Ένας χρόνος « Κοινωνική Συμφωνία »

Δημοσίευση: 05 Απρ 2013 11:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:22

Του Βαγγέλη Αποστόλου, γραμματέα Ν.Ε.Λάρισας «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ»

Χρόνος μεστός γεγονότων, χρόνος προσπαθειών, χρόνος πρωτοβουλιών, χρόνος αγώνων. Η ριζική αντίθεση με τη μνημονιακή πολιτική της βίαιης λιτότητας που εξαθλιώνει και συνθλίβει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια αποτέλεσαν βάση και εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία της “Κοινωνικής Συμφωνίας”.

Με ιδεολογικές ρίζες στον πολιτικό φιλελευθερισμό και στις κοινωνικές θεωρίες του σοσιαλισμού η  Κοινωνική Συμφωνία έχει ως κορυφαίες και αδιαπραγμάτευτες αρχές και αξίες τις έννοιες  της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της εθνικής ανεξαρτησίας .   

Η Κοινωνική Συμφωνία από την ίδρυσή της ξεκαθάρισε ότι :

·         Η Δημοκρατία και η Κοινωνία είναι υπεράνω των αγορών

·         Ο Ελληνικός Λαός είναι πάνω από τους κερδοσκόπους και τα παιχνίδια τους

·         Οι αγορές είναι ένα εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας και της δημοκρατίας για την επίτευξη κοινωνικών και οικονομικών στόχων

 και άρθρωσε  έναν άλλο πολιτικό λόγο.

 Λόγο πραγματικό με αφετηρία τον άνθρωπο, λόγο όχι μόνο αντιπαράθεσης στην πολιτική που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά  το δόγμα Μέρκελ και τις εντολές της Τρόικα, αλλά μιας αξιόπιστης εναλλακτικής στρατηγικής    για έξοδο της χώρας από την  κρίση.

Με συνέπεια, όλο αυτό το χρόνο, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες για να προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε τους στόχους των προγραμματικών μας θέσεων με προτεραιότητα :

·         Την επεξεργασία και κατάθεση για δημόσιο διάλογο ενός Εθνικού Σχεδίου  Ανασυγκρότησης το οποίο, έχοντας ως αρχή την ευημερία του λαού και όχι των δανειστών και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και χρηματοπιστωτικά εργαλεία, τους ανενεργούς πόρους και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση σε καθεστώς νομισματικής σταθερότητας και Εθνικής ασφάλειας, με παράλληλη δίκαιη κατανομή των βαρών και προστασία του κοινωνικού κράτους

·         Την υποβολή προτάσεων για μια βιώσιμη ανάπτυξη,  παραγωγική αναδιάρθρωση και  αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας , με πρωταρχικούς στόχους τη δημιουργία θέσεων εργασίας , την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη συμμετοχή της νέας γενιάς σ΄ ένα κόσμο εργασίας και ανάπτυξης,  και την εξασφάλιση  ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

·         Την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του κράτους, μέσω μιας βαθιάς, ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης των δημοκρατικών αντιπροσωπευτικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης που θα επιφέρει την ανατροπή της επιρροής ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και θα διευρύνει τη λαϊκή  συμμετοχή στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, με στόχο την διεύρυνση της δημοκρατίας και την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς στο δημόσιο βίο.

·         Την υλοποίηση και προώθηση μιας Εθνικής Στρατηγικής σ΄ ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον όπου η Ελλάδα, μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες, θα ενισχύσει τη θέση, την ασφάλεια  και το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ν. Α. Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου και στους νέους ενεργειακούς δρόμους που χαράσσονται στην περιοχή .

·         Τον αγώνα για μια προοδευτική Ευρώπη, μέσα από πολυεπίπεδες συμμαχίες και συνεργασίες με άλλες προοδευτικές δυνάμεις , με στόχο τη δημιουργία μιας δημοκρατικής προοδευτικής και κοινωνικής Ευρώπης, αντίβαρο στις νεοφιλελεύθερες στρατηγικές που συνθλίβουν κοινωνικές κατακτήσεις κι εντείνουν τις κοινωνικές ανισότητες.

Η «Κοινωνική Συμφωνία», φιλοδοξώντας να εκφράσει τις δημιουργικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, οργανώνεται πανελλαδικά και αγωνίζεται  για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής  και μιας ευρύτερης συμπαράταξης προοδευτικών, οικολογικών, σοσιαλιστικών και αριστερών δυνάμεων στη βάση κοινών αξιών και μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας με στόχο την ανάληψη κυβερνητικής εξουσίας για την υλοποίηση  του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass