Περιστύλιο

Αθεάτες Όψεις της Πολιτικής και της Οικονομίας

Δημοσίευση: 13 Δεκ 2013 2:01 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:33
* Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)
 
ΤΟΣΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑΞΑΝ ΣΤΙΣ 27 ΧΩΡΕΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ
ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Ζ. Κ. Γιούνκερ: Ο ηγέτης που... αποχαιρέτησε 167 Ευρωπαίους πρωθυπουργούς
 
ΤΑ 19 συναπτά έτη «άγγιξε» ο κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (ανέλαβε 20 Ιανουαρίου 1995 και παρέδωσε στον διάδοχό του στις 5 Δεκεμβρίου 2013).
Στο εξειδικευμένο ιστότοπο για τις εκλογές σ’ όλο τον πλανήτη electionista.com μέτρησαν τις κυβερνητικές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια στις (υπόλοιπες) 27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαπίστωσαν ότι η θητεία του κ. Γιούνκερ ξεπέρασε σε διάρκεια 167(!) κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων 7 στην Ελλάδα, ενώ τις περισσότερες (11) στη Λετονία και (10) σε Τσεχία, Λιθουανία.
 
Δώρο Πάσχα το 2014
στους συνταξιούχους
κάτω των 600 ευρώ
ΔΩΡΟ Πάσχα στους χαμηλοσυνταξιούχους προσανατολίζεται να χορηγήσει η κυβέρνηση αξιοποιώντας το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση έχει ληφθεί και ήδη γίνεται επεξεργασία των δεδομένων ώστε να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό της σύνταξης κάτω από το οποίο θα δοθεί το Δώρο Πάσχα 2014 που ως γνωστόν ανέρχεται σε μισή σύνταξη. Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, φαίνεται ότι ο πήχης θα τεθεί στις συντάξεις των 600 ευρώ αλλά η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το τελικό ύψος του πλεονάσματος, το οποίο θα γίνει γνωστό τον Απρίλιο.
Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στον προϋπολογισμό το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε τη χορήγηση 200 εκατ. ευρώ σε 300 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και άλλα 100 εκατ. ευρώ για τους ένστολους.
 
Για να ξαναδοθεί
όμως το 2015
απαιτείται νέο
πλεόνασμα 3,15 δισ. ευρώ
ΤΟ Δώρο Πάσχα θα δοθεί, όμως, μόνο το 2014 – και μάλιστα λίγο πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές... - ή θα μονιμοποιηθεί; Εύλογο το ερώτημα που αναμένεται να τεθεί και να κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο την προσεχή άνοιξη.
Βάσει του συμπεφωνημένου προγράμματος με τους εταίρους, υπάρχουν τα εξής δεδομένα: η Ελλάδα μπορεί να διανέμει για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων το 70% του πλεονάσματος. Το 2013 το πρόγραμμα δεν προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά φαίνεται ότι επιτυγχάνεται με την κυβέρνηση να το υπολογίζει στα 812 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, εφ’ όσον τα στοιχεία επιβεβαιωθούν από την EUROSTAT, ότι η κυβέρνηση μπορεί να «μοιράσει» έως και 568 εκατ. ευρώ.
***
Για το 2014 το πρόγραμμα προβλέπει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το ΑΕΠ θα κυμανθεί στην περιοχή των 180 δισ. ευρώ. Για να ξαναδώσει 300 εκατ. ευρώ η κυβέρνηση στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ένστολους ή όποιους άλλους, θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 3 δισ. 150 εκατ. ώστε από το πλεόνασμα του πλεονάσματος (450 εκατ. ευρώ), να μοιράσει το 70%, δηλαδή τα 300 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, το 2014 πρέπει να επιτύχει σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013...
***
Για τα επόμενα χρόνια, ο πήχης τίθεται ακόμη πιο ψηλά: βάσει του ισχύοντος σήμερα προγράμματος, το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ) και το 2016 στο 4,5% του ΑΕΠ (σχεδόν 9 δισ. ευρώ), άρα για να επιτευχθεί πλεόνασμα του πλεονάσματος πρέπει η οικονομία να έχει απογειωθεί...
 
ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ
Η τρόικα
«καλοβλέπει»
το «αντάρτικο»
της κυβέρνησης
ΔΕΝ είναι και τόσο... αντάρτικο το «αντάρτικο» της κυβέρνησης στο θέμα των πλειστηριασμών. Με άλλα λόγια, το να ρυθμίσει η κυβέρνηση μονομερώς το ζήτημα όχι μόνο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και ρήξη με την τρόικα αλλά ενδεχομένως η ίδια η τρόικα να το επιθυμεί περισσότερο (από την κυβέρνηση).
***
Η τρόικα όντως δεν συμφωνεί με τις θέσεις της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεται, όμως, ότι πρόκειται για θέμα που μπορεί να «τινάξει» την κυβέρνηση στον αέρα με απρόβλεπτες συνέπειες και για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Συνεπώς, η μονομερής ρύθμιση του ζητήματος από την κυβέρνηση με τις θέσεις της όμως να έχουν συγκλίνει με την τρόικα δείχνει να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές:
-Την τρόικα διότι αφ’ ενός θα ξαναρχίσουν σταδιακά οι πλειστηριασμοί κι αφ’ ετέρου θα σταλεί μήνυμα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως (η τρόικα) δεν συμφωνεί σε «αντιτραπεζικές πρακτικές» (έτσι θεωρείται η απαγόρευση των πλειστηριασμών για το τραπεζικό σύστημα διεθνώς).
-Την κυβέρνηση διότι εμφανίζεται στην κοινή γνώμη να κάνει «επίδειξη πυγμής απέναντι στην τρόικα» και «να νομοθετεί αντίθετα προς τις απαιτήσεις της».
 
Γιατί η τρόικα
δεν ενέκρινε
τον προϋπολογισμό
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά στο μέγιστο βαθμό το γεγονός ότι δεν εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και στον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος αποτελεί ήδη νόμο του κράτους αφού υπερψηφίστηκε στη Βουλή το περασμένο Σάββατο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ελάχιστοι πρέπει να ήταν οι υπουργοί και βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων που δεν ανέδειξαν το γεγονός αυτό.
***
Εξυπακούεται πως μόνο τυχαίο δεν είναι. Κι όπως με τους πλειστηριασμούς, πρόκειται για επιλογή αμοιβαίου οφέλους (win-win) κυβέρνησης και τρόικας:
-Η κυβέρνηση το αξιοποιεί πολιτικά και επικοινωνιακά για να δείξει ότι είναι πλέον σε θέση ισχύος (λόγω πρωτογενούς πλεονάσματος κυρίως) να αψηφά τις εντολές της τρόικας. Επιπρόσθετα, κι εφ’ όσον δεν έχει συμφωνήσει με την τρόικα, δεν ήταν (είναι) υποχρεωμένη να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα επιπλέον μέτρα που θεωρούσε και θεωρεί επιβεβλημένα η τρόικα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014.
-Από την πλευρά της η τρόικα, εκτός από το ότι δίνει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση, διατηρεί τη δυνατότητα να ζητήσει/αξιώσει τα επιπλέον μέτρα εντός του 2014 ακόμη και με άλλη κυβέρνηση. Διότι, αν είχε συμφωνήσει με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, θα μπορούσε ευλόγως μια νέα κυβέρνηση να τους πει: «πώς ζητάτε νέα μέτρα τώρα και δεν τα ζητούσατε όταν καταρτιζόταν ο προϋπολογισμός του 2014;»
-«Μα δεν συμφωνήσαμε εμείς με τον προϋπολογισμό, μόνη της προχώρησε η κυβέρνηση» θα απαντήσουν σε μια τέτοια περίπτωση τα στελέχη της τρόικας.
 
«Συγχωρητικό»
χαρακτηρίζουν
το (νέο) «κούρεμα»
χρέους οι Γερμανοί
«ΣΥΓΧΩΡΗΤΙΚΟ» θα «βαφτίσουν» το (νέο) «κούρεμα» του δημοσίου χρέους της Ελλάδας οι Γερμανοί, οι οποίοι εννοούν ως «κούρεμα» τη μείωση επιτοκίου και την επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης. Ήδη στη Γερμανία γίνεται λόγος για «συγχώρεση χρέους» (debt forgiveness), έννοια που εμπεριέχει τα εξής «μηνύματα»:
-Για να... συγχωρεθεί το χρέος, σημαίνει ότι οι Έλληνες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έσφαλαν, δηλαδή ξόδεψαν αλόγιστα κι ανεύθυνα.
- Επιπρόσθετα, συγχωρείς κάποιον που δεσμεύεται ότι δεν θα το ξανακάνει και δικαιούσαι να τον ελέγξεις γι’ αυτό, δηλαδή νέο Μνημόνιο.
-Και φυσικά συγχωρείς κάποιον για τελευταία φορά, δεν είναι νοητό κι αποδεκτό να τον συγχωρείς διαρκώς, άρα το «κούρεμα» θα είναι το τελευταίο.
Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι η «συγχώρεση χρέους» εξυπηρετεί απόλυτα τη γερμανική κυβέρνηση να «περάσει» το «κούρεμα» στη γερμανική κοινή γνώμη αλλά και να λάβει όλες τις διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει στο ακέραιο τις οφειλές της.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass