Περιστύλιο

Δημοσίευση: 26 Απρ 2013 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:52
* Από τον Γιώργο Μακρή
Μία... παλέτα φαίνεται να είναι αρκετή ως... εξέδρα για τον νέο ηγέτη των Εργατικών στη Μεγ. Βρετανία Εντ Μίλιμπαντ που μιλά στους κατοίκους του South Shields στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας για τις τοπικές εκλογές της 2ας Μαΐου.
Κι αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία χώρα που συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη μιλά ενώπιος ενωπίω με τους πολίτες, χωρίς εξέδρα και όλα τα σχετικά (και δαπανηρά), γιατί να μην κάνουν το ίδιο πολιτικοί και αιρετοί και σε άλλες χώρες και κυρίως σ’ αυτές με οικονομικά προβλήματα;
 
ΑΠΟ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΝ
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιο πίσω πηγαίνει
ο ανασχηματισμός
ΠΑΡΑ τη φημολογία περί ανασχηματισμού που δεν λέει να κοπάσει, τελευταίες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού.
Ένας λόγος γι’ αυτό είναι το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στα τέλη Ιουνίου. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι κυρίαρχος αυτή τη στιγμή στο κόμμα του, ωστόσο, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού είναι ότι προκαλεί περισσότερους δυσαρεστημένους (αυτοί που τίθενται εκτός κυβέρνησης ή που δεν αξιοποιούνται) από τους (λίγους) ικανοποιημένους. Ως εκ τούτου, δεν έχει λόγο να ανοίξει τέτοια ζητήματα παραμονές του συνεδρίου και να διακινδυνεύσει πλήγματα στη συνοχή της ΝΔ.
***
Ένας δεύτερος και πιο βασικός προφανώς λόγος είναι η άρνηση (μέχρι τώρα τουλάχιστον) του κ. Φώτη Κουβέλη να συναινέσει στην αλλαγή των δύο υπουργών της Δημοκρατικής Αριστεράς, του Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη και Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.
«Αν δεν αλλάξουν αυτοί οι δύο, τι νόημα έχει να γίνει ανασχηματισμός;», διερωτώνται συνεργάτες του πρωθυπουργού καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς θα ήθελε να ξεκινήσουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα από τους δύο συγκεκριμένους υπουργούς.
***
Ένας τρίτος κι εξίσου βασικός λόγος είναι πως σε λίγες εβδομάδες επανακάμπτει η τρόικα για την προγραμματισμένη αξιολόγηση του Ιουνίου. Άρα, θεωρείται αδύνατο να αλλάξουν οι υπουργοί (ιδίως σε υπουργεία με μνημονιακές υποχρεώσεις) και οι νέοι να μπορέσουν να ενημερωθούν επαρκώς μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες για να συζητήσουν με τα στελέχη της τρόικας.
 
Φωτογραφίες αντί...
ανασχηματισμού
ΒΕΒΑΙΩΣ, υπάρχει κάποιος που επιθυμεί διακαώς να γίνει ο ανασχηματισμός το συντομότερο και πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρόκειται για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που επιθυμεί να αναβαθμίσει (με περισσότερους υπουργούς, μεταξύ των οποίων και πολιτικά στελέχη) τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν δείχνουν να... ενθουσιάζονται με την ιδέα να αλλάξουν μόνο κάποιοι υπουργοί της ΝΔ (με δεδομένο ότι θα εμμείνει η ΔΗΜΑΡ να μην αλλάξουν οι δικοί της υπουργοί) και απλώς να προστεθούν στο κυβερνητικό σχήμα κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εξ αυτών που έχουν θητεύσει στις κυβερνήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου.
Συνεπώς, και για να εκτονώνεται η πίεση (για ανασχηματισμό) από τον κ. Ε. Βενιζέλο, ο πρωθυπουργός φαίνεται να ακολουθεί την τακτική «φωτογραφίες (όπως η χθεσινή στα έργα που ξεκινούν στους αυτοκινητόδρομους) για την από κοινού προβολή του κυβερνητικού έργου αντί ανασχηματισμού».
 
Φέρνουν ψήφους
οι... απολύσεις
ΠΡΙΝ και από λίγο καιρό ακόμα, οι απολύσεις στο Δημόσιο θεωρούνταν αδιανόητες, ενώ υπήρχε η εκτίμηση ότι γι’ αυτόν που τυχόν θα τις έκανε, το πολιτικό κόστος θα ήταν αβάσταχτο.
Τα δεδομένα φαίνεται όμως ότι άλλαξαν ή – έστω – αλλάζουν με ταχείς ρυθμούς και σ’ αυτόν τον τομέα καθώς οι δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα κυβερνητικά κόμματα δείχνουν, κατά πληροφορίες, το ακριβώς αντίθετο: ότι από τις απολύσεις στο Δημόσιο θα υπάρξει πολιτικό όφελος ή, με άλλα λόγια, οι απολύσεις φέρνουν ψήφους.
Ως εκ τούτου από το ένα άκρο («οι απολύσεις είναι κόκκινη γραμμή, καμία απόλυση στο Δημόσιο») οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι φαίνεται ότι θα περάσουν στο άλλο...
 
Πιο «ήπια»
αναμένεται
η τρόικα
(και) τον Ιούνιο
ΔΙΑΧΥΤΗ είναι η εκτίμηση σε πολιτικούς που είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι η τρόικα θα είναι «ήπια» και στην επόμενη επίσκεψή της τον Ιούνιο.
Και δεν είναι οι γερμανικές εκλογές του (προσεχούς) Σεπτεμβρίου ο μοναδικός λόγος γι’ αυτό, αλλά και το γεγονός (λένε) ότι η τρόικα, με το μυαλό στην επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών, δεν θέλει να αποσταθεροποιήσει την τρικομματική κυβέρνηση υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά.
Άλλωστε, η κυβέρνηση (αισιοδοξεί ότι) θα έχει να προβάλλει τον Ιούνιο την απρόσκοπτη υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους, την καλή πορεία του προϋπολογισμού ώστε να μην απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα καθώς και ένα μπαράζ καλών ειδήσεων (αποκρατικοποιήσεις, επενδύσεις, τουριστική κίνηση).
 
Η «παρέλαση»
των δισ.
στο Μαξίμου
ΤΟΝ (άτυπο φυσικά) τίτλο του υπουργού... Επενδύσεων κατέχει ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εξελίσσεται στον πρωθυπουργό που φέρεται να έχει συναντήσει προσωπικά περισσότερους επενδυτές και επιχειρηματίες απ’ όσους όλοι οι προκάτοχοί του μαζί.
Κυριολεκτικά, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται μια... παρέλαση των δισεκατομμυρίων καθώς στους επισκέπτες – συνομιλητές του κ. Αντ. Σαμαρά συγκαταλέγονται ξένοι επιχειρηματίες με τεράστια οικονομική επιφάνεια οι οποίοι σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός ασχολήθηκε προσωπικά και με την εξεύρεση επενδυτών για να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.
 
Από την Ανατολή
στη Δύση
ο Αντ. Σαμαράς
ΤΡΙΑ σημαντικά ταξίδια είναι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού το επόμενο δίμηνο. Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα, στις αρχές Ιουνίου τις ΗΠΑ (καταβάλλεται προσπάθεια για συνάντηση με τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα) και στις 11 Ιουνίου τη Γερμανία όπου στο Βερολίνο θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο των Γερμανών βιομηχάνων (στο ίδιο συνέδριο είχε μιλήσει προ διετίας και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου).
 
Ποιους θεωρούν
πιο διεφθαρμένους
οι πολίτες
ΤΙ πιστεύουν οι πολίτες για τη διαφθορά, ποιες υπηρεσίες θεωρούν ότι είναι πιο πολύ διεφθαρμένες;
Μια μελέτη που έκανε πρόσφατα το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χαρ. Αθανασίου στην ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τη διαφάνεια.
«Είναι η καλύτερη και η μοναδική επιστημονική μελέτη, έχει πάρα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και γενικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», σχολίασε ο κ. Χ. Αθανασίου και παρέθεσε τα εξής στοιχεία με βάση ποιους θεωρούν οι πολίτες πιο διεφθαρμένους.
-Η Πολεοδομία, με 78,9%.
-Η Βουλή, οι βουλευτές, με 78,3%.
-Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με 76,6%.
-Οι Εφορίες, με 75,2%.
-Ο συνδικαλισμός, με 71,9%.
-Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με 69,4%.
-Οι γιατροί, με 67,4%.
-Η δικαιοσύνη, με 55,7%.
-και η Αστυνομία, με 53,6%.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass