Περιβαλλοντικά

Η απόκοσμη λίμνη Νάτρον

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2013 1:54 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:12
Από τον Κων/νο Οικονόμου
 
Η λίμνη Νάτρον (Natron) [συντεταγμένες: 02ο25' Ν και 36ο Α]είναι μια αλκαλική λίμνη στη βόρεια Τανζανία, κοντά στα σύνορα με την Κένυα. Η λίμνη βρίσκεται σε μια κοιλότητα πάνω στη μεγάλη ρηξιγενή κοιλάδας της Αν. Αφρίκης και σε υψόμετρο 610 μέτρα. Η λίμνη περιβάλλεται από ηφαίστεια, με κυριότερο το Ολ Ντόινιο Λεγκάι. Η ασταθής έκταση της λίμνης μπορεί να φτάσει σε έκταση μέχρι τα 850 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά είναι πολύ ρηχή με μέγιστο βάθος μόνο μισό μέτρο. Το μέγιστο μήκος της είναι 57 χλμ., ενώ το μέγιστο πλάτος της 22 χλμ. Η λεκάνη απορροής της έχει έκταση 932 τ. χλμ. Κύρια πηγή νερού είναι ο ποταμός Εουάσο Νγκίρο, που πηγάζει στην Κένυα, ενώ κατά την περίοδο των βροχών, η λίμνη δέχεται νερά και από ποταμούς που πηγάζουν από τα τριγύρω όρη. Η λίμνη τροφοδοτείται από θερμές πηγές πλούσιες σε άλατα που βρίσκονται στην περιφέρεια της λίμνης. Το ph της λίμνης ποικίλει ανάλογα με τις βροχοπτώσεις ανάμεσα σε 9 και 10,5, ενώ η θερμοκρασία της μπορεί να φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Από την έντονη εξάτμιση σχηματίζεται το νάτρο, ένα είδος σόδας. Η λίμνη διαθέτει τόσο μεγάλη ποσότητα ανθρακικού νατρίου που είναι ιξώδης (κολλώδης) στην αφή. Παρά τις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στη λίμνη, η λίμνη Νάτρον είναι τόπος αναπαραγωγής για περίπου 2,5 εκατομμύρια μικρά φοινικόπτερα, που τρέφονται με μικρά φύκη, όπως η σπιρουλίνα, τα οποία έχουν μια κόκκινη χρωστική ουσία. Αυτοί οι οργανισμοί που ευδοκιμούν σε αλατούχα περιβάλλοντα δίνουν στα αλίπεδα [παρόχθιες περιοχές] της λίμνης ροζ ή κόκκινο χρώμα. Στη λίμνη επίσης ζει ένα μικρό είδος ψαριού, η αλκαλική τιλάπια (Oreochromis alcalica).
ΑΠΟΛΙΘΩΤΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ: Μ' αυτές τις μοναδικές ιδιότητες που έχει η λίμνη, σκοτώνει κυριολεκτικά οτιδήποτε την πλησιάζει. Το νάτρο, που αποτελείται κυρίως από χλωριούχο νάτριο και θειικό νάτριο, που εκτιμάται ότι προέρχεται από ηφαιστειακή στάχτη μετατρέπει σε... πέτρα τα ζώα που πεθαίνουν στα νερά της! Όταν το νερό εξατμίζεται, στη λίμνη σχηματίζονται μικρά νησάκια από αλάτι, πάνω στα οποία ξεκουράζονται τα φλαμίνγκο με κίνδυνο της ζωής τους. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι τα ζώα ξεγελιούνται από την επιφάνεια της λίμνης που μοιάζει με γυαλί και παγιδεύονται, κολλώντας στα νερά της, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σταδιακά σε απολιθώματα επειδή το νερό είναι τόσο βαρύ, που δεν μπορούν να ξεφύγουν.
 
Βιβλιογρ. Eastern Africa: Northern Tanzania, on the border with Kenya WWF
Lake Natron Encyclopædia Britannica
New Images - Lake Natron, Tanzania Earth Observatory, NASA
 
Ο Κωνσταντίνος Αθ. Οικονόμου είναι δάσκαλος στο 32ο Δ. Σχ. Λάρισας - συγγραφέας
www.scribd.com/oikonomoukon konstantinosa.oikonomou@gmail.com
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass