Περιστύλιο

Αθέατες απόψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

Δημοσίευση: 08 Νοε 2013 1:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 12:45
* Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)
 
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Θα γίνει το «πάθημα» του Κ. Καραμανλή το 2009
«μάθημα» για τον Αντ. Σαμαρά το 2014;
 
ΚΟΜΜΑ         ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009         ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΠΑΣΟΚ          36,65%           43,92%
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 32,30%           33,47%
ΚΚΕ    8,35%            7,54%
ΛΑΟΣ 7,15%            5,63%
ΣΥΝ     4,70%            4,60%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ   3,49%            2,53%
 
ΤΗ βούλησή του να εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία, άρα να στήσει κάλπες τον Ιούνιο του 2016, επανέλαβε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜΕΓΚΑ», πλην όμως το κλειδί των εξελίξεων δεν είναι μόνο στα δικά του χέρια…
Για να φθάσει στο 2016, πρέπει πρώτα να περάσει δύο κάβους:
-Τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014.
-Την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.
* * *
Κατά κοινή παραδοχή, η κυβέρνηση έχει συμφέρον οι εκλογές να γίνουν όσο πιο αργά γίνεται. Ο λόγος είναι απλός: για να αποδώσουν τα διαρθρωτικά μέτρα και οι επενδύσεις και φυσικά να φανούν τα αποτελέσματά τους στον μέσο πολίτη χρειάζονται χρόνο (δύο, τρία, τέσσερα και περισσότερα χρόνια).
Αντίθετα, τα περιοριστικά μέτρα (όπως μείωση μισθού ή σύνταξης, επιβολή φόρου) γίνονται αισθητά αμέσως.
Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να στήσει κάλπες σε χρονικό σημείο της τετραετίας κατά το οποίο θα χρεωθεί υψηλό πολιτικό κόστος χωρίς να μπορεί να καρπωθεί το (όποιο) πολιτικό όφελος. Με άλλα λόγια, δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε τριπλές εκλογές τον προσεχή Μάιο.
* * *
Από την άλλη πλευρά, όμως, η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά «χαλαρή», καθώς θεωρούνται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να στείλουν οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού κόμματος (εν προκειμένω των κυβερνητικών κομμάτων) «μήνυμα» διαμαρτυρίας αφού η ψήφος τους δεν ρίχνει την κυβέρνηση.
 
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ
η πρώτη νίκη
στην ιστορία του
ΑΝ, λοιπόν, η «παράδοση» τηρηθεί κι οι ψηφοφόροι δώσουν την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (θα είναι η πρώτη φορά που θα καταγάγει νίκη σε εκλογική αναμέτρηση), θα μπορέσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υπό την πίεση μάλιστα της τρόικας, να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό όταν θα θεωρείται «κυβέρνηση υπό προθεσμία» - πολύ περισσότερο, καθώς δεν έχει την πλειοψηφία των 180 εδρών στη Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015;
* * *
Οι μνήμες από το 2009 είναι νωπές: παρά τις εισηγήσεις που δεχόταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής δεν έστησε διπλές κάλπες τον Ιούνιο εκείνου του έτους. Το ΠΑΣΟΚ νίκησε στις ευρωεκλογές με διαφορά 4,35% και ανέπτυξε δυναμική που ήταν αδύνατο φυσικά να ανατραπεί.
Τελικά, η κυβέρνηση της ΝΔ, με δεδομένο ότι στις αρχές του 2010 θα στηνόταν ούτως ή άλλως κάλπες αφού και τότε δεν είχε την πλειοψηφία των 180 να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προχώρησε σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο και υπέστη συντριπτική ήττα με τη διαφορά να εκτοξεύεται στις 10,5 μονάδες.
* * *
Έχει υποστηριχθεί από αναλυτές αλλά και πολιτικά στελέχη ότι αν διεξάγονταν διπλές εκλογές τον Ιούνιο του 2009, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό και πάντως ακόμη κι αν έχανε η ΝΔ, η διαφορά θα ήταν σαφώς μικρότερη απ’ ό,τι τον Οκτώβριο.
Η ιστορία φυσικά δεν γράφεται με «αν», να όμως που με τα σημερινά δεδομένα είναι εξαιρετικά πιθανό ο κ. Αντ. Σαμαράς να κληθεί να απαντήσει στο ίδιο δίλημμα (τηρουμένων φυσικά των αναλογιών).
 
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
Υπάρχει «διαχειρίσιμη»
ήττα στις ευρωεκλογές;
ΓΙΑ να καταφέρει να «περάσει» τον σκόπελο των ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία θα αγωνιστεί για δύο αποτελέσματα:
-Φυσικά τη νίκη
-ή μια «διαχειρίσιμη» ήττα.
Πώς μεταφράζεται αυτή; Σε ήττα μεν αλλά με μια διαφορά δύο ή τριών (το πολύ) μονάδων, για την οποία τα στελέχη της θα μπορούν να ισχυρισθούν ότι είναι αφ’ ενός «αναπόφευκτη λόγω της αντιδημοφιλούς πολιτικής που έχει εφαρμοσθεί» κι αφ’ ετέρου «αντιστρέψιμη στις εθνικές εκλογές όταν η ψήφος θα είναι «σκληρή» κι όχι «χαλαρή».
* * *
Σ’ ένα δεύτερο επίπεδο, ρόλο θα παίξουν και τα συνολικά ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Για παράδειγμα, αν υποτεθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νικά με 2-3 μονάδες, άλλη δυναμική θα δημιουργηθεί αν το ποσοστό του είναι κοντά ή πάνω από το 30% κι άλλη αν το ποσοστό του είναι μεταξύ 20-25%.
* * *
Αν, φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει με διαφορά πάνω από τρεις μονάδες και μ’ ένα συνολικό ποσοστό κοντά στο 30%, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε ανάλογη θέση μ’ αυτή που βρέθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ το καλοκαίρι του 2009: τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχασε (αποδεδειγμένα) την εμπιστοσύνη του κόσμου και θα ζητούν προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
* * *
Άλλωστε, το θέμα δεν είναι μόνο τι θα υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Μια (ενδεχόμενη) ήττα της ΝΔ με μεγάλη διαφορά σε συνδυασμό και μ’ ένα «κακό» αποτέλεσμα για τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, θα επιτείνει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο ΠΑΣΟΚ, θα εντείνει την γκρίνια στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ενώ θα πυροδοτήσει γενικότερες εξελίξεις. Βέβαιο είναι επίσης ότι θα οδηγήσει στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ κι ένα μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που συνήθως τάσσονται στο πλευρό αυτού που εκτιμούν ότι θα νικήσει.
 
ΕΣΧΑΤΗ ΛΥΣΗ
ΓΙΑ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Ισοπαλία» εντυπώσεων
με τις περιφέρειες
ή... μπλαζέ αντιμετώπιση;
ΤΑ δύο κυβερνητικά κόμματα έχουν, πάντως, μία επιπλέον δυνατότητα να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το ενδεχόμενο ήττας στις ευρωεκλογές: ένα θετικό αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα – ιδίως στις περιφέρειες στις οποίες η ψήφος θεωρείται πιο πολιτική.
Αν για παράδειγμα, η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ ελέγξουν τουλάχιστον τις 7 από τις 13 περιφέρειες και ένα μεγάλο μέρος από τους Δήμους, θα μπορούν να ισχυριστούν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού κι ότι τα πολιτικά συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν μόνο από την κάλπη των ευρωεκλογών.
* * *
Υπάρχει, πάντως, και μια νέα άποψη που διακινείται τα τελευταία 24ωρα. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από το άρθρο του διευθυντή της «Καθημερινής» κ. Αλέξη Παπαχελά στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας προχθές Τετάρτη:
«Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές η καλύτερη αντιμετώπιση (σ.σ. από την κυβέρνηση) θα ήταν μια ψύχραιμη, σχεδόν... μπλαζέ προσέγγιση. Ευρωεκλογές είναι, ο κόσμος θα ψηφίσει ό,τι θέλει και η ψήφος διαμαρτυρίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ακόμη και η ακραία ψήφος διαμαρτυρίας πρέπει να προεξοφληθεί ως απολύτως αναμενόμενη».
 
Προϋπολογισμό…
5μηνου ετοιμάζει
το οικονομικό επιτελείο
ΑΥΤΟ που φαίνεται πιθανότερο με τα σημερινά δεδομένα είναι πως ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος δεν θα βιαστούν να λάβουν την τελική απόφαση.
Το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον προσεχή Μάιο είναι και θα μένει ανοιχτό, όπως επιβεβαιώνεται κι από ένα ακόμη στοιχείο: ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα είναι επί της ουσίας προϋπολογισμός… 5μηνου!
Το προανήγγειλε ο ίδιος ο κ. Αντ. Σαμαράς μιλώντας στην πρόσφατη συνέντευξή του για δημοσιονομικούς στόχους που θα επανεξεταστούν τον Απρίλιο.
* * *
Φυσικά ουδεμία απόφαση πρόκειται να ληφθεί τον Απρίλιο, δηλ. σε προεκλογική περίοδο, εκτός φυσικά από τη φιλολαϊκή για το πού θα διανεμηθεί το 70% των χρημάτων του πλεονάσματος του προϋπολογισμού 2013.
Οι αποφάσεις για τα «δύσκολα» μέτρα του 2014 και της διετίας 2015-6 θα παραπεμφθούν για τον Ιούνιο. Κι αν έχουν γίνει στο μεταξύ εθνικές εκλογές, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί με το καλημέρα να λάβει τα νέα μέτρα…
 
«Μάζεψε κι εσύ
υπογραφές, μπορείς»,
η νέα μόδα στη Βουλή
ΔΕΝ πρέπει να έχει ιστορικό προηγούμενο το φαινόμενο που παρατηρείται στη Βουλή τον τελευταίο καιρό: βουλευτές προσπαθούν να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές συναδέλφων τους στις ερωτήσεις που καταθέτουν.
Ενώ παλιά ήταν είδηση του μήνα όταν μια ευάριθμη ομάδα βουλευτών κατέθετε μια ερώτηση (ιδίως αν προέρχονταν από το κυβερνών κόμμα), πλέον έχει γίνει ρουτίνα… Τις τελευταίες εβδομάδες, ημέρα παρά ημέρα ή και καθημερινά πολλές φορές, κυκλοφορούν ειδήσεις του στυλ «60 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών», «25 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», «30 στο υπουργείο Παιδείας».
* * *
Μάλιστα για τους βουλευτές που έχουν την πρωτοβουλία και ως εκ τούτου το προνόμιο να βάζουν την πρώτη υπογραφή, θεωρείται ένδειξη ισχύος να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές στην ερώτησή τους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass