Όταν οι αριθμοί ευημερούν οι άνθρωποι πεθαίνουν...

Δημοσίευση: 18 Απρ 2013 2:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:40
* Του Κυριάκου Δ. Πατσά, δημοτικού συμβούλου Αγιάς
Τα πράγματα στον Δήμο Αγιάς ξέφυγαν. Η αντιπαράθεση ξέφυγε απ’ τα όργανα του Δήμου και πέρασε στις εφημερίδες. Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά ο τρόπος γραφής, τα υπονοούμενα και οι ύβρεις δεν αρμόζουν ούτε στην επαρχία Αγιάς, ούτε στους κατοίκους της. Η επιστολή, την οποία κάποιοι, κατά δήλωσή του, ενεχείρισαν στον νεοτοποθετηθέντα πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς για να την υπογράψει, έχει δύο σκέλη: ένα πολιτικό λιβελογράφημα και μια παράθεση αριθμών. Απ’ ό,τι γνωρίζω, οι Δ.Ε.Υ.Α. και οι διευθυντές τους δεν ασκούν πολιτική. Άλλο είναι το έργο τους. Σίγουρα δύσκολο και πολλές φορές άχαρο. Έχει όμως σχέση με τους ανθρώπους και με το πολυτιμότερο ίσως αγαθό, το νερό. Η απρόσκοπτη παροχή φθηνού, καλού και υγιεινού νερού στους δημότες πρέπει να αποτελεί κύριο μέλημα τόσο της Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς όσο και της Δημοτικής Αρχής και κατ’ επέκταση, του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς και η Δημοτική Αρχή εδώ και δυόμισι χρόνια σίγουρα δεν παρέχουν στους δημότες μας υγιεινό νερό. Το αρσενικό εξακολουθεί να τρέχει στις βρύσες. Το δίκτυο έχει ακόμη αμιαντοσωλήνες... Με την παράθεση των αριθμών οι ενεχειρίσαντες στον πρόεδρο την επιστολή προσπαθούν να πείσουν τους δημότες ότι το νερό είναι φθηνό. Το φθηνό όμως στις μέρες μας είναι σχετικό. Για ποιο ύψος εισοδήματος είναι φθηνό; Σκέφτηκαν ποτέ πόσο μειώθηκε το εισόδημα των συνδημοτών μας; Αναλογίστηκαν ποτέ πόσοι δεν έχουν πια εισόδημα; Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό δεν τους απασχόλησε ποτέ. Αυτό το στηρίζω στα στοιχεία που οι ίδιοι παραθέτουν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς έκλεισε δύο χρήσεις. Μια για το έτος 2012, η οποία ούτως ή άλλως είναι κερδοφόρα και μια για το 2011. Το 2011 το νερό τιμιλογήθηκε με τα τιμολόγια
των πρώην Δήμων. Αποτέλεσμα χρήσης κερδοφόρο. Κατα συνέπεια, αφού το τέλος χρήσης νερού είναι ανταποδοτικό, δεν δικαιολογείται καμία αύξηση. Αντ’ αυτού αποφάσισαν κατά πλειοψηφία αυξήσεις, οι οποίες σε κάποιους από τους πρώην Δήμους αγγίζουν το 300%, εξομοιώνοντας την τιμή του νερού με το τιμολόγιο του πρώην Δήμου Μελιβοίας. Με τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τους πρώτους αυξημένους λογαργιασμούς του 2012, αναγκάστηκαν να μειώσουν το τιμολόγιο κατά 20%, προφασιζόμενοι τη μείωση της συμμετοχής της Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς στα έργα. Αποτέλεσμα αυτής της οριζόντιας μείωσης είναι οι δημότες του πρώην Δήμου Μελοιβίας και οι ετεροδημότες κάτοχοι εξοχικών στα παράλια να πληρώνουν το νερό όσο και το 2006, ενώ οι κάτοικοι άλλων Δημοτικών Ενοτήτων 240% πάνω από το 2011.
Διαφωνήσαμε από την αρχή και με την επιβολή του ειδικού τέλους 80%. Υποστηρίξαμε ότι δεν είναι υποχρεωτικό, ότι δεν είναι υποχρεωτικό να επιβάλλεται παντού. Άδικα όμως, διότι η Δημοτική Αρχή, παραπλανούμενη από τη Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς, θεωρούσε παράβαση καθήκοντος τη μη οριζόντια επιβολή.
Παρ’ όλα αυτά, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24/9/2012 αποφασίσαμε σχεδόν ομόφωνα τη μείωση του ειδικού τέλους από 80% σε 30%, ενημερώνοντας τη Δ.Ε.Υ.Α. για εφαρμογή της απόφασης. Το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α Αγιάς περιφρονώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει δεν έπραξε όσα έπρεπε, με αποτέλεσμα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να επιστρέψει ως μη εμπίπτουσα στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά όχι να απορριφθεί. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ακόμη σε ισχύ και πρέπει η Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς να την εφαρμόσει, αλλιώς έχουμε περίπτωση παράβασης καθήκοντος, πράγμα το οποίο για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό. Σημαντικό είναι ότι κάποιοι της Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς λειτουργούν αυθαίρετα και προπαντός ότι προσπαθούν να καταργήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό το θεωρώ εκτροπή. Τώρα που άλλοι Δήμοι- άλλες Δ.Ε.Υ.Α. αφαιρούν το ειδικό τέλος από τους λογαριασμούς τους, οι δικοί μας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι είναι υποχρεωτικό και οριζόντιο ή θα εφαρμόσουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
Υπερηφανεύονται οι της Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς ότι πραγματοποιούν έργα 23.000.000 ευρώ και έχουν προς ένταξη άλλα 17.000.000 ευρώ. Αυτά είναι μεγάλα ποσά; Είναι ευχαριστημένοι οι της Δ.Ε.Υ.Α. με αυτά; Με ποιες Δ.Ε.Υ.Α. συγκρίνονται; Πόσο ψηλά έχουν τον πήχη; Ας μην ξεχνούν όμως, ότι η χώρα εντάσσει τα πάντα προκειμένου να ξεκινήσει η οικονομία. Πάντως αντικειμενική ενημέρωση είναι δίπλα στα ποσά να αναφέρονται και τα αντίστοιχα έργα. Μόνο έτσι οι δημότες του Δήμου Αγιάς θα ξέρουν ποιές ανάγκες ικανοποιούνται, ποιά προβλήματα λύνονται και σε ποιές περιοχές.
Από συστάσεώς τους οι Δ.Ε.Υ.Α Αγιάς και Μελοιβίας έφεραν στην αντίστοιχη υπηρεσία του νέου Δήμου Αγιάς, την 31η Δεκεμβρίου 2010 ανείσπρακτες οφειλές 600.000 ευρώ, και οι Δήμοι Λακέρειας, Ευρυμενών και Αγιάς -πλην της πόλης- 450.000 ευρώ. Οι ανεξόφλητες οφειλές της Δ.Ε.Υ.Α Αγιάς αυξήθηκαν από 600.000 σε 1.200.000 ευρώ μέχρι 31/12/2012. Αυτό δεν το πέτυχε κανένας λαϊκισμός. Είναι αποτέλεσμα της ακοστολόγητης, άδικης, αντιλαϊκής και υπερβολικής τιμής του νερού. Δεν έγιναν ξαφνικά κακοπληρωτές οι Αγιώτες, αδυνατούν να πληρώσουν.
Αν οι της Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς ανυπόγραφα θεωρούν τον Καψάλη λαϊκιστή, εμείς της Ανεξάρτητης Δημιουργικής Πορείας θεωρούμε ότι ο αγώνας για την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών, ο αγώνας για θεσμοθετημένους διακανονισμούς και η ξεκάθαρη ενημέρωση των δημοτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους είναι τίτλοι τιμής.
Κύριοι της Δ.Ε.Υ.Α. Αγιάς, παραφράζοντας τη ρήση του Γέροντα της Δημοκρατίας, σας λέω ότι αν και οι αριθμοί, τους οποίους παραθέτετε, ευημερούν, οι συνδημότες μας φτωχαίνουν και εσείς με την τιμολογιακή σας πολιτική επιδεινώνετε την κατάσταση.
Κύριοι, πρώτον, είστε υποχρεωμένοι να σεβαστείτε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή είναι κανονιστική και ισχύει από τη λήψη της. Είναι υποχρέωσή σας να μειώσετε αναδρομικά το ειδικό τέλος από 80% σε 30%. Δεύτερον, κάντε σωστή και ορθολογική χρήση του νερού. Πάρτε το νερό από τη «μάνα νερού». Μπορείτε και το ξέρετε. Κάντε ορεινή υδρονομία, έχει πολύ και καλό νερό και ο Κίσσαβος και το Μαυροβούνι. Κοστολογήστε το νερό και μειώστε την τιμή. Σκεφτείτε σαν άνθρωποι αυτού του τόπου και όχι σαν απόμακροι τεχνοκράτες που δεν βλέπουν τίποτε άλλο εκτός από αριθμούς. Γιατί επαναλαμβάνω: Οταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι πεθαίνουν.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass