Περιστύλιο

Δημοσίευση: 10 Μαϊ 2013 3:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:05
* Από τον Γιώργο Μακρή (mak@eleftheria.gr)
ΝΑ συζητούν στην εξώπορτα του Μεγάρου Μαξίμου «συνέλαβε» ο φωτογραφικός φακός τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα την Τρίτη του Πάσχα.
Το φωτογραφικό αυτό στιγμιότυπο που προφανώς δεν προέκυψε τυχαία (δεν θεάται δα κάθε ημέρα στην εξώπορτα ο κ. Αντ. Σαμαράς...) έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση πως το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού φροντίζει με ιδιαίτερη επιμέλεια τη δημόσια εικόνα του.
* * *
Η εν λόγω φωτογραφία πληροί όλα όσα διδάσκονται οι φοιτητές σε σχολές πολιτικής επικοινωνίας: ο κ. Αντ. Σαμαράς ως οικοδεσπότης (βρίσκεται στο γραφείο του) απεικονίζεται να έχει βγάλει το σακάκι και να έχει σηκώσει τα μανίκια – τα σηκωμένα μανίκια συμβολίζουν, ως γνωστόν, αυτόν που εργάζεται σκληρά, εξ ου και η έκφραση «ας μαζέψουμε τα μανίκια»...
Επιπρόσθετα, το ότι φαίνεται να συζητά με τον υπουργό του ως την εξώπορτα εκπέμπει το μήνυμα πως δεν αφήνουν ούτε δευτερόλεπτο ανεκμετάλλευτο προωθώντας την πολιτική της κυβέρνησης.
Ακόμη, είναι και η έκφραση στα πρόσωπά τους που δείχνει πόσο σοβαρά είναι όσα συζητούν.
* * *
Το πιο βασικό ίσως στοιχείο της φωτογραφίας είναι αυτό που... δεν φαίνεται: έχει τραβηχτεί την Τρίτη του Πάσχα, άρα ο πρωθυπουργός αποδεικνύει ότι ο ίδιος πρώτος τηρεί την δική του εντολή, να βρίσκονται στα γραφεία τους και να εργάζονται όλα τα μέλη της κυβέρνησης τόσο τη Μεγάλη Πέμπτη όσο και την Τρίτη του Πάσχα.
 
Απολύσεις
στο Δημόσιο:
Το καινούργιο
γεφύρι της Άρτας
ΣΕ σύγχρονο γεφύρι της Άρτας εξελίσσονται οι απολύσεις στο Δημόσιο καθώς επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά πως η πράξη είναι απείρως δυσκολότερη από τη θεωρία.
Από την ημέρα που έφυγε η τρόικα, το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς και με άλλα υπουργεία επιχειρούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό: να βρουν τους 2.000 υπαλλήλους που θα απολυθούν από το Δημόσιο έως τον Ιούνιο (όταν και θα ξαναέλθει η τρόικα).
* * *
Αρχικά, φάνηκε ότι ο εντοπισμός των οργανισμών και των φορέων που θα κλείσουν είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Κυκλοφόρησε μάλιστα και μια λίστα με ορισμένους τέτοιους οργανισμούς, ενώ διέρρευσε ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γινόταν τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Στη συνέχεια, κυκλοφόρησαν άλλες λίστες, στις οποίες προστίθενται και αφαιρούνται οργανισμοί και φορείς σχεδόν ημέρα παρά ημέρα, χωρίς πάντως να υπάρχει - μέχρι τώρα - τελική απόφαση.
Έως χθες το απόγευμα ήταν άγνωστο αν θα ληφθεί απόφαση- εξπρές ενόψει και του eurogroup της προσεχούς Δευτέρας ή αν η κυβέρνηση χρειαστεί κι άλλες ημέρες ή/και εβδομάδες για ν’ αποφασίσει.
* * *
Υπενθυμίζεται ότι οι 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο είναι μόνο η αρχή. Έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα άλλες 2.000 απολύσεις έως το τέλος του 2013 και άλλες 11.000 έως το τέλος του 2014, ενώ φυσικά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί – πιθανόν με αντάλλαγμα να μην ληφθούν νέα μέτρα.
 
 «Καλλικράτης»
και στα κόμματα
ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ η ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό.
Σχεδόν κάθε εβδομάδα παρά εβδομάδα δημιουργείται ένα νέο κόμμα, ενώ ακόμη και όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις πολιτικές εξελίξεις δείχνουν να... έχουν χάσει το μέτρημα.
Πάντως, στον ορίζοντα είναι εμφανής και η αντίστροφη τάση: της συγχώνευσης ή – καλύτερα – της συνεργασίας κομμάτων ή πολιτικών κινήσεων με αφετηρία τις ευρωεκλογές.
Με άλλα λόγια έρχεται «Καλλικράτης» και στα κόμματα, όχι υποχρεωτικός αλλά επιβαλλόμενος από τα πράγματα καθώς η Ελλάδα... παράγει περισσότερα κόμματα απ’ όσα μπορεί να καταναλώσει.
 
Δρομολογεί
εξελίξεις
η κατάργηση
του Μνημονίου
«Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές το 2014», αποκάλυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Τι σημαίνει αυτό σε συνδυασμό με τις διεργασίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ότι πιθανόν από την επόμενη χρονιά να μην υπάρχουν ούτε μνημόνιο ούτε τρόικα – επισήμως τουλάχιστον.
* * *
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η (όποια) κυβέρνηση θα αρχίσει τις παροχές ή ότι θα αυξηθεί ξανά το έλλειμμα καθώς η ΕΕ δρομολογεί μηχανισμό που να εποπτεύει τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών και να τους κρατά στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Άρα, ακόμη κι αν καταργηθεί τυπικά, ένα είδος Μνημονίου θα υπάρχει στην πράξη.
* * *
Ωστόσο, τυχόν κατάργηση του Μνημονίου έστω και σε λεκτικό επίπεδο, δεν μπορεί παρά να αφήσει το αποτύπωμά της και στις πολιτικές εξελίξεις καθώς χωρίς Μνημόνιο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει ο κυρίαρχος σήμερα διαχωρισμός μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων.
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Νέα αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό το οποίο ούτως ή άλλως μοιάζει με κινούμενη άμμο.
 
Ένας φόρος
κάθε μήνα
ως τον προσεχή
Φεβρουάριο
ΓΙΑ να καταργηθεί όμως το Μνημόνιο και να βγει, έστω και σταδιακά, η Ελλάδα στις αγορές, χρειάζεται φέτος να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, όπερ σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων φορολογουμένων πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Υπολογίζεται ότι ως τον Φεβρουάριο του 2014, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν σχεδόν ένα φόρο κάθε μήνα προκειμένου να επιτευχθεί το πλεόνασμα στον εθνικό προϋπολογισμό το οποίο φυσικά συνεπάγεται... μεγάλα ελλείμματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
 
Πέντε λεπτά
ΤΗΝ πρώτη τους κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες οι δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Αν και ένοικοι του ιδίου κτιρίου στην πλατεία Συντάγματος, έμελλε να εισέλθουν στην αίθουσα με 5 λεπτά διαφορά, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα για σχόλια αλλά και χιούμορ.
Τι συνέβη;
* * *
Η συνέντευξη Τύπου ήταν προγραμματισμένη για τη 1 το μεσημέρι. Ο κ. Ι. Στουρνάρας εισήλθε στην αίθουσα και κάθισε στη θέση του στη 1.10 ακριβώς.
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν πού είναι ο κ. Χατζηδάκης, κάποιος σχολίασε με χιούμορ «μήπως έγινε ανασχηματισμός;», ενώ κάποιος άλλος ρώτησε επίσης χιουμοριστικά: «μήπως ακολουθείτε ώρα ΠΑΣΟΚ;».
Δύο λεπτά αργότερα συνεργάτης του κ. Ι. Στουρνάρα που μίλησε εν τω μεταξύ με το γραφείο του κ. Κ. Χατζηδάκη, έσκυψε και κάτι είπε στ’ αυτί του υπουργού Οικονομικών.
* * *
«Δεν πειράζει, θα περιμένουμε», είπε με βρετανικό φλέγμα εκείνος, άνοιξε τις σημειώσεις του και άρχισε να διαβάζει.
Στη 1.15 ακριβώς εισήλθε τελικά στην αίθουσα ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Ήμουν στο Μέγαρο Μαξίμου», εξήγησε ο κ. Κ. Χατζηδάκης και η συνέντευξη Τύπου άρχισε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass