Ονομαστικές ψηφοφορίες - «γέφυρα» για συνεργασίες

Δημοσίευση: 25 Νοε 2013 1:59 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:05
 
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ και στο ΠΑΣΟΚ και (με δεδομένα φυσικά και τα δικά του, ουκ ολίγα, εσωτερικά προβλήματα, όπως η περίπτωση του Πέτρου Τατσόπουλου) φέρεται αποφασισμένος να ζητεί ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα μείζονα νομοθετήματα, τα οποία θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στη Βουλή και με τον τρόπο αυτό ευελπιστεί ότι θα προκαλεί ισχυρά διλήμματα στους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι έχουν εμφανίσει δημοσίως τάσεις διαφοροποιήσεως από τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε, ταυτόχρονα, να κάνει αυτές τις ψηφοφορίες και τις σχετικές κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις, αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες, αφού άφησε να εννοηθεί ότι η στάση των βουλευτών που ενδεχομένως θα διαφοροποιούνται (διάβαζε θα καταψηφίζουν) θα (συν)εκτιμηθεί για μία πιθανή μελλοντική συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κι ενώ είναι γνωστό (το έχουμε επισημάνει και από τις στήλες της «Ε») ότι στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα όσα, κατά καιρούς, λένε βουλευτές που ανήκουν στο λεγόμενο «καραμανλικό μπλοκ», όπως οι Προκόπης Παυλόπουλος και Ευρ. Στυλιανίδης (θεωρούν δε ότι ο Δημ. Αβραμόπουλος κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας) ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Αυγή» πρόσθεσε μια νέα «σφήνα» στο εύθραυστο κυβερνητικό οικοδόμημα.
«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία. Είναι προφανές ότι η στρατηγική της υποταγής στην Τρόικα έχει όρια. Δεν πείθει πια κανέναν. Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές του καλούνται να είναι όχι μόνο μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης, που γνώρισε ο τόπος. Δεν είναι εύκολο. Γιατί, εκτός του αισθήματος της κομματικής επιβίωσης υπάρχει και αυτό της πολιτικής αξιοπρέπειας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν με την ψήφο τους να θέσουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας, παρά τις επιθέσεις του συστήματος της μνημονιακής διαπλοκής, που θα είναι σφοδρές, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη, θα έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν και δεν αντέχουν άλλο», τόνισε.
Κι ενώ μόλις έγινε γνωστή η συνέντευξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ (το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου) η κυβέρνηση απέφυγε να κάνει σχόλιο για το επίμαχο απόσπασμα, τη Δευτέρα η εφημερίδα «Τα Νέα» κυκλοφόρησε με τίτλο «Προσκλητήριο αποστασίας» και με σχετική δήλωση του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος κατηγορούσε τον Α. Τσίπρα για «πολιτική αλητεία», ταυτοχρόνως δε (προφανώς κατόπιν άνωθεν υποδείξεως) σε παρεμφερή δήλωση προχώρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Πολιτικοί αναλυτές σημείωναν ότι ναι μεν ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ξεπεράσει τις πολλές εσωτερικές του αντιφάσεις και προβλήματα, χτίζοντας «κυβερνητικό προφίλ» και κάνοντας άνοιγμα προς κυβερνητικούς βουλευτές κυρίως δε αυτούς του ΠΑΣΟΚ, πλην, όμως, σε καμιά περίπτωση αυτά που ανέφερε και τα οποία προκάλεσαν την οργή του Ευ. Βενιζέλου και της εφημερίδας «Τα Νέα» δεν ήταν πρόσκληση σε αποστασία, όπως την γνωρίζουμε εκ της ιστορικής πείρας του 1965…
Και αυτό το παραδέχθηκε ακόμη και ο Φώτης Κουβέλης (ο οποίος μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ) οι περισσότεροι δε αναλυτές εκτιμούσαν ότι, με τη βοήθεια και της εφημερίδας «Τα Νέα», ο, ευρισκόμενος με την πλάτη στον τοίχο, σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέλεξε την αναζήτηση ενός «εσωτερικού εχθρού» και προσπάθησε να μιμηθεί ανεπιτυχώς τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος, πολλάκις, όταν βρισκόταν σε δυσχερή θέση, πρόβαινε σε (συνήθως) ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί αποστασίας και περί έξωθεν προσπαθειών για την υπονόμευση των κυβερνήσεών του.
Εξ άλλου, οι ίδιοι αναλυτές υπενθύμιζαν ότι οι εφημερίδες του (πάλαι ποτέ πανίσχυρου) «Συγκροτήματος Λαμπράκη» είχαν στηρίξει, στις αρχές της, την Αποστασία του 1965 και ως εκ τούτου είναι οριακής πειστικότητας, όταν στην πρώτη σελίδα τους «Τα Νέα» μιλούν για «αποστασία» και κάνουν λόγο για «βρόμικη ιστορία που επαναλαμβάνεται ως φάρσα», ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ (σε απάντηση των δηλώσεων του Σίμου Κεδίκογλου) τόνιζαν πως «όσοι ψάχνουν «αποστασίες» ας ρωτήσουν τον κ. Σαμαρά για το παρασκήνιο της εξόδου του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη (1993) και τα ανταλλάγματα που αποκόμισε, σύμφωνα με καταγγελίες του ίδιου του κόμματός του και του τότε αρχηγού του».
Την ίδια δε στιγμή στο διαδίκτυο κι ενώ κυκλοφόρησε μία φωτογραφία στην οποία οπαδοί της «Ενώσεως Κέντρου» τον Αύγουστο του 1965, έκαιγαν τις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Αθηναϊκή», λόγω της στάσεώς τους έναντι της κυβερνήσεως των Αποστατών, ο Ευ. Βενιζέλος συνεκάλεσε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, προκειμένου να θέσει στους βουλευτές το δίλημμα «στηρίξτε με ή πέφτουμε», συνεδρίαση η οποία αναβλήθηκε (και θα πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα) λόγω αδιαθεσίας του.
Πάντως, ο Α. Τσίπρας απαντώντας στις αιτιάσεις του σημερινού αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «τις δηλώσεις Βενιζέλου τις αντιμετωπίζουμε ως καλαμπούρι, που προσπαθεί να κρύψει μια τεράστια αγωνία και αμηχανία. Φαίνεται ότι είναι πιστός στο δόγμα καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και ο αντιπερισπασμός».
Και αυτό γιατί ο κ. Βενιζέλος «δεν διστάζει να κακοποιήσει την ιστορία και να κατηγορήσει ακόμη και για αποστασία όσους βουλευτές του δεν αντέχουν άλλο να γίνονται δεκανίκια του κ. Σαμαρά και να ψηφίζουν τα πιο ακραία και λαοκτόνα μέτρα. Και τα λέει αυτά μέσα στον πανικό του, χωρίς να υπολογίζει ποιανού κυβέρνηση στηρίζει, ποιους συνειρμούς και ποια πρόσωπα έρχονται στο νου, ποιες ιστορικές μνήμες ξυπνούν. Αλλά τα ίδια δεν έκανε με τη λίστα Λαγκάρντ; Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
Ο συντηρητικός αρθρογράφος της «Καθημερινής» Κώστας Ιορδανίδης, επεσήμανε ότι «οι εκλογές του 2012 και όλες οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν έκτοτε, καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ΠΑΣΟΚ προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ» και συνεπώς «με βάση την πολιτική ρητορική του κ. Βενιζέλου, οι παραδοσιακοί οπαδοί του κόμματός του έχουν ήδη αποστατήσει».
«Διερωτάται κατά συνέπεια κανείς προς τι ο θόρυβος που δημιουργεί η κυβερνητική πλειοψηφία περί «αποστασίας» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μηχανεύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ετεροκλήτου συνασπισμού συνιστωσών και ομάδων αριστερών τάσεων, είναι αμφίβολο εάν μπορεί να μεθοδεύσει οτιδήποτε. Απλώς οι απόπειρες να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός «συνταγματικού τόξου» ή να ενταχθεί στη λογική «των δύο άκρων» λειτουργούν συσπειρωτικά για το συγκεκριμένο κόμμα. Ως νέος στην πολιτική σκηνή, ο κ. Τσίπρας έχει ανάγκη της «εχθρότητος» των δυνάμεων που συγκροτούν το κατεστημένο αυτής της χώρας, σε οποιαδήποτε έκφανσή του. Μετά σαράντα έτη οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφουν τα λάθη εκείνων που επιχείρησαν να αποτρέψουν τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και απέτυχαν», συμπλήρωσε ο Κώστας Ιορδανίδης.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass