Πωλείται Ελλάδα

Δημοσίευση: 21 Νοε 2013 1:33 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:01
* Του Κώστα Μεζάρη, Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού
Όχι «Πωλείται η Ελλάδα», γιατί η πώληση ολόκληρης της χώρας είναι κάπως δύσκολη επιχείρηση. Πωλούνται όμως σημαντικά τμήματα της χώρας και μάλιστα μερικά έχουν ήδη πωληθεί.
Οι ξένοι «δανειστές» επέβαλαν στις ελληνικές κυβερνήσεις των μνημονίων την συγκρότηση του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής ΠΕριουσίας Δημοσίου) για την οργανωμένη πώληση τμημάτων της χώρας: κτίρια, οικόπεδα, λιμάνια, δρόμοι, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, εταιρείες ύδρευσης και ενέργειας, βιομηχανίες...
Επειδή η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελούμενη από Έλληνες, δεν προχωρούσε γρήγορα τις πωλήσεις, είχαν απειλήσει ότι θα τοποθετήσουν ξένους σ αυτήν και θα μεταφέρουν την έδρα στο εξωτερικό. Με τέτοιες απειλές, άρχισε τον φετινό Μάρτιο και έφτασε σε τελικό στάδιο τον Οκτώβριο η πώληση 28 κτιρίων του Δημοσίου.
Τα κτίρια αυτά, νεόδμητα και ανακαινισμένα, χρησιμοποιούνται για την στέγαση 6 υπουργείων, 13 εφοριών (ΔΟΥ), 5 αστυνομικών υπηρεσιών και 4 διαφόρων άλλων. Βρίσκονται στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα και έχουν επιφάνεια περίπου 385.000 τετρ. μέτρα. Το αντίτιμο της πώλησης ανέρχεται σε 261.310.000 ευρώ, δηλαδή μέση τιμή περίπου 680 ευρώ ανά τετρ. μέτρο, πολύ χαμηλότερα από τις αντικειμενικές αξίες, με τις οποίες η μνημονιακή κυβέρνηση φορολογεί τους υπηκόους της για τα ακίνητά τους. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν και πως θα φορολογηθούν αυτά τα ακίνητα με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων!
Τα κτίρια αυτά πωλούνται δήθεν γιατί το Δημόσιο δεν μπορούσε να τα συντηρήσει και επειδή το 15% της επιφάνειάς τους δεν είχε αξιοποιηθεί. Το Δημόσιο θα νοικιάσει τα κτίρια αυτά αμέσως μετά την πώληση για τα επόμενα 20 χρόνια, προκειμένου να συνεχίσουν να στεγάζονται εκεί οι υπηρεσίες που τα χρησιμοποιούν.
Αγοραστές των 28 κτιρίων δύο Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), από τις τρείς που είχαν ενδιαφερθεί. Η κάθε μία αγόρασε 14 κτίρια. Μάλλον δεν υπήρξε πλειοδοτικός ανταγωνισμός, αλλά μειοδοτικός συναγωνισμός. Η μία, με την ονομασία «Εθνική Πανγαία», φέρεται να έχει κύριο μέτοχο (πάνω από το 50%) την αμερικανοϊσραηλινή «INVEL» και η άλλη, με την ονομασία «Eurobank Properties», έχει κύριο μέτοχο (πάνω από το 40%) την καναδική «FAIRFAX». Οι αγοραστές ανέλαβαν να επενδύσουν 100.000.000 ευρώ για την βελτίωση των κτιρίων τα επόμενα 20 χρόνια: να είμαστε καλά να ζήσουμε και είναι βέβαιο ότι με διάφορες προφάσεις δεν πρόκειται να επενδύσουν ούτε το ένα εκατοστό. Ποιος θα τους ελέγξει; Μετά την παρέλευση των 20 χρόνων, το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει τα 28 αυτά κτίρια! Άγνωστο με ποιες τιμές!
Τα κτίρια αυτά κτίστηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού, για τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Το σημερινό ελληνικό κράτος, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για να πληρώσει τους «δανειστές», πωλεί τα κτίρια και για τα επόμενα 20 χρόνια θα πληρώνει ενοίκια για να τα χρησιμοποιεί. Με ένα μέσο ενοίκιο 5 ευρώ ανά τετρ. μέτρο τον μήνα, χωρίς καμία αυξητική αναπροσαρμογή, στο τέλος της 20ετίας το κράτος θα έχει πληρώσει 462.000.000 ευρώ για ενοίκια, ενώ θα έχει εισπράξει 261.310.000 ευρώ από την πώληση και θα ωφεληθεί, εφόσον αγοράσει τα κτίρια στο τέλος της 20ετίας, τα 100.000.000 ευρώ που (υποτίθεται ότι) θα επενδυθούν σε αυτά. Ακόμη και έτσι, το άθροισμα (το πολύ) 361.310.000 ευρώ που θα έχει πάρει το κράτος άμεσα και έμμεσα θα είναι μικρότερο από τα (τουλάχιστον) 462.000.000 ευρώ που θα έχει πληρώσει για ενοίκια, χωρίς να υπολογίζεται η τιμή της αγοράς τους από το κράτος στο τέλος της 20ετίας.
Αυτά με το ΤΑΙΠΕΔ και τους «δανειστές» μας. Όταν έχεις τέτοιους φίλους (εταίρους στην ευρωπαϊκή ένωση), τι τους θέλεις τους εχθρούς;
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass