Εκπαιδευτικά

«Η φάρμα των ζώων» της εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2013 22:04 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:54
Από την Ιωάννα Μαργαρίτου
«Όλα τα ζώα είναι ίσα
αλλά μερικά ζώα
είναι πιο ίσα από τ΄ άλλα»
Τζώρτζ Όργουελ
Η ανθρωποφαγία στο νομό μας άρχισε με την κοινοποίηση της πράξης 53/19-09-2013 του ΠΥΣΔΕ. Με αυτήν, τοποθετεί αυθαίρετα συναδέλφους φιλολόγους, οι οποίοι βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, σχεδόν σε όλα τα σχολεία του νομού.
Πώς; Δημιουργώντας εικονικά λειτουργικά κενά, ακόμα και σε σχολεία τα οποία δεν είχαν ούτε μια ώρα έλλειμμα φιλολογικών ωρών, αφαιρώντας την ιστορία από τις ειδικότητες που τη διδάσκουν ως Β΄ ανάθεση (θεολόγοι, ξένων γλωσσών, κοινωνιολόγοι).
Το ΠΥΣΔΕ αυθαιρετεί, διότι: Αποφασίζει παραβλέποντας το νόμο 3848/2010 (άρθρο 7), και το ΦΕΚ 654/7-3-2012 (23464/Γ2) που αναφέρονται στην κάλυψη του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών με μαθήματα Α΄ και Β΄ ανάθεσης, είτε από τη βασική τους ειδικότητα, είτε από τη 2η ειδικότητα που τους έχει επίσημα αποδοθεί. Καταργεί τις αποφάσεις του συλλόγου καθηγητών ενός σχολείου, ο οποίος έχει την ευθύνη για την ανάθεση των μαθημάτων στο διδακτικό προσωπικό (ΦΕΚ 1340/2002-Φ353.1/324/105657/Δ1/2002 άρθρο 39 παρ.4).
Γιατί έγιναν όλα αυτά; Διότι οι 75 περίπου συνάδελφοι φιλόλογοι που βρίσκονταν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ (εκ των οποίων 25 αποσπάστηκαν φέτος – με ποια κριτήρια ή μάλλον με ποιον τρόπο άραγε, αφού δεν υπάρχουν τόσες πολλές οργανικές θέσεις), διαμαρτυρήθηκαν καταλαμβάνοντας τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, με τη συμπαράσταση του συλλόγου των φιλολόγων του νομού και, δυστυχώς, με την υποστήριξη της τοπικής ΕΛΜΕ.
Στην αντισυναδελφική τους αυτή στάση, βρήκαν αρωγό και συμπαραστάτη, δυστυχώς και πάλι, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων της Περιφέρειας, ο οποίος έστειλε e-mail στα σχολεία διευκρινίζοντας ότι οι φιλόλογοι (ΠΕ02) και μόνον αυτοί, δικαιούνται τις ώρες Α΄ ανάθεσης ως εξής: όχι μόνον όσοι έχουν οργανική θέση σε ένα σχολείο (το αυτονόητο), αλλά... και όσοι βρίσκονται στη διάθεση του εκάστοτε ΠΥΣΔΕ και οι αποσπασμένοι από άλλο ΠΥΣΔΕ (το παράλογο).
Αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Είναι βούτυρο στο ψωμί του υπουργού Παιδείας. Εμείς οι ίδιοι του δίνουμε το όπλο για να καταργήσει τις οργανικές θέσεις και να βρεθούμε σε καθεστώς πελατειακής σχέσης και ομηρίας. Πόσοι άραγε από εμάς δεν θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε (αν προλάβουμε πριν να απολυθούμε) εκόντες, άκοντες, το σχολείο μας μετά από πολλά χρόνια, γιατί η οργανική μας θέση θα διακυβεύεται από τον κάθε έναν συνάδελφο ο οποίος θα έρχεται στο νομό, όχι νόμιμα (μόρια, ειδική κατηγορία), αλλά επειδή θα έχει μπάρμπα στην Κορώνη!
Γιατί αύριο όλες οι ειδικότητες θα επικαλούνται την ευνοϊκή αυτή απόφαση ή μάλλον αυθαιρεσία υπέρ των φιλολόγων και θα αρχίσει η κανονική ανθρωποφαγία. Η μία ειδικότητα θα στρέφεται εναντίον της άλλης, διεκδικώντας κατ’ αποκλειστικότητα την Α΄ ανάθεση. Μαθηματικοί εναντίον ΠΕ04 (Φυσικών, Χημικών κ.λπ.) και τούμπαλιν. Οικονομολόγοι εναντίον Κοινωνιολόγων, και πάει λέγοντας.
Αυτή είναι η αυριανή πραγματικότητα αν εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε συντεχνιακά και όχι ως ενιαία εκπαιδευτική-συνδικαλιστική κοινότητα. Θα γυρίσουμε σε ένα σχολείο άλλων εποχών, δίχως πλουραλιστική παιδεία.
Τα περιφερειακά σχολεία, με την κατάργηση της Β΄ ανάθεσης, θα έχουν ελάχιστους μόνιμους καθηγητές. Οι υπόλοιποι με 1-2 ώρες Α΄ ανάθεσης, θα είμαστε οι γυρολόγοι της εκπαίδευσης, πηγαίνοντας σε 2, 3 ή 4 και 5 σχολεία για να συμπληρώνουμε το ωράριό μας. Σε ποιο σχολείο άραγε θα καταθέσουμε την ψυχή μας, αφού θα έχουν καταργηθεί οι οργανικές μας θέσεις;
Ενδεικτικά παραθέτω τις ειδικότητες που έχουν αποκλειστικές ώρες Α΄ ανάθεσης σε ένα τμήμα του γυμνασίου: Θεολόγοι (2), Φιλόλογοι (9), Αγγλικής (2), Γαλλικής/ Γερμανικής (2), Καλλιτεχνικών (1), Γυμναστές (2), Τεχνολόγοι (1), Μουσικής (1), Πληροφορικής (1).
Στον καταιγισμό των συνεχόμενων και αντικρουόμενων αλλαγών στην εκπαίδευση που ξεκίνησαν πριν από 5 μήνες, ίσως θα πρέπει να αναλογισθούμε το βάρος και της δικής μας ευθύνης. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών οι εκπαιδευτικοί. Μόνοι μας εκκολάψαμε το αυγό του φιδιού.
Η Ιωάννα Μαργαρίτου, είναι καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας (ΠΕ05) και Φιλόλογος (ΠΕ02)
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass