«Υποβρύχιες» έριδες και πολιτικές αλχημείες

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2013 2:49 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:22
 
Του Φίλιππου Ζάχαρη (phil.zaharis@gmail.com)
 
Περίεργη αλλά όχι απρόσμενη η πρώτη ενδοκυβερνητική κόντρα για τα υποβρύχια και τις συμβάσεις, με πρωταγωνιστές τον υπουργό Αμυνας, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα και τα τηλέφωνα ανάμεσα στον Βενιζέλο και τον Σαμαρά πήραν στην κυριολεξία φωτιά, με αποτέλεσμα την πλήρη στήριξη του πρώτου από τον δεύτερο αναφορικά με τις δηλώσεις Αβραμόπουλου για τις «υποβρύχιες» διασυνδέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Δηλώσεις που προέκυψαν μετά από ερώτηση αλλά και απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για διερεύνηση των συμβάσεων στην υπόθεση των συμβάσεων για τα υποβρύχια, λόγω της κατά τη γνώμη του οσμής σκανδάλου. Φυσικά, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε να αποσείσει τις ευθύνες του από την όλη ιστορία, επαναφέροντας στο προσκήνιο παλιές γαλαζοπράσινες έριδες που οδήγησαν, μεταξύ των άλλων, και στην καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενός ανθρώπου που ως πρώην υπουργός Άμυνας είχε εμπλακεί άμεσα στην υπόθεση προμηθειών από την αγορά υποβρυχίων.
Και ενώ συνέβησαν αυτά στη Βουλή, πολλοί από τη ΝΔ μιλούν ανοιχτά για φλερτ του υπουργού Άμυνας με τον ΣΥΡΙΖΑ και πισώπλατη μαχαιριά του δελφίνου στον πρωθυπουργό. Από παλιά φαινόταν ότι θα συμβεί κάποια στιγμή αυτό, απλά δεν είχε υπάρξει η κατάλληλη αφορμή. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπάθησε να το «μαζέψει» λέγοντας ότι η δήλωση αφορούσε στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Όμως δεν θα έλεγα ότι είχε αποδέκτη μόνο τον νυν φυλακισμένο πρώην υπουργό, που δεν είναι αυτός μόνο η αιτία της διαφθοράς.
Οι δηλώσεις Αβραμόπουλου δείχνουν ότι ήδη υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση μεταξύ αυτού και του Βενιζέλου αλλά πάνω απ΄ όλα πως κάτι «ψήνεται» στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό. Το αν αυτή η κόντρα θα συνεχιστεί, θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Η ένταση φάνηκε να συντηρείται από την περίπου οργίλη δήλωση του Βενιζέλου περί του ότι οι υπουργοί έχουν λάβει τις κατάλληλες οδηγίες από την κυβέρνηση και πως με λίγα λόγια η ανίχνευση παλαιών ιστοριών μόνο κακό μπορούν να προκαλέσουν. Και παρουσιάζεται αίφνης το εξής φαινόμενο: βουλευτές της ΝΔ – προφανώς Σαμαρικοί – να τα βάζουν με τον υπουργό Αμυνας και να αθωώνουν τον Βενιζέλο, όταν πριν από περίπου έναν χρόνο αν γινόταν αυτή η δήλωση όλα θα ήταν διαφορετικά καθώς το ΠΑΣΟΚ – κατά τους ίδιους βουλευτές – θα ευθυνόταν για όλα τα κακά της μοίρας.
Τώρα όμως ο πάλαι ποτέ άσπονδος εχθρός δεν είναι παρά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ευρισκόμενος μάλιστα σε πλήρη ταύτιση απόψεων με τον πρωθυπουργό. Λέτε να δούμε και άλλα τέτοια όμορφα και χαρωπά; Οι καιροί αλλάζουν και οι δηλώσεις λησμονούνται, την ίδια στιγμή που τα πολιτικά συμφέροντα προέχουν από τις όποιες κομματικές αλχημείες. Και το πολιτικό συμφέρον της ΝΔ φαίνεται πως είναι να βρίσκεται στην κυβέρνηση, το ίδιο όπως και αυτό του ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα προέβλεπα ακόμη και κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις επόμενες εκλογές, μέχρι και αλλαγή των ονομασιών των δύο κομμάτων και τη μετατροπή τους σε κάτι σαν κεντροδεξιά ή Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, τη στιγμή που και κάλεσμα για την κεντροαριστερά υπάρχει ήδη και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει εισπράξει μεγάλο μερίδιο της απογοήτευσης των πολιτών, βρίσκεται μια ανάσα πριν από την ανάληψη της εξουσίας.
Η πρώτη αυτή λοιπόν ενδοκυβερνητική «υποβρύχια» κρίση, δεν είναι παρά ο προάγγελος για όσα θα ακολουθήσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια. Και συμβαίνουν αυτά μετά το επιχειρούμενο «ξεσκόνισμα» της Χρυσής Αυγής και το εσπευσμένο ξεκαθάρισμα με τα από καιρό εκκολαφθέντα ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα, που εκμεταλλεύτηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο ως τώρα την κυβερνητική ανοχή. Οι πρώτοι τριγμοί στην κυβέρνηση αναδεικνύουν το σοβαρό κοινοβουλευτικό έλλειμμα, από τη στιγμή που από ένα σημείο και μετά την Ελλάδα την κυβερνούν αυτοί που εν μία νυχτί αλλάζουν κομματικά στρατόπεδα, μεταλλάσσοντας στην κυριολεξία την ελληνική κοινωνία και αφήνοντας άφωνους τους πολίτες.
Υποβρύχιες έριδες λοιπόν εν μέσω της κρίσης και πολιτικά παιχνίδια. Κανείς δεν φοβάται, κατά τα φαινόμενα, την όποια εξεταστική επιτροπή, αρκεί βέβαια να μην γίνει αναφορά του ονόματός του. Και το τέλος κάπου μένει η εικόνα με τις όποιες φιλοφρονήσεις και αβροφροσύνες μεταξύ Αβραμόπουλου με Τσίπρα, το αποκαλούμενο ως χτύπημα κάτω από τη μέση στον πρωθυπουργό. Η εικόνα που είναι χίλιες λέξεις όταν πάνω από το συμφέρον της χώρας μπαίνουν οι προσωπικές φιλοδοξίες και το ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας που αναδύει όχι μόνο οσμή σκανδάλων αλλά και πονηρών δοσοληψιών.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass