Επιφυλλίδα

Σχέσεις περίπλοκες και όχι εύκολες…

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2013 1:17 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:46
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Πολύς κουρνιαχτός σηκώθηκε σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή ένα γεύμα που είχαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής, στην πατρική κατοικία του πρωθυπουργού στην οδό Μουρούζη (όπου πράγματι φαίνεται πως έγινε η συνάντηση και όχι σε ψαροταβέρνα, όπως εγράφη) στην οποία, άλλωστε, ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ συνηθίζει να πραγματοποιεί πολλές από τις σοβαρές και εκτός της δημοσιότητας επαφές του.
Το περιεχόμενο της συναντήσεως των δύο ανδρών, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν γνωστοποιήθηκε επισήμως, ο δε Αντώνης Σαμαράς όταν ρωτήθηκε την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» για το πώς θα χαρακτήριζε τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό απάντησε: «Είναι άριστες, όπως ήταν πάντα. Προ ημερών βρεθήκαμε και τα είπαμε σαν καλοί φίλοι. Τίποτε δεν νομίζω ότι μπορεί να το αλλάξει αυτό...».
Ο πρωθυπουργός δεν είπε κάτι αναληθές, καθώς η προσωπική φιλία των δύο ανδρών είναι παλαιά και διαχρονική, αλλά ουδέν έτερον εισέφερε η απάντησή του στις σημερινές πολιτικές του σχέσεις με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ, σχέσεις που μάλλον ως περίπλοκες και, πάντως, όχι εύκολες, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Και τούτο διότι, όπως υπενθυμίζει η «Καθημερινή», η μεταξύ τους επικοινωνία είναι «ελάχιστη ή εξαντλείται σε αγγελιαφόρους, οι οποίοι πολλές φορές λειτουργούν με δική τους πρωτοβουλία, επιχειρώντας να ιχνηλατήσουν το έδαφος» και σε δύο τηλεφωνήματα (σ.σ. Φαίνεται ότι υπήρξε και τρίτο τηλεφώνημα προ ημερών, όταν «έσκασε» η ιστορία με τον Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος διεγράφη από τη ΝΔ) σε κρίσιμες στιγμές, είναι που έχουν ιδιαίτερη σημασία και «αποτυπώνουν την ισορροπία της σχέσης»: Το πρώτο έγινε μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά και το δεύτερο με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Καραμανλή και είχε ως στόχο «να αποσαφηνίσει ότι δεν ενθαρρύνει τις επιθετικές κινήσεις καραμανλικών στελεχών, καίτοι και ο ίδιος στέκεται κριτικά σε κάποιες από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου ως προς το γενικότερο πολιτικό κλίμα».
 «Κρίνοντας από το κλίμα δυσπιστίας που εξακολουθεί να κυριαρχεί μεταξύ των δύο στρατοπέδων, προφανώς, το αποτέλεσμα της επαφής αυτής δεν ήταν το προσδοκώμενο», έγραψε η «Καθημερινή», από δε την απάντηση του πρωθυπουργού την οποία προαναφέραμε στη συνέντευξή του, είναι πιθανόν αυτό το αποτέλεσμα να παραμένει...
Σ’ ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της τελευταίας επαφής των δύο ανδρών, σύμφωνα με το «Βήμα», «σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση βάλλεται από πολλές πλευρές και αναζητά συμμάχους, οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής, κατά τη μακρά συνάντησή τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και να ανταλλάξουν απόψεις για κρίσιμα θέματα».
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, ο πρώην πρωθυπουργός, «παρά τις όποιες ενστάσεις έχει για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, φέρεται να ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν ενισχύει τις επιθετικές ενέργειες ορισμένων βουλευτών που χαρακτηρίζονται από τα ΜΜΕ ως «καραμανλικοί», καθώς αυτές δημιουργούν πρόβλημα και ενισχύουν την εσωστρέφεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο και στη ΝΔ», ενώ κεντρικά στελέχη της ΝΔ, φέρονται να θυμίζουν ότι «ουδέποτε ο κ. Καραμανλής καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού, αλλά αντίθετα στις συζητήσεις που έχει κάνει με βουλευτές και στελέχη, τον έχει στηρίξει» και «έχει στείλει μήνυμα με διάφορους τρόπους ότι ο νυν ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου δεν αμφισβητείται».
Ωστόσο, είναι εμφανές πως ο πρώην πρωθυπουργός, στην παρούσα συγκυρία δεν έχει άλλη επιλογή από το να στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά, με βάση τη λογική ότι «κάποιος πρέπει να βγάλει τη βρόμικη δουλειά», δηλαδή να διεκπεραιώσει τις μνημονιακές πολιτικές, ενώ, σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ο Κώστας Καραμανλής παρουσιάζεται ως «χορτασμένος» από την πολιτική και απορρίπτει απολύτως κάθε συζήτηση που αφορά είτε στην επιστροφή του στην πρωθυπουργία, είτε στην ανέλιξή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας».
Κατά την «Καθημερινή», ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να αρνείται κάθε σενάριο, όπως αυτά που διακινήθηκαν, περί μεταβατικού πρωθυπουργού από την τρέχουσα Βουλή, «εφόσον μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιλογή του ίδιου του κ. Σαμαρά».
Ας σημειωθεί, εν προκειμένω, ότι ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξή του για τα σενάρια περί άλλης κυβερνήσεως από την παρούσα Βουλή, απάντησε: «Τα θεωρώ, και το λέω καθαρά, σενάρια πολιτικής ανωμαλίας. Τόσο απλά. Γιατί μπορούν να προκύψουν μόνον ως αποτέλεσμα πολιτικής ανωμαλίας. Και θα οδηγήσουν σίγουρα σε πολιτικό χάος».
Ωστόσο, πέρα, αλλά όχι άσχετα με όλα αυτά, όσο κι αν διαψεύδεται ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις κυρίως του Προκόπη Παυλόπουλου και του Ευ. Αντώναρου δεν εκφράζουν τον πρώην πρωθυπουργό, το βέβαιον είναι ότι τα δύο στελέχη βρίσκονται καθημερινά στο γραφείο του Κ. Καραμανλή στην πλατεία Μαβίλη και συμμετέχουν στις ζυμώσεις, πολιτικοί δε αναλυτές, υπενθυμίζουν την απουσία του από την ψηφοφορία για τις τηλεοπτικές συχνότητες, απουσία η οποία επαναφέρει τις θέσεις του περί «νταβατζήδων», οι δε θεωρούμενοι ως «καραμανλικοί» συχνά έχουν καταφερθεί κατά της θεωρίας των δύο άκρων, που διακινεί η κυβέρνηση και επικρίνουν τις πολιτικές που έχουν καταστρέψει τη «μεσαία τάξη» στην οποία είχε στηριχθεί η διακυβέρνηση Καραμανλή.
Σύμφωνα, τέλος, με την «Καθημερινή» και αυτό έχει αυξημένο ενδιαφέρον, στην περίπτωση εκλογικής αναμετρήσεως το αποτέλεσμα της οποίας δεν θα έδινε τη δυνατότητα να συγκροτηθεί κυβέρνηση, «ο κ. Καραμανλής θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του γεφυροποιού στο χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα μεγάλο συνασπισμό εκτάκτων αναγκών», καθώς μάλιστα «ο ίδιος διατηρεί θετική προσωπική άποψη για τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ή «μικρό» όπως τον αποκαλεί, ενώ και στενοί του συνεργάτες έχουν επαφές με στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία με τη σειρά τους στάζουν μέλι για τους... καραμανλικούς».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass