ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2013 3:07 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:10
 
Κι η... τσουλήθρα στη μάχη της ψήφου
 
ΤΟ να κάνει ένας πολιτικός... τσουλήθρα φαντάζει αδιανόητο για τα ελληνικά δεδομένα.
Στην υπερδύναμη του πλανήτη, τις ΗΠΑ, όπου η πολιτική επικοινωνία κυριαρχεί, η (εικονιζόμενη στη φωτογραφία) υποψήφια κυβερνήτης του Τέξας κ. Γουέντυ Ντέιβις έκανε τσουλήθρα κατά την επίσκεψή της στα γραφεία μιας επιχείρησης.
Ενδεχομένως, πάντως, ανάλογες εικόνες να εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια και στην ελληνική πολιτική σκηνή, στην οποία επίσης η πολιτική επικοινωνία κερδίζει συνεχώς έδαφος σε βάρος της ουσίας της πολιτικής...
 
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ
Από το success
στο... Μέτρα story
ΜΕΤΑ από ένα διάλειμμα ολίγων εβδομάδων, η οικονομία επανακάμπτει στην πρώτη θέση της επικαιρότητας αποδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο είναι αυτές που καθορίζουν και τις εξελίξεις στο πολιτικό – κι όχι το αντίθετο.
Οι εκθέσεις του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής θέτουν και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα λήψης νέων μέτρων, τα οποία όσο κι αν τα αποκηρύσσει η κυβέρνηση, η ιστορία έχει δείξει ότι τελικά θα ληφθούν – προφανώς όχι στο ύψος που διαρρέεται τώρα.
* * *
Με άλλα λόγια το «Μέτρα story» έρχεται να διαδεχθεί ή να ανατρέψει το «success story», το «ιστόρημα της επιτυχίας» όπως το αποτύπωσε στα ελληνικά ο κ. Φώτης Κουβέλης, καθώς η συζήτηση για νέα μέτρα είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα το επόμενο διάστημα.
* * *
Στο εσωτερικό των κυβερνητικών κομμάτων εκτός από εκείνους που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά κανάλια δηλώνοντας ότι «δεν περνούν νέα μέτρα από τη Βουλή», υπάρχουν κι εκείνοι που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν την άποψη ότι «το πάθημα έπρεπε να έχει γίνει μάθημα».
Λένε δηλαδή ότι «δεν έπρεπε να καλλιεργηθούν τόσο υψηλές προσδοκίες για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ή ακόμη και για παροχές στον ελληνικό λαό, καθώς τώρα η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι ακόμη πιο δύσκολη και θα επιφέρει προφανώς μεγαλύτερο κόστος απ’ ό,τι αν δεν είχαν καλλιεργηθεί αυτές οι προσδοκίες».
 
ΣΤΟ 70% Η ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑ
Οι φόροι ακινήτων
αποδίδουν ακόμη
ΠΑΡΑ τα όσα λέγονται και γράφονται περί εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι φόροι ακινήτων εξακολουθούν να αποδίδουν.
Η αλήθεια είναι ότι πάντοτε απέδιδαν, ωστόσο αποτελεί αν μη τι άλλο έκπληξη (ευχάριστη για το οικονομικό επιτελείο) ότι η εισπραξιμότητα στους ΦΑΠ κυμαίνεται άνω του 70% και φέτος, μια εξαιρετικά δύσκολη για τους φορολογούμενους χρονιά.
* * *
Το ποσοστό αυτό αποτελεί το βασικότερο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στην τρόικα για να μειωθεί το επιδιωκόμενο για το 2014 ποσό από το νέο φόρο ακινήτων στα 3,6 δισ. από 3,850 δισ. ευρώ που προβλεπόταν μέχρι τώρα (το αρχικό ποσό ήταν ως γνωστόν 4,2 δισ. ευρώ αλλά στην πορεία μειώθηκε).
Η κυβέρνηση υπολογίζει, λοιπόν, την εισπραξιμότητα του νέου φόρου στο 75%, ενώ η τρόικα στο 60%. Από το ποιο ποσοστό θα «κλειδώσει» τελικά, θα εξαρτηθούν και οι συντελεστές του νέου φόρου.
 
ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ
Αποστάσεις από
τον προϋπολογισμό
κράτησε ο... Ι. Στουρνάρας!
ΔΕΝ έχει ιστορικό προηγούμενο αυτό που συνέβη την περασμένη Δευτέρα. Για πρώτη φορά στα χρονικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού (εν προκειμένω του 2014) δεν το παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Η απουσία του κ. Ι. Στουρνάρα από τη συνέντευξη Τύπου δεν ήταν φυσικά τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε να «ταυτιστεί» με το συγκεκριμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει ριζικά όταν ανακοινωθεί το τελικό σχέδιο στα μέσα Νοεμβρίου. Ήθελε με άλλα λόγια να διαφυλάξει την αξιοπιστία του έναντι των εταίρων.
* * *
Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού χαρακτηριστικά είναι όσα είπε έμπειρος περί τα οικονομικά βουλευτής: «Είναι σαν να λες ότι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας θα λήξει 3-0. Υπάρχουν όμως τρεις σημαντικές αβεβαιότητες: Να γίνει ο αγώνας, να βάλουν τρία γκολ οι επιθετικοί και να μην δεχτεί γκολ ο τερματοφύλακάς σου...»
 
ΚΟΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ
ΟΙ ΠΕΝΙΧΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Από τη μάνα του Γ. Αλογοσκούφη
στην πεθερά του Ι. Στουρνάρα...
ΕΧΕΙ γίνει πλέον παράδοση: ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών να αναφέρεται στη σύνταξη της μητέρας του προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη ότι αντιλαμβάνεται την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μέση ελληνική οικογένεια.
Την παράδοση τήρησε και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR» αναφέρθηκε στη σύνταξη που παίρνουν η μητέρα του, ο πεθερός και η πεθερά του επισημαίνοντας: «ξέρω πάρα πολύ καλά τι είναι να ζεις με 500 ευρώ το μήνα».
Την αρχή είχε κάνει στην προ Μνημονίου εποχή ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος είχε αναφερθεί στη μητέρα του που ήταν συνταξιούχος και επειδή δεν της έφτανε η σύνταξή της τη βοηθούσαν οικονομικά τα τρία της παιδιά.
Αναφορά στη μητέρα του είχε κάνει και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι της είχε κόψει τη σύνταξη, όπως είχε κόψει και τον μισθό του.
 
ΣΧΗΜΑΤΙΣΑΝ ΚΟ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
Όγδοο «κόμμα»
απέκτησε η Βουλή
«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ Δημοκρατικοί Βουλευτές». Αυτός είναι ο τίτλος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που απέκτησε η Βουλή των Ελλήνων και στην οποία μετέχουν όλοι οι ανεξάρτητοι - 11 τον αριθμό – βουλευτές.
Οι «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» είναι συνασπισμός κομμάτων και ανεξάρτητων βουλευτών καθώς σ’ αυτόν μετέχουν:
-Δύο βουλευτές από το κόμμα «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» (κ. κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης),
-Δύο βουλευτές από το κόμμα «Νέα ΜΕΡΑ» (κ. Γιάννης Κουράκος, Νίκος Σταυρογιάννης),
-Δύο βουλευτές από την κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» (κ. Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης),
-Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος από το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα Ελλάδας
-Και οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ. Μίμης Ανδρουλάκης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Θόδωρος Παραστατίδης.
* * *
Οι «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» είναι η 8η κοινοβουλευτική ομάδα της παρούσας Βουλής και θα έχουν τα προνόμια των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών ομάδων όπως ισότιμη συμμετοχή σε επιτροπές και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο (επίκαιρες ερωτήσεις) αλλά και στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Οι «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές» αναμένεται να ορίσουν τις επόμενες ημέρες τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας τους, ενώ εξυπακούεται ότι κάθε κόμμα και κάθε ανεξάρτητος βουλευτής διατηρούν την αυτοτέλειά τους.
 
Λόγω εκλογικής περιόδου
πιο «ζωηροί» οι βουλευτές
Η Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε τις εργασίες της την περασμένη Δευτέρα και ήδη φαίνεται ότι οι βουλευτές θα είναι πιο «ζωηροί» (με την καλή έννοια) τόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας όσο και εκτός αυτής.
Ο λόγος; Η χώρα βρίσκεται ήδη σε εκλογική τροχιά: τον προσεχή Μάιο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα διενεργηθούν και οι εθνικές εκλογές. Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα εκπνέει μάλιστα το 18μηνο από τις προηγούμενες εκλογές, άρα σταματά να ισχύει η λίστα και επανέρχεται ο σταυρός προτίμησης.
Η έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί λοιπόν και την έναρξη της πορείας προς τις νέες βουλευτικές εκλογές, συνεπώς οι βουλευτές και τα επιτελεία τους εκ των πραγμάτων τίθενται σε ετοιμότητα.
Άλλωστε, στη Βουλή ισχύει ως αξίωμα αυτό που έχει πει παλαιός κοινοβουλευτικός: η επιτυχία ενός βουλευτή κρίνεται από το αν θα επανεκλεγεί.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass