Ενστάσεις

Περί εσχάτης προδοσίας

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2013 22:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:12
Από τη Βάνα Καρούζου – Γουργιώτη
 
Εσχάτη προδοσία! Καιρό πολύ είχα ν’ ακούσω αυτή τη βαρύγδουπη και βαρυσήμαντη έκφραση. Τα τελευταία χρόνια βομβαρδίστηκε ο νεοέλληνας με τόσους καινούργιους όρους, τεχνικούς, οικονομικούς, νομικούς, πολιτικούς και τέλος να μην υπάρχει, που από την πολύ τη μόρφωση … έπαθε «μεταμόρφωση» μετά από μια χρονική περίοδο γεμάτης με όρους life style και εναγώνιας αναζήτησης «ποιοτικής» αναβάθμισης της ζωής του. Από τα «ενδυματολογικά στυλιστικά εγκλήματα» που θα του άλλαζαν την εικόνα του στην κοινωνία, πέρασε στα καθημερινά πλέον κάθε φύσεως εγκλήματα που βιώνει η ίδια η κοινωνία, ακόμα και το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Κάπου εκεί, μέσα στις ατέρμονες κουβέντες και η εσχάτη προδοσία.
Προσπαθώντας να θυμηθώ που την είχα πρωτακούσει, γύρισα στο δημοτικό και στις σχολικές εκδρομές μας στο Ναύπλιο και στο Μπούρτζι όπου είχαν φυλακιστεί ο Κολοκοτρώνης με τον Πλαπούτα για εσχάτη προδοσία κατά της πατρίδας και του έθνους. Όλο βέβαια αυτό ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με ότι μαθαίναμε στη τάξη για εκείνον και κυρίως με όλες εκείνες τις ανεπανάληπτες ταινίες που ποτέ δεν έχανα, που τον παρουσίαζαν σαν τον απελευθερωτή γέρο του Μοριά, να εμψυχώνει τους Έλληνες, πάντα μπροστά οδηγητής με τ’ άλογο του, να καταδιώκει τους «νενέκους» πολιτικούς της εποχής, τους «προσκυνητές» του εχθρού. Αργότερα βέβαια έμαθα πως η εσχάτη τάχα προδοσία του Κολοκοτρώνη και των άλλων οπλαρχηγών ήταν μια ντροπή κι ένα αίσχος των πολιτικών της εποχής …
Χρόνια αργότερα, φοιτήτρια πια, ξαναβρήκα μπροστά μου στα βιβλία της σχολής μου την εσχάτη προδοσία ως το σημαντικότερο θανάσιμο αμάρτημα στους εννιά κύκλους της Κολάσεως του Δάντη. Ο Ιταλός ποιητής, το αμάρτημα της προδοσίας, στην κωνοειδή μορφή του έργου του, το τοποθετεί στον τελευταίο ένατο κύκλο, στο κέντρο της Γης, όπου περιγράφεται ως παγωμένη λίμνη στην οποία κάθε κίνηση θεωρείται αδιανόητη και το μόνο που ξεχωρίζει είναι η μορφή του φοβερού Εωσφόρου όπου τυραννά τους προδότες της πατρίδας και της θρησκείας. Έκτοτε είναι λίγο πολύ γνωστές οι περιπτώσεις που ξανασχοληθήκαμε με περιπτώσεις εσχάτης προδοσίας τόσο στο εξωτερικό όσο δυστυχώς και στη πολύπαθη πατρίδα μας.
Προσφάτως, ξανακούστηκε και ξαναγράφτηκε πολύ, δικαίως, με αφορμή τις συλλήψεις οραματιστών εθνικοσοσιαλιστικών καθεστώτων που αδιαμφισβήτητα βεβηλώνουν και αμαυρώνουν κάθε δημοκρατική κοινωνία. Δεν θα ασχοληθώ με τα αυτονόητα. Θα αναρωτηθώ όμως εάν είναι εσχάτη προδοσία των πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών τα αναπάντητα έως τώρα ερωτήματα:
- «Πώς οδηγήθηκε σ’ αυτά τα χάλια η χώρα μας εν καιρώ ειρήνης και υποτιθέμενης ευημερίας;».
- «Ποιος οδήγησε στην αυτοκτονία χιλιάδες δυστυχισμένους συνανθρώπους μας;».
- «Πώς ξαναβιώνει η χώρα νέο μεταναστευτικό κίνημα χωρίς επιθυμία επιστροφής;».
- «Πώς γέμισαν με απελπισία τα ελληνικά νοικοκυριά εξαφανίζοντας τη μεσαία τάξη που διαχρονικά αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας;».
- «Ποιος στέρησε το όνειρο απ’ τα νέα παιδιά όταν σπάνια οι φιλόλογοι διακρίνουν ελπίδα στις εκθέσεις τους στα σχολεία;».
- «Με ποιο δικαίωμα οι νέοι μένουν άνεργοι κι οι γέροντες δεν έχουν αξιοπρεπή στερνά όπως σε κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου;».
- «Ποιος ευθύνεται που μια μερίδα κόσμου επιθυμεί ξανά ολοκαυτώματα στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία;».
Δεν αναζητώ τις απαντήσεις για το αν κι εφόσον συντελείται μία νέα εσχάτη προδοσία στη χώρα στον ιστορικό του μέλλοντος και σε κανενός τα απομνημονεύματα. Ως ένας νέος και σκεπτόμενος άνθρωπος οφείλω ν’ αναζητώ τις απαντήσεις τώρα.
 
Η Βάνα Καρούζου – Γουργιώτη είναι Καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass