Καλημέρα Ευρώπη

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ

Δημοσίευση: 23 Νοε 2013 22:02 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:03
 Γράφει η Δανάη Γ. Δημητρακοπούλου
Ύστερα από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε., η συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την Τρίτη, με 537 ψήφους «υπέρ» έναντι 126 «κατά» και με την υποστήριξη της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών, τον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη επταετία (2014-2020).
Ο Πολωνός επίτροπος Γιάνους Λεβαντόφσκι, μιλώντας για λογαριασμό της Κομισιόν, χαρακτήρισε καθοριστικό στοιχείο του νέου πολυετούς κοινοτικού προϋπολογισμού την ευελιξία και υποστήριξε ότι από τις αρχές του επόμενου έτους θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται τα νέα προγράμματα.
«Δεν είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι άλλα έχουμε μία εν μέρει λύση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Ελπίζω ότι τώρα θα μπορέσουμε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις για την εφαρμογή του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ», τόνισε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ένωσης ο Λιθουανός υπουργός Γιουταυκάς Λεσκεβίτσιους. Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι στις 18-19 Δεκεμβρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου Εμπειρογνωμόνων, που θα προχωρήσει σε μία πρώτη αποτίμηση της εφαρμογής του πολυετούς κοινοτικού προϋπολογισμού.
 
Πράσινο φως για το πρόγραμμα Erasmus+
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ που θα χρηματοδοτήσει υποτροφίες κινητικότητας στο εξωτερικό για φοιτητές, καθηγητές, εκπαιδευτικούς και μαθητευόμενους. Επιλέξιμοι θα είναι και οι επικεφαλής οργανώσεων για τη νεολαία, οι εθελοντές, οι νέοι αθλητές και οι γυναίκες. Ο νέος μηχανισμός εγγύησης δανείων θα επιτρέψει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.
«Το πρόγραμμα Leonardo da Vinci αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία από το 1995 που άρχισε να λειτουργεί. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε στους τομείς της εκπαίδευσης, της κινητικότητας και της συνεύρεσης των Ευρωπαίων, αλλά συνεχίζουμε τα υπάρχοντα προγράμματα που οφείλουμε να χρηματοδοτήσουμε επαρκώς», δήλωσε η εισηγήτρια Doris Pack (ΕΛΚ, Γερμανία).
Το νέο πρόγραμμα συνενώνει όλα τα προγράμματα που υπάρχουν ήδη στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας -Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci (επαγγελματική εκπαίδευση), Grundtvig- και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει τον αθλητισμό. Τα υποπρογράμματα αυτά διατηρούν τις ευρέως αναγνωρίσιμες από το κοινό ονομασίες τους. Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 14,7 δισ. ευρώ, το Erasmus+ υποστηρίζει την κινητικότητα των νέων ηλικίας 13 έως 30 ετών και παρέχει στους φοιτητές μεταπτυχιακής εκπαίδευσης έναν μηχανισμό εγγύησης δανείων. Χάρη σε αυτό, οι νέοι μπορούν να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια που κυμαίνονται από 12.000 ευρώ (για μεταπτυχιακό ενός έτους) έως 18.000 ευρώ (για σπουδές δύο ετών) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους σε άλλη χώρα της ΕΕ. Το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρέπει να αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα χορήγησης υποτροφιών ούτε να εμποδίσει τη δημιουργία μηχανισμών δανειοδότησης σε εθνικό επίπεδο.
Το Erasmus+ υποστηρίζει επίσης νέες συμπράξεις μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Οι «συμμαχίες γνώσης» και οι «τομεακές συμμαχίες δεξιοτήτων» πρόκειται να επιτρέψουν την κατάρτιση σε πραγματικό επαγγελματικό περιβάλλον, με νέες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στην αγορά εργασίας. Tο πρόγραμμα Erasmus+ εγκρίθηκε από την ολομέλεια με 632 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 30 αποχές.
 
Βραβεία Ζαχάρωφ
Η Malala Yousafzai, η 16χρονη Πακιστανή που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και φετινή νικήτρια του Βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, παρέλαβε το βραβείο της από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου Martin Schulz, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο την περασμένη Τετάρτη. Περισσότεροι από είκοσι παλαιότεροι νικητές ήταν παρόντες στην αίθουσα της ολομέλειας κατά την τελετή βράβευσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης επετείου του Βραβείου Ζαχάρωφ.
 
Μάρμαρα Παρθενώνα
Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με τίτλο «Η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα: ένα ευρωπαϊκό ζήτημα» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες παρουσία αρκετών κοινοτικών υπαλλήλων και όχι μόνο, στην οποία τονίστηκε ακόμη μία φορά πως η επιστροφή των Μαρμάρων αποτελεί μια ηθική υποχρέωση για ολόκληρη την Ευρώπη.
Εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα, η οποία υποστήριξε πως «σαν χώρα δεν συζητάμε, για ένα ζήτημα επαναπατρισμού, αλλά «για την αποκατάσταση του μνημείου, με την επιστροφή τεμαχίων που βίαια αποσπάσθηκαν από τον λόρδο Ελγιν».
Ο Άγγλος ιστορικός τέχνης Τομ Φλιν χαρακτήρισε τα Γλυπτά όχι απλώς αξιοθέατα, αλλά «αντικείμενα πολιτισμού που μπορούν να μας ενώσουν σε περιόδους αναταραχής», ενώ ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης, Γιο Λάινεν, μνημόνευσε μέχρι και τον Βίλι Μπραντ, που λίγο πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου είχε δηλώσει: «Πρέπει να ενώσουμε όσα ανήκουν μαζί».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μιγκέλ Μαρτίνες, αφού απέδωσε εύσημα και στη Μελίνα Μερκούρη, υπογράμμισε τη συμβολή των λαών του Νότου στην ευρωπαϊκή κληρονομιά, αλλά και παρατήρησε ότι «οι Βρετανοί φίλοι μας δεν έχουν την τάση να επιστρέφουν όσα έχουν πάρει». Ο αρχιτέκτονας του Μουσείου της Ακρόπολης Μπερνάρ Τσουμί, στο δεύτερο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, θύμισε τον σχεδιασμό του κτιρίου, που στόχο έχει την αποκατάσταση της αφήγησης των Γλυπτών.
Και αφού ο Βρετανός δημοσιογράφος Χένρι Πόρτερ παρατήρησε ότι η περίπτωση των Γλυπτών «είναι σαν να βλέπεις κάποιον πίνακα της Αναγέννησης σε σπίτι φίλου που ξέρεις ότι τον έχει κλέψει», τον τελευταίο λόγο είχε ο πρόεδρος της Ελβετικής Επιτροπής Ντούσαν Σιντγιάνσκι. «Πρέπει να αναζητήσουμε λύση μέσω του διαλόγου», είπε. «Το θέμα είναι συνδεδεμένο με την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και δεν μπορεί να συνδεθεί με άλλες διεκδικήσεις, από άλλους πολιτισμούς». Ούτε και έχει νόημα «να πάμε στα δικαστήρια», κάτι που θα περιέπλεκε τα πράγματα: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ήπια πίεση».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass