ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΥΓΙΟΥΣ ΟΣΤΟΥ

Νέες επεμβάσεις ισχίου

* Ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές

Δημοσίευση: 20 Απρ 2013 2:16 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:44
 
Με τον όρο ελάχιστα επεμβατική χειρουργική εννοούμε τις τεχνικές εκείνες με τις οποίες ο χειρουργός θα προκαλέσει τη μικρότερη δυνατή βλάβη σε υγιείς ιστούς (μύες, τένοντες) κατά την επέμβαση. Η τεχνική της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής έχει κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, αναδεικνύοντας όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματά της. Το κοσμητικό αποτέλεσμα, ο λιγότερος πόνος μετά το χειρουργείο, ο μικρότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο και της αποκατάστασης, και τέλος η γρηγορότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η παραπάνω θεωρία δεν μπορούσε να μην καθιερωθεί και στον χώρο της ορθοπαιδικής και πόσο μάλλον στον τομέα της ανακατασκευής του ισχίου (Anterior Minimal Invasive Surgery) και του γόνατος (Minimal Invasive Knee). Βέβαια υπάρχουν και μειονεκτήματα τα οποία και θα πρέπει να αξιολογούνται από τον θεράποντα ιατρό. H μειωμένη ορατότητα του πεδίου εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την παράταση του χειρουργικού χρόνου, την αύξηση του κινδύνου λοίμωξης και την πιθανή κακή τοποθέτηση των προθέσεων.
ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Ο όρος ελάχιστα επεμβατική τεχνική συμπεριλαμβάνει επίσης και την περιοχή εργασίας του ορθοπαιδικού, το οστό. Σε νέους ασθενείς οι απαιτήσεις για επάνοδο στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες είναι σημαντική και η ανάγκη διατήρησης του υγιούς οστού (ελάχιστα επεμβατική χειρουργική) για την μελλοντική αναθεώρηση-ανακατασκευή είναι επιτακτική. Οι ολικές αρθροπλαστικές επιφανείας και οι ολικές αρθροπλαστικές με μεγάλη μηριαία κεφαλή, παρόλα τα πλεονεκτήματα που προσέφεραν σε νέους ασθενείς (χαμηλό ποσοστό επιπλοκών όπως εξάρθρημα, καλύτερη κίνηση της αρθροπλαστικής) κατηγορούνται τα τελευταία χρόνια για υψηλό ποσοστό επιπλοκών από απελευθέρωση ιόντων μετάλλων (εικόνα 1,2).
 
  
Εικόνα 1. Αρθροπλαστική επιφανείας με πλεονεκτήματα την διάσωση του υγιούς οστού, 2. Συμβατική αρθροπλαστική ισχίου με μεγάλη κεφαλή για καλύτερη κίνηση της τεχνητής άρθρωσης.
Η μεγάλη εξέλιξη που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των υλικών κατασκευής των αρθροπλαστικών, με τη μεταλλουργία να αποτελεί έναν τομέα συνεχούς έρευνας, βοήθησε να ξεπεραστούν και να δοθούν εναλλακτικές λύσεις στους όποιους προβληματισμούς επικρατούν. Οι νέες αρθροπλαστικές με μικρό στηλαιό και κεντρική στήριξη, τοποθετούνται με διαφύλαξη του υγιούς οστού (ελάχιστα επεμβατική) και διαφύλαξη των μαλακών μορίων της περιοχής (ελάχιστα επεμβατική τεχνική), με αποτέλεσμα να μειώσουν επιπλοκές μετά το χειρουργείο όπως μηραλγία, να βελτιωθεί η κίνηση της τεχνητής άρθρωσης και να διασφαλίζεται οστικό έδαφος για πιθανή ανακατασκευή και αναθεώρηση της πρόθεσης (Εικόνα 3).
 
  
Εικόνα 3. Αρθροπλαστική νέας γενεάς με διάσωση υγιούς οστού και μεγάλη κεφαλή.
Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, με τη διάσωση του υγιούς οστού και την ελάχιστη κακοποίηση των ιστών (μύες κ.λπ.), σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων υλικών αρθροπλαστικής, μπορούν να προσφέρουν το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα για τον κατάλληλα επιλεγμένο ασθενή.
 
Παναγιώτης Κ. Καραμπίνας MD, MSc,
ορθοπαιδικός χειρουργός,
συνεργάτης Ομίλου Ιατρικού Κέντρου Αθηνών-Ψυχικό,
επιστημονικός συνεργάτης Γ’ Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής-Νοσοκομείο ΚΑΤ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass