Οι πινακίδες που δεν ξέρουν από... ανασχηματισμό

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2013 1:19 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:44
ΤΑ υπουργικά αυτοκίνητα στην Τουρκία έχουν στην πινακίδα τους ένα συγκεκριμένο αριθμό. Για παράδειγμα, το αυτοκίνητο του πρωθυπουργού φέρει τον αριθμό 2 κι ακολουθούν τα υπόλοιπα ανάλογα με τη θέση του υπουργείου στην ιεραρχία.
Με το σύστημα αυτό δεν χρειάζεται να αναγράφουν στην πινακίδα το όνομα του υπουργείου, όπως γινόταν παλαιότερα και στην Ελλάδα, ενώ και οι πολίτες γνωρίζουν ποιος υπουργός είναι αφού οι αριθμοί παραμένουν οι ίδιοι, όπως και τα υπουργεία.
* * *
Ο καθείς φαντάζεται τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα αν εφαρμοζόταν το ίδιο σύστημα. Με τους διαρκείς ανασχηματισμούς, την αλλαγή και τη δημιουργία υπουργείων, πιο εύκολα θα πετύχαινε κάποιος τον αριθμό του τζόκερ, παρά να βρει ποιος αριθμός αντιστοιχεί σε ποιο υπουργείο.
Το καλύτερο θα γινόταν με τις συγχωνεύσεις υπουργείων: στις πινακίδες των υπουργικών αυτοκινήτων θα αναγραφόταν για παράδειγμα 13 + 7!
 
 
ΓΙΑΤΙ Η ΤΡΟΪΚΑ (ΘΑ) ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Πνίξτε το κράτος στην... μπανιέρα!
 
ΤΡΕΙΣ είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η τρόικα ζητεί και – σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις – θα επιβάλλει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
Ο ένας λόγος είναι ιδεολογικός: Οι οργανισμοί που συναποτελούν την τρόικα εμφορούνται από τη νεοφιλελεύθερη οπτική που πρεσβεύει λιγότερο κράτος.
«Το κράτος πρέπει να γίνει τόσο μικρό ώστε να μπορείς να το πνίξεις στην μπανιέρα», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά Αμερικανοί θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ.
* * *
Ο δεύτερος λόγος είναι οικονομικός. Ας υποτεθεί ότι ένας δημόσιος υπάλληλος κοστίζει στον προϋπολογισμό 1000 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 12.000 ευρώ ετησίως. Αν συνταξιοδοτούμενος λάβει για παράδειγμα το 80% των αποδοχών του, θα κοστίζει στον προϋπολογισμό 9.600 ευρώ (800 Χ 12), άρα η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό θα είναι 2.400 ευρώ σε ετήσια βάση. Αν απολυθεί, όμως, το όφελος θα είναι «καθαρό» 12.000 ευρώ.
Μ’ αυτή τη λογική, η τρόικα δεν αποδέχεται τις συνταξιοδοτήσεις ως μέσο για τη μείωση του δημόσιου τομέα.
* * *
Υπάρχει και τρίτος λόγος: έχει καταγραφεί (έντονο κατά περιπτώσεις) ενδιαφέρον επιχειρηματιών, Ελλήνων και ξένων, να δραστηριοποιηθούν σε τομείς που σήμερα είναι κυρίως υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα στους δήμους. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει πρώτα να «αδειάσει» το κράτος. Ως εκ τούτου, το σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών περί απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης δεν είναι ασύνδετο από το ενδιαφέρον που υπάρχει για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας (και φυσικά δεν είναι μόνο αυτή – υπάρχουν πολλά παραδείγματα και σε άλλους τομείς).
 
Ο Φ. Κουβέλης
κρατά το «κλειδί»
του ανασχηματισμού
ΚΙ όμως, το κλειδί του ανασχηματισμού το κρατά ο επικεφαλής του μικρότερου από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θέλει να ξεκινήσει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από τους δύο υπουργούς της ΔΗΜΑΡ, τον κ. Αντ. Μανιτάκη και τον κ. Αντ. Ρουπακιώτη, την ώρα που ο κ. Φ. Κουβέλης αποκλείει εντελώς (προς το παρόν τουλάχιστον) την αλλαγή των δύο αυτών υπουργών, που αποτελούν προσωπικές του επιλογές.
* * *
Αν, λοιπόν, δεν αποφασισθεί τι θα γίνει με τους υπουργούς της ΔΗΜΑΡ, ανασχηματισμός δεν γίνεται. Στα υπόλοιπα υπουργεία, πιο εύκολα ή πιο δύσκολα, εκτιμάται ότι λύση θα βρεθεί. Άλλωστε, υπάρχουν και υπουργοί (όπως ο Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας) που δεν τους αφορά καν το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
 
«Μειώστε τον ΦΠΑ
χωρίς την τρόικα»
ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ απίστευτο αλλά είναι επιβεβαιωμένο: οικονομικοί παράγοντες με νευραλγικές θέσεις στην ελληνική οικονομία και κύρος στην αγορά έχουν εισηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει η κυβέρνηση μόνη της (δηλαδή χωρίς την έγκριση της τρόικας) στη λήψη δύο – τριών μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% ώστε να δημιουργηθούν «τετελεσμένα» στην τρόικα.
Οι εν λόγω παράγοντες, οι οποίοι (κι αυτό έχει την αξία του) συμφωνούν με τη φιλοσοφία που αποτυπώνεται στα μνημόνια, θεωρούν εν τούτοις ότι η αδιαλλαξία της τρόικας σε θέματα όπως η μείωση του ΦΠΑ ή οι ρυθμίσεις για δάνεια – οφειλές, μπορεί να δυναμιτίσει την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος και να οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
* * *
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται, πάντως, διατεθειμένο να ρισκάρει (μια τέτοια κίνηση είναι προφανώς υψηλού ρίσκου) και προτιμά να συνεχίσει με προσεκτικά βήματα, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα και προσβλέποντας σε αλλαγές στο μέλλον όταν και εκτιμά ότι θα έχει αρχίσει να φαίνονται σημεία βελτίωσης στην ελληνική οικονομία.
 
Οι υπουργοί
που «έσπειραν»
σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ
ΠΟΙΟΙ είναι οι υπουργοί που «έσπειραν» αφειδώς τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά την επικράτεια;
Τα στοιχεία παρέθεσε προχθές στη Βουλή η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Μαρία Ρεπούση κι αφορούν στα ΑΕΙ την περίοδο 1993-2009: πρωταθλητής είναι ο κ. Γεράσιμος Αρσένης με 44 τμήματα, ακολουθεί ο κ. Πέτρος Ευθυμίου με 17, η κ. Μαριέττα Γιαννάκου με 15, ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης με 8 και η κ. Άννα Διαμαντοπούλου με ένα (δεν πρόλαβε άλλα προφανώς γιατί ήλθε η τρόικα…)
* * *
Όσον αφορά τα ΤΕΙ, την προαναφερθείσα περίοδο, σύμφωνα με την κ. Ρεπούση, ιδρύθηκαν 78 τμήματα - κυρίως τις χρονιές που έγιναν εκλογές.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass