Τεχνολογία

Θέρμανση και πυροπροστασία

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2013 2:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:04
Από τον Αντώνιο Μπάρμπα
 
Με αφορμή την έλευση του χειμώνα και τη λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων (τζάκια, σόμπες, εστίες φωτιάς κτλ) παραθέτουμε κάποιες σκέψεις-απόψεις για την πρόληψη πυρκαγιών, που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες.
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που ελλοχεύει τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο, όσο και για το φυσικό μας περιβάλλον, είναι η πυρκαγιά. Στις μέρες μας, με την ταχυτάτη ανάπτυξη και εισχώρηση μέσων τεχνολογίας σε αρκετούς τομείς της ζωής μας, την εξέλιξη και την κατασκευή προηγμένων συστημάτων τεχνολογίας σε εργασιακούς χώρους, την ανάγκη κατασκευής εστιών-τζακιών σε κατοικίες, η πρόκληση φωτιάς είναι ένα από τα συνήθη πλέον φαινόμενα.
Δυστυχώς όμως ζούμε σε μια εποχή και σε μια κοινωνία όπου σχεδόν τα πάντα θυσιάζονται στον βωμό του κόστους. Η απουσία παιδείας περί πρόληψης της πυρκαγιάς γίνεται εμφανής σε αρκετές περιπτώσεις, εν συγκρίσει με άλλες χώρες, ενώ παράλληλα η οικονομική κρίση μας οδηγεί σε «εγκληματικές» ενέργειες, κάνοντας εκπτώσεις, όσον αφορά τόσο στα μέτρα πυρασφαλείας, όσο και στα μέτρα πυρόσβεσης. Η παράλογα «φθηνή» επιλογή για την αγορά αλλά και συντήρηση του εξοπλισμού πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης που δεν καλύπτεται από το κανονιστικό πλαίσιο το οποίο διέπει τις διαδικασίες αυτές, μπορεί εύκολα να αποδειχτεί καταστροφική για την επιχείρηση, για την οικία, για το μεταφορικό μας μέσο, σε περίπτωση που χρειαστεί ο εξοπλισμός και τα συστήματα να δουλέψουν για να αποτρέψουν μια πυρκαγιά ή να ενημερώσουν άμεσα για τον κίνδυνο.
ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Με τον όρο πυροπροστασία, εννοούμε το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία από τη φωτιά και τις συνέπειές της. Μέτρα πυροπροστασίας λαμβάνονται σε κτίρια, μέσα μεταφοράς (οχήματα, πλοία, αεροπλάνα) κτλ. Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς δύναται να γίνει είτε προληπτικά, με την υπόδειξη μέτρων πυρασφαλείας (συστήματα πυρανίχνευσης, έγκαιρης προειδοποίησης, αυτόματης κατάσβεσης), είτε κατασταλτικά, δηλαδή με την άμεση αντιμετώπιση της φωτιάς, με μέσα πυρόσβεσης (π.χ. φορητοί πυροσβεστήρες), μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο(πυροσβεστικές φωλιές) αλλά και σύστημα καταιονητήρων(sprinklers).
Σχετικά με τους πυροσβεστήρες, πέρα από την αγορά στην οποία θα προβεί κάποιος, θεωρούμε πως κρίνεται επιτακτική ανάγκη τόσο για τον ίδιο, όσο και για την περιουσία του, αλλά αποτελεί και κομμάτι κείμενης νομοθεσίας (ΚΥΑ 618/43/05) να συντηρείται κάθε χρόνο και να αναγομώνεται στην πενταετία.
Σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία, περί κυκλοφορίας πυροσβεστήρων, όλοι πλέον οι πυροσβεστήρες πρέπει να φέρουν στο δοχείο τους με ανάγλυφα γράμματα εξωτερικά την σήμανση «CE», την πιστοποίηση δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το όνομα ή σήμα κατασκευαστή, αριθμό σειράς, έτος κατασκευής αλλά και την πίεση δοκιμής σε (bar). Ειδάλλως δεν δύναται να συντηρηθούν και να αναγομωθούν από τα αρμόδια άτομα επανελέγχου πυροσβεστήρων. Παράλληλα σύμφωνα πάλι με υπάρχουσα νομοθεσία, όλοι οι εγκατεστημένοι πυροσβεστήρες που κυκλοφορούν στην αγορά υπόκεινται υποχρεωτικά σε περιοδικό επανέλεγχο προκειμένου να διαπιστώνεται η καλή κατάσταση αυτών.
Ταυτόχρονα, κατά τη διαδικασία συντήρησης και αναγόμωσης πυροσβεστήρων ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να τοποθετείται περιμετρικά του κλείστρου του πυροσβεστήρα ένας δακτύλιος-δαχτυλίδι, διαφορετικού χρώματος κάθε χρόνο, για να διασφαλίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται κανονικά και με νόμιμες διαδικασίες. Η ΚΥΑ, ορίζει ότι ο δακτύλιος θα πρέπει να είναι κατασκευασμένος από υλικό συμπαγές ενιαίο, όχι ελαστικό (όπως ευρέως σήμερα χρησιμοποιείται), κυκλικού σχήματος. Ο ίδιος θα φέρει στο κέντρο του οπή με σταθερή διάμετρο που να μην επιτρέπει στο δακτύλιο να μετακινηθεί και να αφαιρεθεί από το κλείστρο-κέλυφος του πυροσβεστήρα. Παράλληλα οι αναγνωρισμένες εταιρίες υποχρεώνονται να υποβάλλουν τον κανονισμό λειτουργίας τους στον αναγνωρισμένο φορέα τους. Ο φορέας πραγματοποιεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους στις εταιρίες πυροσβεστικού υλικού. Εκτός από το να είναι μια εταιρία αναγνωρισμένη, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει και το αρμόδιο άτομο, το οποίο ορίζεται ως τεχνικός υπεύθυνος. Τέλος ορίζεται ότι πρέπει να υπάρχει χώρος λειτουργίας της εταιρίας, αλλά και απαραίτητος εξοπλισμός εργασίας.
Αναφορικά με τις κατοικίες μας , θα ήταν καλό να εφαρμόζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις που ορίζει η νομοθεσία, συνεπώς και η Π.Υ. για μια ασφαλή και ακίνδυνη πυρόσβεση αν ποτέ χρειαστεί.
Πιο συγκεκριμένα στο κλιμακοστάσιο, σε κάθε όροφο, πρέπει να τοποθετείται ένας φορητός πυροσβεστήρας για άμεση χρήση σε περίπτωση που εκδηλωθεί φωτιά σε κάποιο διαμέρισμα. Στην οροφή του λεβητοστασίου πρέπει να τοποθετηθούν ένας ή δυο πυροσβεστήρες οροφής ξηράς κόνεως 6 ή 12 kg, ένας πάνω από τον καυστήρα και ένας πάνω από τη δεξαμενή πετρελαίου. Ταυτόχρονα έξω από την πόρτα του λεβητοστασίου πρέπει να υπάρχουν δυο πυροσβεστήρες, ένας ξηράς κόνεως και ένας διοξειδίου του άνθρακα. Πάνω από την πόρτα εξόδου του κτιρίου καθώς και στους τοίχους του κλιμακοστασίου (σε κάθε όροφο), πρέπει να τοποθετηθεί ένα φωτιστικό ασφαλείας, ώστε να ενεργοποιηθεί αυτόματα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
Στο εσωτερικό των σπιτιών και πιο συγκεκριμένα στην κουζίνα μας, καλό θα είναι να υπάρχει ένας πυροσβεστήρας ξηράς κόνεως ή ένας πυροσβεστήρας ειδικός για μαγειρικά λίπη (έξυπνος πυροσβεστήρας-λουλούδι, ειδικού τύπου «F»). Τέλος με τη μετατροπή πολλών εστιών-τζακιών σε ενεργειακά, ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς αλλά και εκρήξεων είναι πολύ πιθανός. Γι αυτά, επειδή κάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν, είναι χρήσιμα, εκτός από την ύπαρξη ενός πυροσβεστήρα-δίπλα στο τζάκι, υλικά πυρανίχνευσης που ως στόχο έχουν την πρόληψη της πυρκαγιάς, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από ανιχνευτές θερμοκρασίας, καπνού, και υγραερίου. Αυτοί όταν ενεργοποιηθούν δίνουν σήμα στη σειρήνα την οποία θα έχουμε εγκαταστήσει στο σπίτι μας, και με τα μόνιμα συστήματα πυρασφαλείας ή με φορητούς πυροσβεστήρες πετυχαίνουμε την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
O Αντώνιος Ι. Μπάρμπας είναι Msc Οικονομολόγος-Παν.Μακεδονίας
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass