Ακροδεξιές διολισθήσεις και συγγένειες

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2013 13:32 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 14:56
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Διολισθαίνει συνεχώς σε ακροδεξιές μεθοδεύσεις η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, με πολιορκητικό κριό τον «γαλάζιο» βραχίονά της (και με την ουσιαστική ανοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ) ταυτόχρονα δε αναδεικνύονται κάποιες περίεργες συμπλεύσεις της («συγγένειες») με τη «Χρυσή Αυγή», η οποία, παράλληλα, συνεχίζει ανενόχλητη να δείχνει «τα δόντια» της, προκαλώντας ανοιχτά την ελληνική κοινωνία.
Κι ενώ η αντιπολίτευση (κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ) συνεχίζουν να καταγγέλλουν τις ακροδεξιές πρακτικές των κυβερνώντων και τις προκλήσεις της «Χρυσής Αυγής», οι «γαλάζιοι» επιμένουν στην κλιμάκωση αυτών των πρακτικών και τις συνοδεύουν με εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα και ιδεολογήματα κατά της Αριστεράς.
Συνειδητά δε αποφεύγουν να μην παίρνουν θέση έναντι των ναζιστικών προκλήσεων (θεωρώντας, προφανώς, ότι και αυτές οι τρομοκρατούν την κοινωνία και έτσι θα την οδηγούν όλο και περισσότερο σε συντηρητικές κατευθύνσεις), ενώ την ίδια στιγμή φροντίζουν, με κάθε τρόπο, να αναδεικνύουν (ή να εφευρίσκουν ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχουν) τα, κατ’ αυτούς, «ατοπήματα» της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, την οποία εμφανίζουν ως αντεθνικώς δρώσα και ως υπονομεύουσα την «εθνική προσπάθεια»...
Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη επανάληψη από τον Αντώνη Σαμαρά της ανιστόρητης θεωρίας περί «ταυτίσεως των άκρων», με στόχο, όμως, όχι τη «Χρυσή Αυγή», αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και η θεωρία αυτή επί της ουσίας της «υπονομεύθηκε», όταν ο Γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης (μαζί με τους «γαλάζιους» Γιάννη Ιωαννίδη και Γ. Καράμπελα) δεν ψήφισαν την άρση της ασυλίας του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη προκειμένου να δικαστεί για την εναντίον της Λιάνας Κανέλλη βιαιοπραγία του.
Κι ενώ το κυβερνητικό επιτελείο δεν βρήκε ούτε καν μια λέξη καταδίκης των ναζιστικών δηλώσεων ενός πολιτευτή της «Χρυσής Αυγής» και ενός βουλευτή της, ο οποίος εμφανίσθηκε υπέρμαχος των τανκς και της δικτατορίας, εντούτοις προσπάθησε να δημιουργήσει «θέμα» με μια διαφήμιση της εταιρίας (που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική) διαφήμιση που δημοσιεύθηκε, επί πληρωμή, προ διετίας στην εφημερίδα «Αυγή» (και να ισχυρισθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε θέση στο ζήτημα των μεταλλείων) ενώ ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να καταδικάσει ένα περιοδικό, το οποίο, στο εξώφυλλό του, με φωτομοντάζ (τον οποίο παραδεχόταν) έδειχνε τον πρωθυπουργό με μώλωπες...
«ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ»
Για τους κρατούντες, το πρόβλημα φαίνεται πως δεν είναι το «αυγό του φιδιού», αλλά η Αριστερά και ως εξ αυτού την ταυτίζουν με τη «Χρυσή Αυγή», όπως δε έχουμε επισημάνει από τις στήλες της «Ε», επιδιώκουν να πάρουν ρεβάνς από την Αριστερά, αφού θεωρούν ότι ήταν η Αριστερά που ηγεμόνευσε ιδεολογικά στην ελληνική κοινωνία, μετά τη Μεταπολίτευση.
Έτσι, αντί να απαντήσουν στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τη θεωρία των δύο άκρων «ξεπλένει τους φασίστες» και ότι «έχει πίσω του μια ακροδεξιά ομάδα και χτίζει de facto ένα μέτωπο συνεργασίας με την «Χρυσή Αυγή», επέλεξαν να δηλώσουν ότι «ο κ. Τσίπρας μιλάει για «ακροδεξιά» και ακρότητες. Δεν κοιτάει το κόμμα του όπου οι ακραίοι κάνουν πάρτι! Μας κάνουν και μαθήματα μετριοπάθειας...»!
Όπως, επίσης, δεν έδειξαν να ενοχλούνται όταν ο βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Δημήτρης Κουκούτσης τόνισε πως το κόμμα του «θα ξαναγράψει σωστά την ιστορία μετά από 64 χρόνια» (από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου) και ότι «είμαστε τα παιδιά και τα εγγόνια των νικητών. Τέλος. Δεν είμαστε η ελαφροδεξιούλα που σας χαρίστηκε από τους ηττημένους. Γιατί η ιστορία σε αυτό τον τόπο γράφτηκε από τους ηττημένους».
Ούτε όταν ο άλλος βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Π. Ηλιόπουλος δήλωσε πως «ναι θα πάρουμε και τα τανκς, άμα είναι να σας ρίξουμε», αν και στη συνέχεια προσπάθησε να το «μαζέψει», λέγοντας πως έκανε πλάκα...
Ούτε, όταν αποκαλύφθηκε πως η «Χρυσή Αυγή», ακολουθώντας πλήρως τις μεθόδους και τα διδάγματα από την πορεία της ανόδου των Ναζί προς την εξουσία, ξεκίνησε την προπαγάνδα της σε μικρά παιδιά, με τα περιβόητα σεμινάρια Ιστορίας που οργανώνει και με τη «Διάπλαση των Παίδων» που προωθεί.
Ούτε όταν ο πολιτευτής του ιδίου κόμματος Αλέκος Πλωμαρίτης σε ντοκιμαντέρ (που προβλήθηκε στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4) αναφέρθηκε στους μετανάστες και δήλωνε ότι «είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους να τους κάνουμε σαπούνια» και ότι «και κάνα λαμπατέρ να φτιάξουμε με το δέρμα τους», δηλώσεις τις οποίες και πάλι η «Χρυσή Αυγή» απέδωσε σε πλάκα...
Εν προκειμένω, ο Παντελής Μπουκάλας έγραψε στην «Καθημερινή»: «Κάπως έτσι, άλλωστε, ξεκίνησαν όλα. Με δήθεν αθώα και ανώδυνα καλαμπουράκια για μαύρους, Φιλιππινέζους και Εβραίους, που γράφονταν από σπουδαίους των μίντια ακόμα και σε σοβαρές εφημερίδες και λέγονταν με λαϊφσταϊλίστικη ωμότητα σε κανάλια περιωπής. Κάπως έτσι το φιδάκι ο Χιτλερής τρύπωσε στα σωθικά πολλών και σε αρκετά βρήκε θαλπωρή. Γιατί οι περισσότεροι έτσι έχουμε δασκαλευτεί παιδιόθεν, κι αυτό μάθαμε να πιστεύουμε σαν αυτονόητο. Ότι η ράτσα μας είναι θεϊκή, καθαρόαιμη, και οι υπόλοιποι λαοί είναι κατώτεροί μας, «κουτόφραγκοι» ή «κάφροι». Ότι τα σαπούνια οι Εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο με ύπουλες μεθόδους και ανθελληνικούς στόχους και από πάνω είναι οι φονιάδες του Χριστούλη μας, τον οποίο πολύ πιστεύουμε βέβαια, ιδίως όσα έλεγε για τους ξένους. κ.τλ.».
Αλλά δεν αντέδρασαν ούτε όταν ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, μετά την αθώωσή του από το δικαστήριο (σ.σ. το οποίο συνεδρίασε με την ασφυκτική παρουσία στη δικαστική αίθουσα δεκάδων οπαδών του, με όσα αυτό μπορεί να σημαίνει...) για υπόθεση φερόμενης συνέργειάς του σε ληστεία, δήλωνε πως «είμαστε πανίσχυροι και πολύ σύντομα κυρίαρχοι», ούτε φυσικά όταν ο ίδιος προεξοφλούσε ότι θα αθωωθεί εκ νέου για την υπόθεση της βιαιοπραγίας εναντίον της βουλευτού της ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.
Κι όταν προ ημερών στη Βουλή, άλλος βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» πρότεινε «απαρνχάιντ» στα σχολεία (δηλαδή να μην βρίσκονται στις ίδιες σχολικές τάξεις οι Έλληνες και οι αλλοδαποί μαθητές) μόνον ο υφυπουργός Παιδείας αντέδρασε λέγοντας ότι αυτό είναι φασιστικό, αλλά πέραν αυτού οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές επέλεξαν τη σιωπή.
ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ
Η κυβέρνηση, πάντως, συνεχίζει να επιμένει με τη θεωρία των άκρων, αλλά έχει επιλέξει να χτυπά μόνο το ένα (κατ’ αυτήν) άκρο, δηλαδή την αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση, το δε περίεργο είναι πως ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης παίζει με αυτή τη θεωρία, όταν δήλωνε προσφάτως για το «πρωτόγνωρο φαινόμενο» της «Χρυσής Αυγής» ότι αυτό «είναι βέβαιο ότι, κατά μεγάλο μέρος, οφείλεται στην ασυδοσία της Αριστεράς, που επικρατούσε επί πολλά χρόνια».
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε ημερίδα για τη «βία των άκρων» τόνισε: «Η άκρα Αριστερά συναντά την αναρχία, με το λαϊκισμό να αποτελεί το συνδετικό τους κρίκο. Όμως, δυστυχώς ο λαϊκισμός, όταν συνδυάζεται με την απόγνωση και τη δημαγωγία, μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο επικίνδυνος. Το είδαμε στα επεισόδια βίας σε πολλές χώρες, αλλά και σε φαινόμενα μισαλλοδοξίας. Και η άκρα Δεξιά, επίσης, συστηματικά καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία και δηλητηριάζει τις κοινωνίες. Το χειρότερο είναι ότι και τα δύο άκρα τροφοδοτούν το ένα το άλλο. Και διαλύουν τις κοινωνίες».
Σημείωσε δε ότι «τη βία πρέπει να την καταδικάζουμε στην οποιαδήποτε μορφή της, από όπου και αν προέρχεται».
Όμως, αυτή τη τελευταία θέση του Α. Σαμαρά είχε αναιρέσει, με ομιλία του τον Απρίλιο του 2011, ένας δικός του, ο βουλευτής Μάκης Βορίδης, ο οποίος είχε επισημάνει: «Ακούω τη συζήτηση να καταδικάσουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η αντίσταση μιας κοινωνίας κρίνεται από το τι υπηρετεί κάθε φορά ή κάθε πράξη. Που σημαίνει ότι εγώ δεν μπορώ να έχω μια γενική τοποθέτηση απέναντι σ’ αυτό. Να το πω πιο απλά. Αν η αντίσταση εξυπηρετεί ένα ηθικό αίτημα, δεν μπορεί να καμφθεί αυτό το αίτημα από την επίκληση της νομιμότητας».
Βεβαίως, σήμερα, δύο χρόνια μετά, ο έχων γνωστό ακροδεξιό παρελθόν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, σε ομιλία του στη Λάρισα ταύτιζε τη βία με την Αριστερά και σημείωνε πως «η πολιτική βία έχει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που τη νομιμοποιούν. Είναι η βία της αριστεράς και της ακροαριστεράς, στην οποία επιτέλους σήμερα απαντάμε».
Προσέθετε ότι «σήμερα ξεδοντιάζουμε την πολιτική βία της αριστεράς» και με στερεότυπα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, συμπλήρωνε: «Η παράταξή μας κράτησε αυτή τη χώρα στον ελεύθερο δυτικό κόσμο και δεν επέτρεψε να γίνει σοβιετικό καθεστώς. Κερδίσαμε τη μάχη αλλά χάσαμε τον πόλεμο των ιδεών. Ανεχτήκαμε για πολύ καιρό ιδέες που ήταν ξένες για τον Έλληνα. Θα την κερδίσουμε όμως αυτή την μεγάλη μάχη γιατί αυτή είναι η μοίρα της παράταξής μας».
Θέσεις, δηλαδή, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με αυτές του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» κ. Κουκούτση ότι θα ξαναγράψει την Ιστορία...
ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΣΥΓΓΕΝΙΕΣ;
Από τα ανωτέρω προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα, το ένα που έχει να κάνει με την επίμονη προσπάθεια να ταυτιστεί η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση με τη «Χρυσή Αυγή» και την τρομοκρατία και το άλλο με την επανάληψη των εμφυλιοπολεμικών στερεοτύπων κατά της Αριστεράς, αλλά και τα δύο έχουν ως κοινό τόπο επιθέσεων και κριτικής την Αριστερά και όχι τη ακροδεξιά, την οποία αφήνουν στο απυρόβλητο.
Ωστόσο, το πρώτο αναιρέθηκε από τη θετική στάση των 3 στελεχών της ΝΔ έναντι του Ηλία Κασιδιάρη, στάση, η οποία από μερίδα του τύπου εκτιμήθηκε ως «ακροδεξιά συγγένεια» και προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αυτή δε τη «συγγένεια» θα πρέπει να προστεθεί και ο Ιωάννης Κωτούλας (σύμβουλος σε θέματα ιθαγένειας του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου) ο οποίος σε βιβλίο του σχετικοποιεί το Ολοκαύτωμα κατά των Εβραίων και τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας, με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος, το Μέγαρο Μαξίμου να αποφύγει να πάρει θέση, ενώ την απομάκρυνση του εν λόγω συμβούλου ζήτησαν ακόμη και οι κυβερνητικοί εταίροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ...
ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
Κι όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαπλώνει σε όλα τα επίπεδα το δημοσίου και κοινωνικού βίου την ακροδεξιά ατζέντα, διά του δόγματος «νόμος και τάξη», ατζέντα (η οποία ουσιαστικά νομιμοποιεί και, με βάση τις έρευνες της κοινής γνώμης, δεν απομειώνει τη «Χρυσή Αυγή») που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα της αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη από τον ακροδεξιό χώρο.
Ενδεικτικά σημειώνουμε:
Την προώθηση του δόγματος «νόμος και τάξη» στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με συλλήψεις κατοίκων, με τη ρίψη χημικών σε σχολεία και σε βρέφη, αλλά και με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (όπως η άνευ συναινέσεως λήψη DNA) τις οποίες κατήγγειλε ακόμη και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος και ζήτησε την παραίτηση του Νίκου Δένδια.
Τη διατήρηση στην ηγεσία του στρατεύματος του στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, με τη γνωστή ακραία εθνικιστική στάση του υπέρ του να τίθεται ως προϋπόθεση το γένος, για ένταξη στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στάση η οποία συνάδει με σχετική τροπολογία των 85 «γαλάζιων» βουλευτών, σε σύμπνοια με τη «Χρυσή Αυγή».
Την καταψήφιση από τους «γαλάζιους» βουλευτές και αυτούς της «Χρυσής Αυγής» (και των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων) των τριών επίμαχων άρθρων του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, που έδιναν το δικαίωμα αναψηλαφήσεως, στον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ, υποθέσεων αστικού χαρακτήρα, ύστερα από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Την περιφρονητική στάση του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου προς την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς, σύμφωνα με καταγγελία της Επιτροπής, ο Τάκης Μπαλτάκος φέρεται να δήλωσε στα μέλη της ότι δεν τον ενδιαφέρουν ούτε το έργο της και τα δικαιώματα του ανθρώπου, ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Το στοίβαγμα στο Κέντρο μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, μετά από αστυνομική επιχείρηση - σκούπα, δεκάδων ναρκομανών, γεγονός που, αν μη τι άλλο, έδωσε την εντύπωση, ότι οι αρχές θέλουν να ρίξουν κι άλλους ανθρώπους στον Καιάδα, για δε το ζήτημα αυτό ο Νίκος Ξυδάκης έγραψε στην «Καθημερινή»: «Ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος: Άνθρωποι να βαφτίζονται παράσιτα και να αντιμετωπίζονται σαν τέτοια, εκτός νομικού και ιατρικού πολιτισμού. Η αναβάθμιση της πόλης δεν μπορεί να γίνει με σύλληψη, εκτοπισμό και εγκατάλειψη. Το υπαρκτό πρόβλημα απλώς θα ανακυκλώνεται».
Το παιχνίδι αρχίζει να ξεφεύγει και είναι καιρός να αντιληφθούν οι κρατούντες ότι όσο σπέρνουν ανέμους, κάποια στιγμή, που πιθανόν δεν θα αργήσει, θα θερίσουν θύελλες και αυτό θα το πληρώσει όλη η κοινωνία.
Θα αποδειχθούν ανιστόρητοι και αμνήμονες, οι οποίοι δεν διδάχθηκαν τίποτα από την Ιστορία του Μεσοπολέμου και την άνοδο του ναζισμού και όταν θα έλθουν τα χειρότερα δεν θα έχει κανένα νόημα να πουν εκ των υστέρων, χρόνια μετά, πως «κάναμε λάθος».
Γιατί τότε δεν θα τους συγχωρήσει καμμιά Ιστορία και καμμιά κοινωνία.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass