ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΟΠΥΥ

Πώς θα ληφθούν νέα μέτρα χωρίς να... θεωρηθούν νέα μέτρα

Δημοσίευση: 19 Απρ 2013 2:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:41
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ότι θα αποφύγει τη λήψη νέων μέτρων και στην αξιολόγηση του Ιουνίου είναι το οικονομικό επιτελείο, καθώς θεωρεί ότι με τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό ούτε στον προϋπολογισμό του 2013, ούτε του 2014.
Η αισιοδοξία είναι τέτοια που ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε δημόσια την περασμένη εβδομάδα πως η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού του φετινού και του 2014 μπορεί να υπερκαλύψει ακόμη και το δημοσιονομικό κενό των ετών 2015 και 2016.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι για τη διετία 2015-6 δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ όπως θεωρούνταν μέχρι τώρα προκειμένου το 2016 ο προϋπολογισμός να έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ αλλά 2,5 δισ. ευρώ. Με τα νέα στοιχεία, όμως, μπορεί να καλυφθούν κι αυτά τα 2,5 δισ. ευρώ.
***
Παρά την αισιοδοξία που εκπέμπει το οικονομικό επιτελείο, πολιτικοί που έχουν γνώση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και των συζητήσεων με την τρόικα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ.
Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο αυτές οι «μαύρες τρύπες» να μην μπορέσουν να καλυφθούν τελικά κι έτσι να προκύψει η ανάγκη διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Πώς όμως θα ληφθούν νέα μέτρα όταν η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν προβάλλουν ως επιτυχία των συζητήσεων με την τρόικα ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα;
***
Αυτό που συζητείται και θεωρείται με τα σημερινά δεδομένα η πιθανότερη εκδοχή είναι να ληφθούν νέα μέτρα χωρίς να... θεωρηθούν νέα μέτρα. Πώς θα γίνει, όμως, αυτό που μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου;
Με παρεμβάσεις (επιβολή έκτακτης εισφοράς στις συντάξεις για παράδειγμα) όχι συνολικά σε όλα τα ταμεία αλλά μόνο σ’ αυτά που έχουν οικονομικό πρόβλημα προκειμένου να μην εκληφθεί από την κοινή γνώμη ως (νέα) «οριζόντια μείωση συντάξεων» αλλά ως «διορθωτική κίνηση» η οποία πιθανόν να θεωρηθεί «προσωρινού χαρακτήρα» (από τον επόμενο χρόνο πιθανόν να μονιμοποιηθεί βεβαίως αλλά ως τότε...).
***
«Χειρουργικές» παρεμβάσεις μπορεί να γίνουν και στον ΕΟΠΥΥ όπως αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και εξετάσεις ή κατάργηση κι άλλων παροχών. Κι αυτό όμως θα γίνει με τρόπο να μην θεωρηθεί «νέο μέτρο».
Ανάλογες παρεμβάσεις δρομολογούνται και σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, πάντοτε όμως κατά τρόπον να μην θεωρηθούν νέα μέτρα.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:
Οι 15 χιλιάδες
είναι μόνο η αρχή
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ κι όχι τελικός είναι ο αριθμός των απολύσεων 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα.
Εκτιμάται ότι έτσι και γίνει η αρχή, θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες απολύσεις καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό αν όχι βέβαιο ότι η τρόικα σε μία από τις επόμενες επισκέψεις της θα ζητήσει να αυξηθεί ο αριθμός των προς απόλυση. Αυτό, άλλωστε, μαρτυρά κι η ιστορία των (ανάλογων) προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής σ’ όλο τον πλανήτη, ενώ ποιος ξεχνά ότι και οι μειώσεις μισθών και συντάξεων από το ποσοστό του 10% ξεκίνησαν για να κλιμακωθούν στη συνέχεια.
***
Όσον αφορά, πάντως, στους επίορκους, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μόνο 1 στους 4 επίορκους απολύεται τελικά, ενώ για να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις περνά κατά μέσο όρο διάστημα τριών ετών.
 Συνεπώς, μία από τις («σκληρές») λύσεις που έχει προταθεί στην κυβέρνηση είναι να προχωρήσει στην απόλυση όλων των θεωρούμενων επίορκων με νομοθετική παρέμβαση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αντί να «τρέχει» το Δημόσιο στα δικαστήρια να τους απολύσει, θα «τρέχουν» οι ίδιοι να δικαιωθούν και να επαναπροσληφθούν. Εκτιμάται μάλιστα ότι αρκετοί δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τα έξοδα του δικαστικού αγώνα και θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια.
 
Δύο νέα κόμματα
και δύο κινήσεις
στη Βουλή
ΜΟΛΙΣ δύο από τα νέα κόμματα που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τον τελευταίο καιρό έχουν παρουσία στη Βουλή.
Πρόκειται για τη «Συμφωνία για τη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ» στην οποία ανήκουν οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης και τη «Νέα ΜΕΡΑ», ιδρυτικά μέλη της οποίας είναι ο Γιάννης Κουράκος και Νίκος Σταυρογιάννης.
Βεβαίως, επειδή τα εν λόγω κόμματα δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (10) δεν έχουν αναγνωρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα όπως ισχύει για τα επτά κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή στις τελευταίες εκλογές.
***
Στη Βουλή εκπροσωπούνται και δύο πολιτικές κινήσεις: το «Αριστερό Δίκτυο» (πρόκειται για τους διαφωνούντες της Δημοκρατικής Αριστεράς) από τους βουλευτές Πάρι Μουτσινά και Οδυσσέα Βουδούρη (πιθανόν να εξελιχθεί σε κόμμα) και το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα του Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος συνεργάζεται ήδη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και θεωρείται βέβαιο ότι θα κατεβούν μαζί στις εκλογές.
 
Κοινοβουλευτική
ομάδα-τουρλού!
ΠΑΡΑ τα όσα κυκλοφόρησαν και γράφηκαν, οι Ανεξάρτητοι βουλευτές της Βουλής (έχουν απομείνει 14 μετά την επαναφορά τεσσάρων στο ΠΑΣΟΚ) ούτε συγκρότησαν, ούτε πρόκειται να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να έχουν τα προνόμια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, όπως να μιλούν στις προ ημερήσιας διάταξης συνεδριάσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και να καταθέτουν επίκαιρες επερωτήσεις.
Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ρητά ότι εκτός από 10 βουλευτές για να αναγνωριστεί κοινοβουλευτική ομάδα απαιτείται η αναγνώριση του κόμματος από τον Άρειο Πάγο με όνομα, έμβλημα και τα σχετικά.
Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί κοινοβουλευτική ομάδα... τουρλού, δηλαδή κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία να μετέχουν βουλευτές από διάφορα κόμματα.
***
Άλλωστε, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι 14 Ανεξάρτητοι βουλευτές δεν θα μείνουν για πολύ καιρό ακόμη... 14, καθώς ο Κώστας Μαρκόπουλος είναι καθ’ οδόν προς τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Νικολόπουλος με τους ΑΝΕΛ ενώ και οι υπόλοιποι... ψάχνονται γενικώς.
 
Νέα πρόσωπα
στα «παράθυρα»
θέλει η ΝΔ
Η επιλογή μιας νέας βουλευτή, της Άννας – Μισέλ Ασημακοπούλου ως εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο τη στρατηγική στόχευση της ηγεσίας του κόμματος να προωθήσει νέους βουλευτές στο προσκήνιο και φυσικά στα τηλεοπτικά «παράθυρα» ώστε να «φρεσκάρει» την εικόνα της ΝΔ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Συγγρού έχει διαμηνύσει εδώ και αρκετό καιρό στους νέους βουλευτές όχι μόνο να απαντούν θετικά στις προσκλήσεις των ηλεκτρονικών κυρίως ΜΜΕ αλλά να επιδιώκουν να εμφανίζονται στο «γυαλί» όπου ως γνωστόν κυριαρχούν, πλην εξαιρέσεων, παλιοί βουλευτές και διατελέσαντες υπουργοί στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
***
Η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη έτσι όπως λειτουργεί το πολιτικό-μιντιακό περιβάλλον κι είναι νωπές, άλλωστε, οι μνήμες από ανάλογη προσπάθεια που είχε καταβάλει το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην κυβέρνηση (τελικά τη λύση την έδωσαν οι ίδιοι πολίτες αφήνοντας εκτός Βουλής τους περισσότερους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ).
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass