρίψει επί της ουσίας τις εκθέσεις αξιολόγησης που έκαναν ελάχιστοι (μετρημένοι στα δάχτυλα) δήμοι χαρακτηρίζοντάς τες «εκθέσεις ιδεών». Στις εκθέσεις αυτές οι δήμοι χαρακτηρίζουν απαραίτητους όλους τους υπαλλήλους τους και κρίνουν αναγκαία την πρόσληψη κι άλλων εργαζομένων, κάτι που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την θέση του υπουργείου Εσωτερικών ότι από την αξιολόγηση πρέπει να προκύψει ένας ικανός αριθμός υπαλλήλων που να ενταχθεί στην κινητικότητα.
* * *
Με τα σημερινά δεδομένα κι εφ’ όσον δεν υπάρξουν θεαματικές εξελίξεις στο θέμα αυτό, το πιθανότερο είναι να εφαρμοστεί και στους ΟΤΑ το μοντέλο που εφαρμόστηκε στα πανεπιστήμια: το υπουργείο Εσωτερικών να επιλέξει αυτούς που θα ενταχθούν στην κινητικότητα θέτοντας πλαφόν στους εργαζομένους ανά δήμο ανάλογα με τον πληθυσμό του και με ειδική μέριμνα για νησιωτικούς – ορεινούς δήμους. Όσοι υπάλληλοι είναι πάνω από το πλαφόν θα θεωρηθούν πλεονάζοντες και θα ενταχθούν στην κινητικότητα.
 
Η ΔΕΚΟ που έγινε
το τρίτο ΚΤΕΛ
στην Ελλάδα!
ΛΕΓΕΤΑΙ για ΔΕΚΟ που είναι στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό αφού συζητείται η αναδιάρθρωσή της: τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 έγιναν τόσες προσλήψεις στην εν λόγω εταιρία που χρειάζονταν 65 (!) λεωφορεία για να μεταφέρουν τους εργαζόμενους από την Αθήνα στο εργοστάσιο και το αντίστροφο.
Κατά τη χαρακτηριστική φράση επιτελικού στελέχους της εταιρίας, η εν λόγω ΔΕΚΟ ήταν «το τρίτο σε στόλο λεωφορείων ΚΤΕΛ της χώρας!»
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass