Τομές αντί για μερεμέτια

Δημοσίευση: 13 Μαρ 2013 2:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:50

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου, αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με το συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθης, έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έπεσε και τυπικά η αυλαία των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων. Χρόνια τώρα παρακολουθώ τις αγροτικές κινητοποιήσεις, από τις πρώτες το 1995. Κάθε χρόνο, Γενάρη – Φλεβάρη, οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα τους με τον ίδιο βασικό κορμό αιτημάτων:

-       Το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα οι τιμές στο πετρέλαιο και το ρεύμα.

-       Το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι.

-       Οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

-       Τα έργα υποδομών που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, όπως φράγματα και ταμιευτήρες.

-       Το πρόβλημα της ρευστότητας.

-       Οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις, όπως αυτές σε ζημιές από το «πράσινο σκουλήκι».

-       Τα «φέσια» που ρίχνουν έμποροι στους παραγωγούς και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.

 

Για την αντιμετώπιση των σοβαρών αυτών αιτημάτων, η Πολιτεία κατέφευγε σε μια λογική διαχείρισης και μετάθεσης των προβλημάτων στο μέλλον με έκτακτες παροχές και κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις.

 

Η κοντόφθαλμη αυτή διαχειριστική λογική αντιμετώπισης των αγροτικών προβλημάτων είχε διπλό κόστος:

-       Τα προβλήματα διογκώνονταν, κακοφόρμισαν, έγιναν χρόνιες παθογένειες και πλέον, τα συνήθη «μερεμέτια» δεν αρκούν, δεν αντέχουν το βάρος της δημοσιονομικής πραγματικότητας.

-       Την ίδια ώρα η χώρα σέρνεται στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για ενισχύσεις που δεν θεωρούνται συμβατές με τα ευρωπαϊκά ειωθότα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «πακέτο Χατζηγάκη».

 

Αντί της διαχείρισης και της μετάθεσης των προβλημάτων από χρόνο σε χρόνο, η κυβέρνηση ευρωπαϊκού προσανατολισμού προχωρά σε 7 μεταρρυθμίσεις:

 

1η μεταρρύθμιση, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος των αγροτών με την καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων.

Με αυτό τον τρόπο δίνουμε καίριο χτύπημα σε δυο παθογένειες που ταλανίζουν την αγροτική οικονομία:

-       Τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων και

-       Το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές από το χωράφι στο ράφι.

 

2η μεταρρύθμιση η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου μειωμένης φορολόγησης με ταυτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη. Με στόχο, όταν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν, το αγροτικό πετρέλαιο να είναι αφορολόγητο.

3η  μεταρρύθμιση η ενεργοποίηση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για νόσους και ασθένειες που σήμερα δεν αποζημιώνονται από τον Οργανισμό. Με βάση αναλογιστικές μελέτες, ο αγρότης θα έχει τη δυνατότητα με επιπλέον ασφάλιστρο να ασφαλίζει την παραγωγή του για αίτια που μέχρι σήμερα δεν ασφαλίζονται.

 

4η μεταρρύθμιση η σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (Τ.Α.Ε.) που στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών που θα υλοποιήσουν Σχέδια Βελτίωσης της εκμετάλλευσής τους, ή επενδύσεις στη μεταποίηση. Πραγματοποιείται, δηλαδή, ένα πάγιο αίτημα των αγροτών, η θέσπιση του λεγόμενου ΑΓΡΟ-ΤΕΜΠΕ. Με κεφάλαια άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των αγροτών.

 

5η μεταρρύθμιση η υπαγωγή του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων στο Γενικό Μητρώο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τέλος σε νοσηρές καταστάσεις που καθιστούν τους αγρότες όμηρους των εμπόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ροδακινοπαραγωγοί που έμεναν επί μήνες απλήρωτοι για τη σοδειά που είχαν πουλήσει. Με το Μητρώο Εμπόρων θα υπάρχουν εγγυητικές επιστολές και κυρίως, συμβόλαια με τους παραγωγούς, που θα καθορίζουν τους όρους πώλησης του προϊόντος. Ξεκάθαροι κανόνες, καθαροί λογαριασμοί.

 

6η μεταρρύθμιση τα έργα υποδομών που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Οφείλουμε στη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020 να μην ενδώσουμε σε πιέσεις πελατειακών σχέσεων για αναπλάσεις και πλατείες, αλλά να κατευθύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές και εγγειοβελτιωτικά έργα.

 

7η μεταρρύθμιση η επένδυση στην τυποποίηση και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να μένει εδώ η προστιθέμενη αξία. Το παράδειγμα με το λάδι που εξάγεται χύμα και τυποποιείται στην Ιταλία είναι γνωστό σε όλους. Με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα δώσουμε προτεραιότητα στην χρηματοδότηση επενδυτικών προτάσεων για την τυποποίηση και τη μεταποίηση των αγροτικών μας προϊόντων.  

 

Οι διαχειριστικές λογικές του παρελθόντος αποδείχθηκε ότι δεν λύνουν τα προβλήματα. Με μερεμέτια και μπαλώματα δεν μπορούμε πια να πορευόμαστε. Αυτό το συνειδητοποιεί η πλειοψηφία των αγροτών και ιδιαίτερα οι νέοι αγρότες που είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα.

 

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass