Τα στάδια της εγκυμοσύνης και ο ρόλος του πατέρα την ώρα του τοκετού

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2013 2:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:03
Της μαίας Σουλτάνας Μπαρτζώκα
Το τεστ είναι θετικό. Η εγκυμοσύνη είναι γεγονός επιβεβαιωμένο. Σε λίγους μήνες ένα παιδί, το δικό σας παιδί, θα έρθει στον κόσμο, στον δικό σας κόσμο, στον δικό του κόσμο. Στην αρχή, ήταν κάτι που κάποτε θα συνέβαινε. Τώρα, είναι ένα γεγονός που συμβαίνει. Και το ξάφνιασμα είναι πάντα μεγάλο. Μαζί με τη χαρά και οι πρώτες ανησυχίες, οι πρώτοι φόβοι. Μαζί με τους πρώτους φόβους και τα πρώτα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Και αργά αλλά σταθερά και σίγουρα η ζωή σας αλλάζει ριζικά, συναισθηματικά, πρακτικά, φιλοσοφικά.
Το κάθε ζευγάρι, με τον ερχομό του πρώτου παιδιού, ζει μια συγκλονιστική εμπειρία και μέσα απ' αυτή επαναπροσδιορίζει τον τρόπο ζωής του. Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι το μεταβατικό στάδιο προς τη νέα αυτή ζωή. Γι' αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία, η γυναίκα και ο άντρας μέσα στους εννέα αυτούς μήνες να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς τους συμβαίνει και να προετοιμαστούν για να το αντιμετωπίσουν.
Οι μαίες - μαιευτές σας ευχόμαστε να οπλιστείτε με υπομονή. Γεννήθηκε απόψε ένα παιδί, ελπίζει ακόμα ο θεός.
ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΣΥΝΘΕΣΗ
Η πρώτη περίοδος της εγκυμοσύνης είναι περίοδος προσαρμογής ή ενσωμάτωσης. Και διαρκεί τους πρώτους τρεις μήνες. Είναι το διάστημα που η εγκυμοσύνη είναι σίγουρη και ο οργανισμός προσαρμόζεται στην καινούρια κατάσταση, αντιδρώντας λιγότερο ή περισσότερο βίαια. Διαταραχές του λεγόμενου νευροφυτικού συστήματος εμφανίζονται συνήθως στον τρίτο μήνα. Ψυχολογικές συγκρούσεις λόγω του αισθήματος αδυναμίας που είτε η ίδια νιώθει, είτε το περιβάλλον της προσάπτει. Αισθήματα απώλειας μέρους του εαυτού της. Συχνά ενοχές για τη μη συνειδητοποίηση της κατάστασης.
Β’ ΤΡΙΜΗΝΟ
Είναι η φάση της ισορροπίας ή της διαφοροποίησης και φτάνει μέχρι τον 7ο μήνα.
Πρώτοι ψυχολογικοί δεσμοί μητέρας-παιδιού. Τα σώματα μητέρας και εμβρύου φαίνονται να έχουν προσαρμοστεί το ένα με το άλλο. Έντονα τα σημάδια παρουσίας του μωρού. Έντονη η ενασχόληση της μητέρας μαζί του. Η μέλλουσα μητέρα ζει πιο αρμονικά μαζί με το παιδί της. Ανάμεικτα συναισθήματα και αντιφατικά κάποιες φορές, από πλήρη ταύτιση με το έμβρυο μέχρι και αισθήματα ανταγωνιστικά.
Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟ
Έντονα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα. Η μήτρα αυξάνει λόγω της ανάπτυξης του παιδιού και καθίσταται σκληρή και ενοχλητική. Συμπιέζει όλα τα όργανα που την περιβάλλουν, πράγμα που προκαλεί στη γυναίκα διάφορες διαταραχές που μπορούμε να τις ονομάσουμε μηχανικές. Η περίοδος αυτή πρέπει να είναι περίοδος αναπαύσεως ή περίοδος αποχωρισμού. Το παιδί ετοιμάζεται να βγει από το σώμα της μητέρας του. Πολλές φορές σ' αυτό το στάδιο οι γυναίκες θέλουν να διατηρηθεί η εγκυμοσύνη τους για πάντα, καθώς φτάνοντας στο τέλος της θα πάψει να είναι το παιδί αποκλειστικά δικό της και θα ανήκει και στους άλλους.
Προτάσεις
- Μοιραστείτε τις εμπειρίες και τα συναισθήματά σας, μην κλείνεστε στον εαυτό σας.
- Απενοχοποιηθείτε από το σύνδρομο της τέλειας εγκυμοσύνης. Είναι απολύτως φυσιολογικό και να δυσανασχετείτε και να φοβάστε.
- Η ψυχολογία υποστηρίζει ότι η γονιμοποίηση και η εγκυμοσύνη είναι μια ουσιαστική συνέχεια στη ζωή της γυναίκας. Η κάθε γυναίκα πριν φέρει στον κόσμο ένα μωρό υπήρξε η ίδια ένα μωρό, πριν γίνει μητέρα ενός παιδιού υπήρξε η ίδια ένα παιδί της μητέρας της. Έτσι όταν έρθει η ώρα να φέρει στον κόσμο μια καινούρια ύπαρξη, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια παλαιότεροι προβληματισμοί και εκδηλώνονται καινούριοι. Οι αμυντικοί μηχανισμοί μπορούν να φανούν ανεπαρκείς στο να διατηρηθεί η ψυχική της ισορροπία, με αποτέλεσμα να βγουν στον χώρο του συνειδητού πολλές συγκρούσεις από το παρελθόν που μέχρι τότε απωθούντο στον χώρο του ασυνείδητου. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η συνάντηση της μέλλουσας μητέρας με τη μητέρα που την έφερε στον κόσμο. Αυτή η συνάντηση είναι μια κρίσιμη καμπή, γιατί ο μετέπειτα χωρισμός ανάμεσα σε δύο μητέρες πρέπει να γίνει μέσα στην αγάπη. Ποια γυναίκα έστω κι αν είχε μια κακή επικοινωνία με τη μητέρα της, δεν την αποζήτησε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, όπως αναφέρει ο Χρήστος Βελησσαρόπουλος. Ο Κροντέκτ είχε πει ότι «οι γυναίκες που μισούν τις μητέρες τους δεν μπορούν να έχουν παιδί».
- Επίσης μην παραλείψετε να περιποιηθείτε την εμφάνισή σας, ακόμη και με φροντίδες που μέχρι πρότινος δεν τις συνηθίζατε.
- Καμαρώστε στον καθρέφτη τη στρογγυλεμένη σιλουέτα σας.
Ο ρόλος του πατέρα
Ο ερχομός της νέας ζωής σηματοδοτεί τη μετάβαση των ενηλίκων γονέων από το εγώ στο εμείς. Οι 9 μήνες είναι αρκετοί για την προετοιμασία και των δύο γονέων για τους νέους ρόλους τους.
Ο μέλλων πατέρας έχει μια μεγάλη αλλαγή στην ψυχική του ισορροπία. Η βασική του ευαισθησία την περίοδο αυτή εντοπίζεται ακριβώς στο πέρασμα από το «γιος του» στο «πατέρας του». Αυτή η ευαίσθητη ισορροπία οδηγεί σε συμπτώματα αγωνίας, άγχους, δερματοπάθειες, ιλίγγους, στομαχικά άλγη. Πολλοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι οι άντρες διακατέχονται από ένα «φθόνο της εγκυμοσύνης». Σε πρωτόγονες κοινωνίες ο άνδρας συμμετέχει στον τοκετό όχι ουδέτερα, όπως συμβαίνει σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ενεργά σε μια μορφή ιεροτελεστίας όπου υποφέρει ο ίδιος σωματικά. Πρόκειται για πραγματικούς πόνους που νιώθει ο άντρας λόγω της ψυχολογικής επαφής με τη γυναίκα του.
Τέλος εμείς που δεχθήκαμε αυτό το χάρισμα να γίνουμε μαίες-μαιευτές δουλεύοντας σ' αυτόν τον τομέα αποκαθιστούμε την ίδια μας τη γέννηση, την ξαναζούμε θετικά και όλα αυτά μας συμφιλιώνουν με την αρχική σκηνή και με τους γεννήτορές μας. Δεν είναι παρά μια υπόθεση, αλλά την αισθανόμαστε δική μας. Ας κτίσουμε λοιπόν όλοι μαζί τον κόσμο της ειρήνης, της αγάπης, της χαράς. Ας οραματιζόμαστε καθημερινά έναν κόσμο δημιουργικό και όμορφο, όχι βία, όχι πόλεμο, όχι χημικά, γιατί αυτά είναι μια γλώσσα θανάτου, επειδή η φύση έχει τους δικούς της νόμους και τη δική της πρόνοια για μία πλατυτέρα σκέπη ευδαιμονίας, που τη λένε μάνα και σημαίνει αγάπη.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass