Σε αχαρτογράφητα νερά, παρά το «ξεδόντιασμα» των ναζί

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2013 22:21 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:12
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
  
Πορεία σε αχαρτογράφητα νερά φαίνεται πως ακολουθεί η χώρα, καθώς δεν είναι μόνο το οικονομικό πρόβλημα που την ταλανίζει και για το οποίο (παρά την περί του αντιθέτου μνημονιακή προπαγάνδα) δεν φαίνεται, κατά το κοινώς λεγόμενο, φως στο βάθος του τούνελ, αλλά και το θέμα με τη ναζιστική «Χρυσή Αυγή», την οποία μπορεί (έστω και καθυστερημένα και αφού, αν μη τι άλλο, την ανέχθηκε) η κυβέρνηση να επιδιώκει να «ξεδοντιάσει», πλην, όμως, φαίνεται (με βάση τις έρευνες της κοινής γνώμης) ότι ο σκληρός εκλογικός της πυρήνας παραμένει αλώβητος.
Παρά το συνεχές (και υπερπροβαλλόμενο) ντόμινο αποκαλύψεων για την εγκληματική δράση του ναζιστικού μορφώματος, εντούτοις η «Χρυσή Αυγή» επί της ουσίας διατηρεί τα εκλογικά της ποσοστά, έστω κι αν έχει (δημοσκοπικά) μειωθεί η επιρροή της στην κοινωνία, αυτή δε η μείωση έχει οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού των αναποφάσιστων και σε απολύτως οριακή αύξηση των (δημοσκοπικών) ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.
Κι ενώ ο διεθνής παράγων, όπως σαφώς προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, εμφανίζεται, ως εκ των ανωτέρω, να εκφράζει ερωτηματικά για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα – κυρίως δε για το πού θα οδεύσουν εκλογικά οι ψηφοφόροι του εν λόγω ναζιστικού μορφώματος, προς τους οποίους, άλλωστε, προσβλέπει ανοιχτά το κόμμα της πλειοψηφίας – ο πρωθυπουργός και η δικομματική κυβέρνηση παίζουν το «χαρτί της ομαλότητας» και της «συντριβής του ναζισμού», αλλά ταυτόχρονα συνεχίζουν τη στρατηγική της εντάσεως, με βάση τη θεωρία των δύο άκρων, με στόχο και την Αριστερά (κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ) και, σε τελική ανάλυση, τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, ουδείς φαίνεται ότι κερδίζει (στις δημοσκοπήσεις) από τις αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της «Χρυσής Αυγής», η δε κοινωνία, η οποία απορρίπτει τη θεωρία των δύο άκρων, λέει δε ξεκάθαρα, στις έρευνες της κοινής γνώμης, ότι για την άνοδο του ναζιστικού φαινομένου υπεύθυνη είναι η οικονομική κρίση και το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα και δευτερευόντως η παράνομη μετανάστευση, την οποία, πάντως, η ίδια η κυβέρνηση προβάλλει ως υπεύθυνη για τη διόγκωση του φαινομένου.
Το παρασκήνιο που οδήγησε στις συλλήψεις βουλευτών και στελεχών της «Χρυσής Αυγής», αλλά και δημόσιες δηλώσεις (και αντιπαραθέσεις) στο «γαλάζιο» στρατόπεδο για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ναζιστικό φαινόμενο, καθώς και για τη θεωρία των δύο άκρων, δείχνουν πως στη ΝΔ (και σε πείσμα των σχετικών διαψεύσεων) υπάρχει αμηχανία και εκνευρισμός, καθώς αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα μπορούν να προβλέψουν προς τα πού θα οδεύσουν τελικώς οι χρυσαυγίτες ψηφοφόροι, στο δε χώρο δεξιά των «γαλάζιων» τελούν εν εξελίξει διεργασίες (με τη συνδρομή, όπως έχει γραφεί, και επιχειρηματικών συμφερόντων) με στόχο τη δημιουργία ενός «μετριοπαθούς ακροδεξιού σχηματισμού» και ταυτόχρονα υπάρχει υπόγεια διαμάχη για το «πού πάει» η ίδια η ΝΔ και αν θα μετατοπιστεί περαιτέρω προς τα δεξιά, προκειμένου να καλύψει και το χρυσαυγίτικο χώρο.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε κύκλους και παράγοντες του συντηρητικού χώρου, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για το αν αρκεί από μόνη της η δικαστική – αστυνομική αντιμετώπιση του ναζιστικού φαινομένου, ή απαιτείται πρωτίστως πολιτική και ιδεολογική αντιμετώπισή και αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, στη δε «γαλάζια» παράταξη, αρκετοί βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ στις ιδιωτικές τους συζητήσεις μιλούν για την ανάγκη «πολιτικής αντιμετώπισης» της «Χρυσής Αυγής», πλην, όμως, ουδείς επί της ουσίας τολμά να αγγίζει το θέμα – ταμπού, δηλαδή τα μνημόνια και τη λιτότητα, που είναι βασική αιτία για την άνοδο των νεοναζί.
Κι όμως, η «Καθημερινή» σε κύριο άρθρο της παραδέχεται ανοιχτά ότι «η υπόθεση της «Χρυσής Αυγής» δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα, η οποία επί τρία και κάτι χρόνια βαδίζει δίπλα στον γκρεμό (...). Θα είναι πολύ άδικο και ανεξήγητο οι δανειστές και η Τρόικα να είναι αυτοί που θα θελήσουν να τη σπρώξουν στον γκρεμό. Αυτό θα συμβεί, και πρέπει να το αντιληφθούν, αν επιμείνουν σε νέες περικοπές ή φόρους» και προσθέτει ότι «νέοι φόροι και περικοπές μισθών ή συντάξεων δεν αντέχονται, τελεία και παύλα. Αν αυτή την ώρα επικρατήσει πάλι η λογιστική αντίληψη από την πλευρά των δανειστών, η ευθύνη θα είναι δική τους για όσα θα ακολουθήσουν».
Ο δε διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς, επισημαίνει ότι «οι μεγάλοι παίκτες στο διεθνές σκηνικό έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα έχει φτάσει και ξεπεράσει τα όριά της» και ως εκ τούτου, επισημαίνει ότι «…η διάλυση της Τρόικας και η μη υπογραφή τρίτου Μνημονίου θα σηματοδοτούσε την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα και την πλήρη ανάκτηση της αξιοπιστίας της».
ΟΙ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΕΣ
Κι ενώ η κοινωνία έχει (με βάση τις δημοσκοπήσεις) αντιληφθεί την, αν μη τι άλλο, ανοχή της επίσημης πολιτείας απέναντι στη «Χρυσή Αυγή», κι ενώ ο Νίκος Δένδιας παραδέχεται ότι «δεν εκτιμήθηκε πλήρως το μέγεθος της απειλής» το εν λόγω μόρφωμα για «την ευνομία και την κοινωνική ειρήνη», καθώς «δεν είχαν αντιληφθεί εγκαίρως ότι στις ρωγμές της επίπλαστης ευμάρειας θα φύτρωναν «τα άνθη του κακού»», εντούτοις από σχετικά ρεπορτάζ (ακόμη και φιλοκυβερνητικά έντυπα) προκύπτει σαφώς ότι οι κυβερνώντες γνώριζαν τους κινδύνους, αλλά υπολόγιζαν απλώς σε απονεύρωση του «κόμματος» του Νίκου Μιχαλολιάκου και κατόπιν έξωθεν πιέσεων και υποδείξεων, τους προέκυψε η ανάγκη για «ξεδόντιασμα», όταν πια η κατάσταση είχε καταστεί ανεξέλεγκτη.
Ακόμη δε και σήμερα, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανέτοιμη να αναλάβει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων για τον περαιτέρω περιορισμό της «Χρυσής Αυγής», οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να ενεργήσει βιαστικά στο πολιτικό πεδίο», ενώ, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, το σχέδιο που είχε αρχίσει να καταρτίζει η κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους δήμους, τον προσεχή Μάιο, δεν προέβλεπε το «ξεδόντιασμα», αλλά την… «ήπια απονεύρωση» των ηγετικών στελεχών της οργανώσεως.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», σχεδόν τρεις μήνες πριν τις συλλήψεις πραγματοποιούνταν διαδοχικές συσκέψεις με αντικείμενο την αντιμετώπιση της «Χρυσής Αυγής», η δε θέση του Α. Σαμαρά ήταν ότι «πρέπει να υπάρξει απάντηση, αυτοί εκθέτουν τη χώρα και απειλούν το πολιτικό σκηνικό», αλλά «στο εσωτερικό (της κυβερνήσεως) δεν είναι ορατή μία συμφωνία για το είδος της απάντησης που θα πρέπει να δοθεί».
«Οι κ.κ. Δένδιας και Βορίδης εμφανίζονται υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής που φτάνει μέχρι και την απαγόρευση της οργάνωσης, θέση στην οποία προσχωρεί και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Αντιθέτως, άλλα στελέχη εκφράζουν επιφυλάξεις: ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος προκρίνοντας την, ανά αδίκημα, ποινική αντιμετώπιση της οργάνωσης και απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου, ο γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, που εκτιμά ότι μία μετωπική αντιπαράθεση θα αποξενώσει πλήρως τους ψηφοφόρους που επέλεξαν τη ΧΑ και επιχειρείται να επιστρέψουν στη ΝΔ και ο Γ. Μουρούτης. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης διατηρεί, επίσης, επιφυλάξεις προσπαθώντας να συγκεράσει τις δύο γραμμές, ωστόσο η απόφαση έχει ληφθεί: «Θα την αντιμετωπίσουμε νομικά, να αποδειχθεί από τις πράξεις το ποιόν της», είναι η τελική εισήγηση, καθώς έχοντας ανέβει στο άρμα του αντιμνημονίου, πουλώντας «αντισυστημικότητα» και καθυβρίζοντας το «σάπιο πολιτικό κατεστημένο», η οργάνωση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί πολιτικά από μία κυβέρνηση που καλείται να εφαρμόσει το Μνημόνιο και να επιβάλλει σκληρές πολιτικές λιτότητας», έγραψε η «Καθημερινή».
Σύμφωνα, εξ άλλου, με το «Βήμα», στην Ευρώπη «όπου τα ακροδεξιά κόμματα καλπάζουν στις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η άποψη ότι η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται με ιδεολογικούς και όχι με κατασταλτικούς όρους», διερωτώνται πόσο πράγματι θα επηρεαστεί η απήχηση της «Χρυσής Αυγής, ενώ «δυσφορία προκαλεί η στάση συγκεκριμένων συμβούλων του ίδιου του πρωθυπουργού και ιδιαίτερα δε των κ.κ. Λαζαρίδη και Μπαλτάκου, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «υπερβολικοί», ενίοτε δε και «ακραίοι» στις απόψεις τους».
Κατά το ίδιο διπλωματικό ρεπορτάζ, «θεωρίες, όπως αυτή περί των δύο άκρων, προκαλούν μάλλον θυμηδία στους ξένους διπλωματικούς κύκλους των Αθηνών, παρά τα σχόλια των ιδίων περί του αδιεξόδου στρατηγικής που εμφανίζεται να παρουσιάζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και της αδυναμίας του να εμφανιστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση».
ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΝΑΔΙΑΤΑΣΣΕΤΑΙ
Οι εξελίξεις περί τη «Χρυσή Αυγή» δείχνουν πως οδεύουμε σε αναδιάταξη του σκηνικού, υπάρχει η προαναφερθείσα ανησυχία του διεθνούς παράγοντα για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα (και φυσικά έχουν δοθεί ρητές οδηγίες για την αποφυγή των εκλογών) ο δε Αντώνης Σαμαράς επιμένει στη θέση για συντριβή του ναζιστικού μορφώματος, αλλά δεν έχει απεμπολήσει τη θεωρία των δύο άκρων και ως εκ τούτου δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές (αλλά και κομματικά) επιτελεία που κάνουν λόγο αφενός μεν για στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, αλλά και για το ενδεχόμενο εις βάρος τους προβοκάτσιας.
Ήδη η «Αυγή» έγραψε περί του ενδεχομένου προβοκάτσιας εις βάρος της Αριστεράς, ο δε Αντώνης Σαμαράς αν και τόνισε (μιλώντας την Παρασκευή στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ) ότι «κάνει πολιτική» και «δεν ασχολείται με θεωρίες», εντούτοις κινήθηκε (μάλλον προσεκτικότερα από άλλες φορές) στη θεωρία των δύο άκρων και άφησε σειρά υπονοουμένων περί εμπλοκής «άλλων» (που δεν κατονόμασε) στις υποθέσεις της Marfin και των Σκουριών...
«Κεντρική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι από τη μια πλευρά να περιχαρακώσει το δεξιό άκρο της ΝΔ και ενδεχομένως να κερδίσει ψηφοφόρους που είχαν πολιτικά στεγαστεί στη ΧΑ και από την άλλη να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδοντάς της ευθύνες για τα φαινόμενα βίας», γράφτηκε σε σχετικό ρεπορτάζ, ενώ από παντού μεταδίδεται ο προβληματισμός τι θα συμβεί αν η δικαστική πορεία σχετικά με τους νεοναζί δεν έχει την επιθυμητή πορεία.
Ορισμένοι αναλυτές, εξ άλλου, αφού επισημαίνουν τις δηλώσεις του Α. Σαμαρά ότι «όλα έγιναν με την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων και με την τήρηση των νόμων», τονίζουν πως δεν αποτελεί τήρηση των δημοκρατικών κανόνων το γεγονός ότι προωθείται νομοθεσία, μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και με Προεδρικά Διατάγματα (ουσιαστικά ερήμην της Βουλής) και φυσικά τονίζουν πως ουδείς εκ των κυβερνώντων (καλυπτόμενοι πίσω από τη «χρυσαυγιάδα») έχει πει τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας (η αναστολή των οποίων λήγει τον Δεκέμβριο) τι θα γίνει με τα νέα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία και ακόμη καλό θα ήταν να μάθουμε ακριβώς, πέρα από γενικόλογες διαψεύσεις, ποια μέτρα θα συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του 2014 και τι θα περιλαμβάνει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014 – 2017.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η δεξιά παράταξη φαίνεται πως «αναζητεί τον εαυτό της», κεντρικό δε θέμα είναι το προς τα πού οδεύει Νέα Δημοκρατία, με τη σημερινή φυσιογνωμία της και αν μπορεί να υπάρξει ένα νέο αντιμνημονιακό κόμμα που θα εκφράζει τη «Δεξιά της Δεξιάς» και τους ψηφοφόρους που είχαν βρει πολιτική στέγη στη «Χρυσή Αυγή».
Για να επέλθει σταδιακή μετακίνηση αυτών ψηφοφόρων στη ΝΔ, έχουν ενεργοποιηθεί στελέχη, όπως οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Μάκης Βορίδης και Φαήλος Κρανιδιώτης, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της «σκληρής Δεξιάς» και είναι εκ των υποστηρικτών της θεωρίας των δύο άκρων, πλην, όμως, το συγκεκριμένο μπλοκ βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών εντός της ΝΔ, κυρίως των μετριοπαθών στελεχών και μελών του «καραμανλικού» στρατοπέδου, που επιμένουν στην προσήλωση της ΝΔ σε μια πιο κεντρώα και φιλελεύθερη λογική.
«Η κατάσταση για τους πιο μυημένους είναι οριακή στο εσωτερικό της ΝΔ και ήδη πολλοί μιλάνε με επικριτικά σχόλια κυρίως για το πρωθυπουργικό περιβάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αμφισβητείται ο Σαμαράς;» διερωτώνται αρκετοί. «Υπό τα σημερινά δεδομένα δεν υφίσταται θέμα», λένε όσοι συμμετέχουν σε πιο προχωρημένες συζητήσεις και συνομιλούν με διάφορα κέντρα, αν και βουλευτές σε συνάξεις που είχαν προ ημερών στο Κοινοβούλιο συζητούσαν για το αν είναι ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος ο Πρωθυπουργός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής», έγραψε το «Βήμα».
ΣΤΑ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ
Με βάση τα δεδομένα αυτά, την κάμψη στα (δημοσκοπικά) ποσοστά της «Χρυσής Αυγής» και το γεγονός ότι αρκετοί δυνάμει ψηφοφόροι της εμφανίζονται τις τελευταίες εβδομάδες κομματικά μετέωροι, έχουν προκαλέσει ζυμώσεις στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, δεν είναι δε τυχαία η «δυναμική» επανεμφάνιση του Γιώργου Καρατζαφέρη (όπως, άλλωστε, γράψαμε την περασμένη εβδομάδα στην «Ε») ο οποίος προανήγγειλε την επιθυμία του να καλύψει το κενό στον χώρο, δηλώνοντας διαθέσιμος για τη Δημαρχία των Αθηνών.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», «υπάρχουν και αρκετά ακόμη πρώην στελέχη της ΝΔ που προβλέπουν ότι δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες στον συγκεκριμένο χώρο, αφήνοντας ανοιχτή ακόμη και τη δημιουργία νέου κόμματος» και ως κεντρικό τους επιχείρημα είναι ότι «η πειθήνια υποταγή της ΝΔ στις επιταγές της Τρόικας έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να καρπωθεί σε ψήφους ακόμη και το ισχυρό χτύπημα που πέτυχε στη «Χρυσή Αυγή»».
Τέλος, πολλά κυκλοφορούν για τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ Φρ. Φράγκο ότι μπορεί να ηγηθεί ενός καθαρόαιμου δεξιού κόμματος, ενώ εντείνονται οι φήμες ότι επίκειται και η δημιουργία ενός δεξιού κόμματος, που θα απαρτίζεται από φιλοβασιλικούς και εν προκειμένω γίνεται για τον Νικόλαο, γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Η δε ιστοσελίδα «Newpost» έγραψε μάλιστα για «ζυμώσεις για το νέο κόμμα που γίνονται τα τελευταία χρόνια με εκδότες και επιχειρηματίες, αλλά και διαδοχικές συναντήσεις τα καλοκαίρια σε «βίλες» μεγαλόσχημων», στο Πόρτο Χέλι της Ερμιόνης», κοντά στη βίλα του τέως βασιλικού ζεύγους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass